Antyzapalna sałatka z pokrzyw
Pokrzywa zwyczajna jest jedną z najcenniejszych roślin stosowanych w fitoterapii. Przeprowadzone do tej pory badania wykazały jej właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i hipoglikemiczne. Pokrzywa jest również stosowania w leczeniu schorzeń urologicznych. Dlaczego więc nie wykorzystać jej w naszej kuchni? Przecież pokrzywa cechuje się wysoką zawartością witamin (takich jak: witamina C, K i B5), a także minerałów (m.in. żelazo, cynk, mangan, miedź) oraz innych związków organicznych. Zachęcam Was gorąco do przeprowadzenie własnych eksperymentów kulinarnych z udziałem pokrzywy. Ja dziś proponuję Wam przepis na sałatkę z jej udziałem.
Sposób przygotowania:
Obrałam i pokroiłam w kostkę awokado i kalarepę. Cebulę pokroiłam w piórka. Do naczynia włożyłam produkty na sałatkę i wymieszałam wszystkie składniki. Składniki na sos zblendowałam w kubeczku. Sałatkę polałam sosem. Na koniec posypałam sezamem.
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu, czy wcześniej trzeba spażyć pokrzywę? Jeśli tak, to czy nie traci ona witamin? Wyglada wyśmienicie i apetycznie. Pozdrawiam 🙂
Często wraca się do starych sposobów radzenia sobie z taką bądź inną dolegliwością. Myślę, że jest to dobre ale nie w wszystkich przypadkach. Pozdrowienia.