Makaron z cukinii z jajkiem sadzonym

Warzywa na talerzu? Pewnie! Co w tym takiego wyjątkowego? W rama akcji Wzmocnij się! mam dla Was przepyszny makaron warzywny 🙂 Tak warzywny, lekkostrawny i  bogaty w cenne składniki odżywcze. 

W trakcie wyzwania poznaliście wpływ różnych produktów oraz składników diety na Wasz układ immunologiczny. Dziś prezentuje Wam kolejne danie, które łączy w sobie prozdrowotną moc na jednym talerzu: warzywa, czyli witaminy i antyoksydanty, jajko czyli białko, żelazo jak i selen,  oliwa z oliwek to m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe, różnorodne przyprawy to moc antyoksydantów. Prawda, że brzmi to dobrze i zdrowo?

Dbajcie o różnorodność swojej diety, dzięki temu dostarczycie sobie i bliskim wszystkich wartościowych składników dla zachowania równowagi organizmu oraz zdrowia. Nie zapominajcie też o tym, że tego typu danie cieszy również Wasze oczy, bo wygląda naprawdę obłędnie 🙂

 

Sposób przygotowania:
Cukinię dobrze umyłam i odcięłam końcówki. Do spaghetti warzywnego zawsze używam specjalnej maszynki do warzyw, aby uzyskać nitki 🙂 Do miski dodałam przygotowane nitki cukinii, oliwę z oliwek, przyprawy i musztardę. Podsmażyłam delikatnie na patelni do uzyskania postaci al dente. Wkroiłam pomidorki koktajlowe i dodałam rukolę. Usmażyłam jajko sadzone i ułożyłam je na warzywach.

 

Makaron-w-sosie

Makaron-z-cukinii-w-sosie-zawokado

Makaron-z-cukinii

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Uwielbiam cukinię i jajka:) To ciekawe i smaczne połączenie. I tak Ci Aniu powiem, co za pewne wiesz, że super dziewczyna z Ciebie jest:), trzymaj tak dalej i na pewno będziesz, bo jesteś mądrą, piękną i silną kobietą:).