Wartości odżywcze masła GHEE
Tłuszcze nie zawsze cieszyły się dobrą opinią, jednak na szczęście powoli ją odzyskują.
Coraz częściej pytacie o zdrowe tłuszcze i coraz częściej po nie sięgacie. Bardzo mnie to cieszy 😉
Dobroczynnych powodów dla których zdrowe tłuszcze powinny na stałe gościć w diecie jest wiele:
- Są potrzebne do przyswajania przez organizm witamin takich jak: A,D,E,K
- Tłuszcze zwierzęce zapewniają podaż cholesterolu, który jest budulcem błony komórkowej, estrogenu, progesteronu i testosteronu
- Dają uczucie sytości znacznie szybciej niż węglowodany.
Cieszę się również, że coraz częściej pytacie mnie także jakie tłuszcze wybierać do pieczenia, a jakie do duszenia? Polecam wszystkim masło klarowane, które sprawdza się na ciepło i na zimno. Powinniśmy jednak ograniczyć smażenie do minimum z powodu utleniania cholesterolu.
Poprzez klarowanie masła, dochodzi do oddzielenia białek i innych substancji stałych od tłuszczu mlecznego, dzięki czemu masło ghee jest bezpieczne dla osób mających nietolerancję oraz alergię na mleko krowie. Dodatkowo badania wskazują na jego skuteczność w leczeniu schorzeń jelit.
Masło ghee króluje w ajurwedycznej kuchni (hinduskiej). Jest lekkostrawne, a jego odpowiednie przygotowanie sprawia wzmacnia organy trawienne. Uważa się także, że ma działanie odmładzające.
Można je stosować do:
- duszenia
- pieczenia
- jako dodatek do potraw, zup, kanapek i sosów
Masło Ghee posiada wysoką temperaturę dymienia (aż 250 stopni), a zatem nie przypala się. Jest cenione w kuchni, bo podkreśla głęboki smak dań z całego świata.
Polecam masło Ghee ponieważ:
- ma działanie przeciwzapalne i antywirusowe
- usprawnia koncentrację, procesy uczenia się i zapamiętywania
- wspomaga system immunologiczny
- przyspiesza trawienie i metabolizm
- poprawia przyswajanie witamin A,D,E,K
- leczy lekkie oparzenia i inne choroby skóry, wrzody, zaparcia
- zawiera silne antyoksydanty
- doskonale wpływa na wzrok
Mogę Was zapewnić, że masło Foods by Ann jest najwyższej jakości i dzięki niemu Wasze potrawy będą nie tylko bogatsze o nową nutę smakową, ale też znacznie zdrowsze 🙂
Komentarze 12 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Aniu! Czy przy nietolerancji na mleko można jesc gee? Drugie pytanie : czy usuwać amalgamaty? A jeśli tak , to jak . Napisz cos o rtęci , proszę
Pani Aniu, ciekawi mnie Pani opinia nt. ostatnich rewelacji o oleju kokosowym – w sieci znalazłam wiele sprzecznych opinii. Byłoby świetnie, gdyby zabrała Pani głos w tej kwestii, bo na pewno wiele osób ma teraz wątpliwości 🙂
Napiszę post na ten temat, właśnie sprzecznych opinii…
A jak to jest z zawartością wapnia w maśle ghee? Zawiera czy traci w czasie klarowania?
Witaj Aniu 🙂 Mam do ciebie pytanie odnośnie diety stosuje dietę nie łączenia czyli węgle+tłuszcz , białko+tłuszcz , a ćwiczę wieczorem wiec jem 2 pierwsze posiłki białko tłuszcz, a póżniej dwa węglowodanowe i nie wiem w czym mam dostarczyć białko bo nie jem nabiału
Posiadam i stosuję jest genialne :))
Nigdy o nim nie słyszałam :O
Nigdy nie stosowałem tego masła. Ale po takiej recenzji warto spróbować.
Haha ? nie w temacie, ale muszę się z Tobą podzielić Aniu! Dzisiaj rano, w trakcie podróży służbowej, kolega zapytał czy chce kawę na rozgrzanie. Ja mówię “oj tak, ale pije tylko kawę Lewandowskiej”. Kolega wchodzi na stację benzynową i mówi “proszę jedna czarną i jedną według przepisu Lewandowskiej”. Kobieta patrzy na niego i z piorunami w oczach mówi “i co, może jeszcze transport helikopterem do tego?” Hahaha ?? w ten piękny, choć zimny, jesienny poranek –
pozdrowienia dla wszystkich zlośliwców, którzy wstali lewą nogą ?! Buziaki Ann ? ☕
:)))) buziaki :))
Anno a jakiej firmy polecasz Witaminę D ? pozdrawiam 🙂
mam i stosuję, kiedyś nie odpowiadał mi smak masła ghee, ale to się oczywiście zmieniło:)