Sledzie-z-grzybami

Śledzie w grzybach

Tegoroczne grzybobranie było wyjątkowo obfite. Część ze zbiorów wykorzystywałam do przygotowywania potraw na bieżąco, ale sporą część przeznaczyłam do suszenia z myślą o okresie świątecznym. Dzięki czemu powstał dzisiejszy przepis na śledzie. Połączyłam je właśnie z typowo świątecznym aromatem grzybów oraz z nutą cynamonu. Zupełnie nowe wydanie, ale testowana kompozycja smaków okazała się wyśmienita. Spróbujcie sami 🙂

 

Sposób przygotowania:

Grzyby zalałam wodą i odstawiłam  na 1 ½ godziny, a następnie gotowałam je w tej samej wodzie. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na patelni na oliwie z oliwek. Ugotowane grzyby pokroiłam, doprawiłam pieprzem, cynamonem, cukrem kokosowym i sokiem z cytryny, a następnie podsmażyłam. Pokrojone śledzie z sosem grzybowym włożyłam do słoika na 2 dni.

Suflet_czekoladowy

Sledzie_w_grzybach

 

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jakie filety ze śledzia należałoby użyć? Świeże? Solone?