Świąteczne ciasto z ciecierzycy
Przedstawiam Wam kolejny dowód na to, że ciasto może być nie tylko smaczne, ale i pożywne! Fasolowe wypieki są już Wam znane, a co powiecie na ciasto z wykorzystaniem ciecierzycy? Spora dawka białka roślinnego w połączeniu ze smakiem czekolady. Doskonałe połączenie, które polecam wykorzystać podczas planowania menu na świąteczny stół 🙂
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę moczyłam 12 h w wodzie z kminkiem, a następnie ugotowałam do miękkości. Daktyle zalałam gorącą wodą i odstawiłam na około 15 minut. Czekoladę rozpuściłam w rondelku z olejem kokosowym (około 70 g czekolady zostawiłam na polewę). Wszystkie składniki zblendowałam. Ciasto piekłam w 180°C przez około 40-45 minut. Rozpuściłam pozostałą część czekolady i polałam nią upieczone, ostudzone ciasto.
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Świetny przepis. Ja często piekę ciasto z fasoli,bo mój mąż ma alergię na gluten. Chętnie wypróbuję Twój przepis Aniu ? widzę też bezglutenowe pierniczki. Upiekę, a co! Ciekawe czy dzieci wyczują ,że to inne ?
Ile gramów suchej ciecierzycy Pani użyła?
Niesamowite.
Czy można użyć ciecierzycy z puszki ?
Czy można użyć ciecierzycy z puszki?
Kiedyś robilam już podobne ciasto i można było użyć ciecierzycy z puszki, tylko trzeba było ją dokładnie wypłukac z zalewy.
Czy można też użyć ciecierzycy z puszki?