Bezglutenowe ciasteczka w kształcie serca

Dziś coś szybkiego, co nie przysporzy problemów w kuchni, a zadowoli spragniony zdrowej słodkości żołądek:)  Chrupkie ciasteczka w kształcie serduszka to propozycja na polepszenie nastroju w oczekiwaniu na wiosnę 🙂

Składniki:

  • 200 g płatków jaglanych
  • 100 g mąki jaglanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru kokosowego (kupisz TUTAJ)
  • 100 g oleju kokosowego (kupisz TUTAJ) lub masła klarowanego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść żurawiny (opcjonalnie)

polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3-4 łyżki oleju kokosowego Foods by Ann
  • 2 łyżki syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Wyrobić ciasto z mąki, płatków, cukru, jaja, oleju kokosowego lub masła ghee. Dodać cynamon, starty imbir, sok z pomarańczy, cynamon i proszek do pieczenia i całość zawinąć w papier do pieczenia. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkować, dodając żurawinę i odcisnąć formę ciasteczek.

Włożyć do rozgrzanego piekarnika i co ważne, piec w 180 stopniach około 15 minut.
W międzyczasie rozpuścić w rondelku składniki na czekoladową polewę. Polać ciasteczka i pozostawić do wystudzenia.

16736168_1451338891567023_1760363897_n

16707130_1451338358233743_634768917_n

16736153_1451537498213829_1131034769_n

16 marca 2017 / 48 komentarzy

Komentarze do wpisu 48 komentarzy

  • Kaja napisał(a):

    Chciałam się spytać co mogę zrobić, ponieważ zrobiłam ciasto ale jest straaaasznie kruche :/ Ma tak być czy może coś dodać? Liczę na szybką odpowiedź 🙂

  • Ewa napisał(a):

    Dobry wieczor ciastki siedza w piecu 😉 dziewczyny a propos rozdzielania pokarmow moze ktos tak ba chlopski rozum napisze na sniadanie to ibisd to itp biorac pod uwage rozdzielnosc 😉 dziekuje

  • andzia napisał(a):

    Jak zawsze wszystko od ciebie….pycha 😊 pozdrawiam

  • Ewelina napisał(a):

    Robiłam ciasteczka z dodatkiem mąki gryczanej i wyszły przepyszne 👍 zwiększyłam troszkę ilość soku z pomarańczy i dodałam odrobinkę różowego pieprzu. Z ciasta lepiłam kuleczki,a następnie je rozpłaszczyłam na papierze i upiekłam. Idealne na drugie śniadanie 🙂 polecam wszystkim.

  • Laurka napisał(a):

    Ile kalorii mają ciasteczka?

  • MiejskoWiejsko napisał(a):

    Ale smakowicie wyglądają 🙂 PS. piękne zdjęcia!

  • Gabi napisał(a):

    Zrobiłam ciasteczka z mąki zrobionej z płatków owsianych i ciasto bardzo się rozwalalo i nie chciało się formować.
    Powinnam użyć innej mąki?
    Pozdrawiam 😊😊😊

  • gabi napisał(a):

    Ile mniej wiecej wychodzi takich ciasteczek ?

  • Dominika napisał(a):

    Aniu a czy można zastąpić mąkę jaglaną jakąś inną? Pozdrawiam 🙂

  • PAULINA napisał(a):

    Zrobiłam ciasteczka 😉
    Kolejny łatwy do zrobienia i nie skomplikowany przepis. Zrobiłam w kształcie kółek i na wierzchu dla ozdoby posypałam troszkę posiekanymi orzechami i wygladają jak FIT pieguski hihi. Często korzystam z Pani przepisów na zdrowe słodkości np czekoladowe ciasto, chlebek bananowy. I do tej pory wszystko mi wychodziło . Pokusiłam się ostatnio i zrobiłam chlebek bananowy z innego przepisu z internetu i klapa!! Wszystko do kosza ;( także ostatni raz. Jednak Pani przepisy są sprawdzone i kolejny raz wszystko wyszło. Musze się pokusić na Pani książkę z przepisami ;)) Pozdrawiam.

  • Sandra napisał(a):

    Ile takie ciasteczka mogą leżeć?

  • india napisał(a):

    Pani Aniu a zamiast proszku do pieczenia może być soda ? Jeśli tak to ile ?

  • Uli napisał(a):

    Czy mąkę jaglaną można zastąpić np: kokosową?? 😉
    Dziękuję

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      przy kokosowej mące niestety mogą ciasteczka nie wyjść, ale proszę testować i dać znać 🙂

    • Agi napisał(a):

      Zrobiłam z kokosową tylko ciasto się dość rozpadało,formowałam ciasteczka dłonią. Nie wiem czy to kwestia zmiany mąki czy czegoś innego. Pachną jednak niesamowicie 🙂

  • Natalia Piórkowska napisał(a):

    Jaką mąką mogę zastąpić mąkę jaglaną? 😊

  • Monika Kulka napisał(a):

    U mnie w kształcie jajek 🙂 Kupiłam akurat foremke świąteczną 😉 zamieniłam płatki jaglane na owsiane ( nie miałam tych pierwszych ). Mniam 😉

  • Adrian napisał(a):

    Jako kulturysta również czerpię inspiracje z twoich przepisów . Twoje przepisy rzeczywiście są tak smaczne jak na ‚ zdj ‚ 🙂 pozdrawiam serdecznie

  • Malinam napisał(a):

    A czym można płatki jaglane zastąpić?

  • Ewa napisał(a):

    Aniu, czy możesz polecić preparat DHA z alg morskich, który można przyjmować podczas ciąży i karmienia piersią?

  • Miłe a napisał(a):

    Aniu, Czy można czymś zastąpić jajko.?Moje maluchy sa uczulone na mleko i jajko ;(

  • Zuza napisał(a):

    Czym mogę zastąpić płatki jaglane?
    I czy zamiast syropu klonowego mogę dodać miód?
    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • magdalenaa napisał(a):

    Czy można zastąpić mąkę jaglaną jakąś inną?

  • Julia Rajtarowska napisał(a):

    Na pewno są pyszne 😘 spróbuję ich na pewno 😘😍

  • Ewelina napisał(a):

    Aniu,
    Dieta, zdrowa żywność – wszystko wspaniale 😉
    Ale jak poradzić sobie z „ochotą” na słodkie.. ?jeszcze nigdy nie wygrałam z czekoladą 😉 jak z tym sobie poradzić?
    Pozdrawiam cieplutko 😉

  • Healthy Ola napisał(a):

    Dzień dobry Aniu. Chciałam zapytać czy w Butelka na wodę DOT NGU (szara) można pić koktajle i inne soki ?
    pozdrów Roberta

  • Paweł Zacharczuk napisał(a):

    Aniu miałem okazję wypróbować przepis na ciasteczka według Twojego przepisu i mogę wszystkim polecić 🙂 Ogólnie podoba mi się to w jaki sposób podchodzisz do przyrządzania posiłków itp.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • gosia napisał(a):

    Pysznie wygladaja.dzis u mnie na obiad ryba z ryzem brokulowym z dodatkiem ryzu jasminowego,boskie w smaku.

    • A. napisał(a):

      Ryż + ryba = złe połączenie! Pani Ania edukowała z tego nas wszystkich 2 dni temu:) Pani Aniu ciasteczka wyglądają przepysznie!

      • Kasia napisał(a):

        Dlaczego złe ? nie wszyscy MUSZĄ stosować dietę rozdzielną:) 🙂 idąc tym tropem takie ciastka też są złym połączeniem 😉 ŻYJMY, LUDZIE !! 🙂 ŚCISKAM

        • Emilia napisał(a):

          Też tak uważam,nie dla każdego dieta rozdzielna jest dobra.Ja tak jadłam przez 3 lata i tylko schudłam okropnie,a odporność zaczęła szwankować.Trzeba wypróbować,najważniejsze to jeść zdrowe i nieprzetworzone produkty.

      • asia napisał(a):

        Droga A. Możesz z reka na sercu powiedziec ze stosujesz sie zawsze do zasady brak węgli i bialka w jednym posiłku?

        • Anna Lewandowska napisał(a):

          Staram się! Zawsze oddzielam jem najpierw węglowodany potem białka.
          Z ręką na sercu 🙂

          • Ewa napisał(a):

            Pani Aniu, no właśnie! Miałam o to zapytać. Jestem bardzo ciekawa, jak się mają zasady łączenia grup pokarmowych do jadłospisów Diet By Ann (z których korzystam i które uwielbiam :-). Jestem na pierwszym poziomie. Obiady to najczęściej mięso + kasza/ryż/ziemniak + warzywa. Zatem można tak? Bardzo jestem ciekawa.

          • A. napisał(a):

            Ja również się tego nauczyłam. Nie jest to aż tak trudne, a poprawa samopoczucia bezcenna!

          • Wwww napisał(a):

            Mam pytaniem na temat nielaczenia produktów, nie powinni łączyć się węglowodanów i białek, a mięso plus warzywa jest dozwolone mimo że warzywa to przecież węgle więc dlaczego można to łączyć a z kaszą czy ryżem nie? Może głupie pytanie ale naprawdę nie wiem.

  • Monia napisał(a):

    Aneczko super przepis.Pozdrawiam Wasza trójkę cala sobą .

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *