Babeczki świąteczne
Mimo, że nie ma śniegu, to Święta zbliżają się coraz większymi krokami 😉
Będę do znudzenia powtarzać, jak bardzo lubię okres przedświątecznych przygotowań, i chyba nigdy mi się to nie znudzi. Uwielbiam serwować dania, które powodują uśmiech na twarzach moich najbliższych.
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
- 500 g mąki gryczanej
- 2-3 jabłka
- 2 jajka
- 3 łyżki masła klarowanego
- 300 ml mleka roślinnego
- 1 szklanka rodzynek
- 100 g cukru kokosowego
- 1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
SKŁADNIKI NA PUSZYSTY KREM:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
BABECZKI:
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Masło klarowane rozpuść w rondelku.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę, a żółtka wymieszaj z cukrem kokosowym.
Wszystkie składniki wymieszaj i połącz.
Ciasto na babeczki przełóż do foremek i posyp dodatkowo cukrem kokosowym z wierzchu, aby były chrupiące.
Piecz około 25-30 minut w 180°C.
KREM:
Zimne mleczko kokosowe ubij na pianę z cukrem pudrem (najlepiej użyj tylko białej części mleczka).
Masę przełóż na upieczone i przestudzone babeczki.
Na koniec babeczki posyp wiórkami kokosowymi.
Zabierz ze sobą tak przygotowane babeczki w ramach drobnego upominku jeśli Święta spędzacie u rodziny lub przyjaciół. Gwarantuję, że będzie im bardzo miło. Tobie też 😉
Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pamiętajmy o tym, by sody użyć mniej niż proszku do pieczenia (1/3 porcji) ;))
Czy można użyć mąki jaglanej
Czy zamiast rodzynek mogę dodać jakiś inny składnik?
Aniu gdzie dostanę tak śliczne dekoracje?
Ile jajek ? ?
Czym zastąpić. Masło klarowane? Syn ma alergię na nabiał. Pozdrawiam
Masło klarowane jest oczyszczone nie ma w nim juz mleka,czysty tluszcz i mega zdrowy !