Ciasto bezglutenowe z truskawkami

Jedzmy truskawki! Teraz! Świeże sezonowe owoce dostarczają nam niemal wszystkich witamin, są bogate w minerały i rozpuszczalny błonnik. Nie są kaloryczne, choć mają słodki smak. Pamiętajmy, że nasz organizm potrzebuje dobrego paliwa, aby mógł właściwie funkcjonować. Dziś słodycz z truskawkami :).

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3/4 szklanki cukru brzozowego
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao 80 %
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 1 szklanka mleka ryżowego (lub 1/3 szklanki wody)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 10 truskawek

Kaszę jaglana ugotowałam w 2 szklankach wody. Ubiłam białka ze szczyptą soli. Dodałam do nich cukier i kakao. Do ostudzonej kaszy wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, wanilię i dodałam masło, mleko i ocet. Delikatnie wmieszałam białka. Przełożyłam do formy, ułożyłam na masie truskawki. Piekłam godzinę w 180 °C z termoobiegiem.

Ludzie mamy lato!!!! 🙂

Komentarze 13 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

hmm.. z tego co mi wiadomo, żeby ciasto było bezglutenowe powinno się użyć zamiast proszku do pieczenia sody oczyszczonej w ilości 1/3 porcji proszku do pieczenia.. no chyba, że mamy proszek do pieczenia bezglutenowy (a widziałam takie nawet ostatnio w sklepie)

Często brak wszystkich informacji w przepisach np. tutaj nie ma nic na temat żółtek, a w składnikach pisze 3 jaja, więc brak konsekwencji, gdzie indziej nie wieadomo czy dodać len mielony czy ziarenka, wg mnie to istotne informacje, bo „diabeł tkwi w szczegółach”. Może lepiej dodać jeden przepis a kompletny? lub odpowiedzieć na pytania. Osobiście nie lubię takiej roboty 🙁

no właśnie a co z białkami?

Ania czym mogę zastąpić cukier brzozowy? mam stewię albo miód….