Babeczki świąteczne

Mimo, że nie ma śniegu, to Święta zbliżają się coraz większymi krokami 😉

Będę do znudzenia powtarzać, jak bardzo lubię okres przedświątecznych przygotowań, i chyba nigdy mi się to nie znudzi. Uwielbiam serwować dania, które powodują uśmiech na twarzach moich najbliższych.

SKŁADNIKI NA BABECZKI:

  • 500 g mąki gryczanej
  • 2-3 jabłka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 300 ml mleka roślinnego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 100 g cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody lub bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy piernikowej

 

SKŁADNIKI NA PUSZYSTY KREM:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

BABECZKI:

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.

Masło klarowane rozpuść w rondelku.

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na pianę, a żółtka wymieszaj z cukrem kokosowym.

Wszystkie składniki wymieszaj i połącz.

Ciasto na babeczki przełóż do foremek i posyp dodatkowo cukrem kokosowym z wierzchu, aby były chrupiące.

Piecz około 25-30 minut w 180°C.

 

KREM:

Zimne mleczko kokosowe ubij na pianę z cukrem pudrem (najlepiej użyj tylko białej części mleczka).

Masę przełóż na upieczone i przestudzone babeczki.

Na koniec babeczki posyp wiórkami kokosowymi.

 

Zabierz ze sobą tak przygotowane babeczki w ramach drobnego upominku jeśli Święta spędzacie u rodziny lub przyjaciół. Gwarantuję, że będzie im bardzo miło. Tobie też 😉

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pamiętajmy o tym, by sody użyć mniej niż proszku do pieczenia (1/3 porcji) ;))

Czym zastąpić. Masło klarowane? Syn ma alergię na nabiał. Pozdrawiam

Masło klarowane jest oczyszczone nie ma w nim juz mleka,czysty tluszcz i mega zdrowy !