
Bez czarny – właściwości zdrowotne
Kwiaty czarnego bzu mają piękną, biała barwę i bardzo intensywny, duszący zapach, który ja osobiście uwielbiam :). Na okres od maja do czerwca przypada pora kwitnięcia tych niezwykłych krzewów. Czarny bez znajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Bardzo często używam zarówno kwiatów jak i owoców ze względu na szereg właściwości odżywczych, zdrowotnych i leczniczych jakie posiadają. Preparaty otrzymywane z bzu wykorzystuję m.in. do leczenia przeziębień i innych chorób przebiegających z gorączką i stanem zapalnym. O wsparcie pracy układu odpornościowego warto zadbać już dziś zapatrując się w kwiaty i owoce dzikiego bzu, a kiedy dopadnie nas infekcja, wspomagać organizm stosując domowe metody leczenia.
Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Badania naukowe wykazały m.in. następujące możliwości zastosowania bzu czarnego:
-
Leczenie grypy i przeziębień
Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące czarny bez z powodzeniem można wykorzystywać w leczeniu przeziębienia czy grypy. Zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu wykazują właściwości napotne. Ponadto wyciąg z kwiatów bzu czarnego ma umiarkowane działanie przeciwzapalne.
-
Leczenie infekcji górnych dróg oddechowych
Napary z kwiatów bzu czarnego mogą być używane jako płukanki przy anginie, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Preparaty pozyskiwane z bzu czarnego wykazują ponadto działanie wykrztuśne. Za efekt wykrztuśny odpowiedzialne są m.in. obecne w surowcu triterpeny, które drażnią zakończenia nerwowe, powodując zwiększenie produkcji i wydzielania śluzu w drogach oddechowych i w rezultacie powstanie odruch kaszlu. Natomiast flawonoidy obecne z bzie czarnym powodują rozkurcz oskrzeli i ułatwiają odkrztuszanie.
-
Leczenie infekcji dróg moczowych
Tak jak już wspomniałam bez czarny wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Z tego względu preparaty z bzu czarnego można z powodzeniem stosować w leczeniu infekcji dróg moczowych. Preparaty pozyskiwane z bzu powodują zwiększenie diurezy. Sok z czarnego bzu jest również dobrym źródłem witaminy C, która ułatwia walkę z infekcją.
-
Unormowanie poziomu glukozy
Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że wyciąg z kwiatów bzu czarnego znacząco zwiększa wychwyt glukozy, jej utlenianie oraz glukoneogenezę. Badania przeprowadzone na modelu zwierzęcym wykazały ponadto, że bez czarny może zwiększać wydzielanie insuliny.
-
Obniżenie poziomu cholesterolu
Sok z czarnego bzu może obniżać zarówno poziom cholesterolu całkowitego jak i jego frakcji LDL (,,zły” cholesterol), a tym samym obniżać ryzyko powstania chorób serca.
-
Profilaktyka chorób cywilizacyjnych
Owoce i kwiaty bzu czarnego dzięki swoim właściwością antyoksydacyjnym stanowią potencjalnie cenne narzędzie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne.
-
Poprawa wyglądu skóry
Czarny bez poprawia ukrwienie skóry i doskonale wpływa na jej kondycję. Wygładza zmarszczki, wybiela piegi, a także łagodzi oparzenia słoneczne. Kwiaty czarnego bzu będą idealnym składnikiem do maseczki, która rozjaśni przebarwienia. Dziki bez idealnie sprawdza się również w walce z cellulitem.
Jak widzicie dziki bez może być lekiem na wiele dolegliwości. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwie użyty może być toksyczny. Za takie działanie odpowiada sambunigryna obecna w świeżych kwiatach i niedojrzałych owocach. Związek ten wykazuje potencjalne działanie toksyczne powodując podrażnienie przewodu pokarmowego, biegunki i wymioty. Wystarczy jednak zebrany surowiec poddać obróbce termicznej lub wysuszyć, a zagrożenie zniknie.
Zastosowanie w kuchni
Czarny bez jest dobrym źródłem flawonoidów, antocyjanów, steroli i witamin. Z tego względu zarówno owoce jak i kwiaty bzu używam bardzo często w mojej kuchni. Mają one bardzo szerokie spektrum zastosowania. Owoców używam do wyrobu soków, dżemów, powideł, marmolad, galaretek i deserów. Z kwiatów przygotowuję natomiast syropy, napoje czy herbatkę.
Zachęcam Was również gorąco do wykorzystania bzu czarnego w swojej kuchni i domowej apteczce. Przetwory z owoców bzu nie tylko świetnie smakują, ale również są bogactwem naturalnych składników odżywczych, ponadto wykazują szereg korzystnych działań prozdrowotnych.
Literatura:

Komentarze 7 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Pamiętam, że jak byłam mała, mama dawała mi napary z czarnego bzu. Do dziś pamiętam ten cierpki smak.
Czy jak byłaś w ciąży piłaś roślinne białko??
Ania! Jestes juz w UK !! A raczej w Bristolu i nie tT ale Twoje produkty!! Oszalałam , zwariowałam i nakupowalam wszystko co było dostępne i teraz właśnie jestem po emergy bar maca&kakao !! Nie tylko pyszne ale i jakie zdrowe! A na tym to polega!
Świetnie , nie poddawaj się w tym co robisz bo jesteś w tym świetna , a zazdrość i hate zawsze będzie towarzyszył ludziom którzy odnoszą sukcesy !
Dzięki
Aniu, ja troszkę z innej beczki: czy możliwe są dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunki, wzdęcia) z powodu spożywania zbyt dużej ilości owoców? W Internecie jest wiele różnych, czasem sprzecznych informacji, dlatego pytam Ciebie jako specjalisty
Pozdrawiam!
Szerokie ma zastosowanie czarny bez. Można powiedzieć, że pomaga leczyć wiele chorób bądź dolegliwości. Warto go zastosować. Przygotowuje pani wiele cennych i unikatowych informacji. Pozdrawiam.
Moze jakis przepis na syrop z czarnego bzu lub coś podobnego?
Fajnie by było. Bo o właściwościach wiem, ale dobry przepis na sok by si przydał.