Barszcz_z_grzybami_i_jablkiem

Barszcz czerwony z jabłkiem

Dzisiaj przygotowałam dla Was kolejny przepis na świąteczny must have. Nie wyobrażacie sobie Wigilii bez barszczu? Jeżeli tak, to ta propozycja jest idealna dla Was! Dzisiejsze danie przedstawia buraki w towarzystwie jabłek, które doskonale podkreślają ich smak. Warto również wspomnieć o tym, że jest to połączenie dwóch polskich produktów, które dostaniecie w każdym, nawet najmniejszym sklepie. Na koniec dodam tylko, że podany przepis poleca się nie tylko na Święta 😉

 

Sposób przygotowania:

W osobnych garnkach zalałam wodą grzyby i suszone owoce i odstawiłam na kilka godzin. Połowę buraków w łupinkach gotowałam przez około 1 godzinę. Drugą połowę buraków obrałam, pokroiłam drobno i ugotowałam razem z grzybami (w tej samej wodzie). Dolałam około 3 l wody i dodałam suszone owoce. Cebulę i czosnek obrałam, drobno pokroiłam i podsmażyłam na patelni na oliwie. Podsmażoną cebulę i czosnek dodałam do barszczu i całość gotowałam około 2 godzin. Barszcz odcedziłam przez sito, a wywar ponownie przelałam do garnka. Drugą połowę obranych buraków starłam na tarce i dodałam do barszczu. Całość zagotowałam. Dodałam sok jabłkowy, sok z cytryny, przyprawy i gotowałam jeszcze przez około 30 minut.

Barszcz

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Barszcz czerwony to must have. A co z must have dwunastu potraw. To jest prawdziwa tradycja chrześcijańska.