batony_2

Batony proteinowe

Wierzę, że nie muszę Wam przypominać, jak istotnym makroskładnikiem w diecie jest białko (o jego roli więcej możecie przeczytać na moim blogu TUTAJ). Jeśli prowadzicie aktywny tryb życia i wykonujecie regularne treningi, zwróćcie szczególną uwagę na ten składnik, ponieważ Wasze zapotrzebowanie na białko może być wyższe (zależne będzie to przede wszystkim od rodzaju uprawianej aktywności i jej intensywności). Czasem spożycie zalecanej wartości może być trudne, zwłaszcza jeśli Wasze zapotrzebowanie jest wysokie, dlatego dobrym pomysłem będzie wzbogacenie w proteiny nie tylko głównych posiłków, ale także przekąsek i deserów. Dziś przygotowałam dla Was propozycję domowych batonów proteinowych, które możecie przygotować w większej ilości i przechowywać w zamrażarce 🙂

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie wymieszałam pastę migdałową, napój ryżowy, kakao, odżywkę i posiekane orzechy. Powstałą masę włożyłam do płaskiego pojemnika i schowałam do zamrażalki na około godzinę. Po wyjęciu pokroiłam masę na kawałki, polałam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i ponownie włożyłam do zamrażarki na około 15 minut. Gotowe! Batony przechowywałam w zamrażalniku 🙂

 

batony_10
batony_

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany