BIO Spirulina

Spirulina (Spirulina platensis) jest jednokomórkowym glonem o niebiesko–zielonej barwie. Swój zielony kolor zawdzięcza chlorofilowi, a niebieski – fikocyjaninie.

Jest bogatym źródłem łatwo wchłanialnego białka, które stanowi około 70% jej masy. Spirulina jest bogatym źródłem β–karotenu, witaminy E, K oraz witamin z grupy B. Jest także dobrym źródłem żelaza, miedzi, potasu oraz wapnia oraz kwasu gamma–linolenowego (GLA).

Stanowi również dobre źródło jodu, dzięki czemu stanowić może jeden z elementów terapii chorób tarczycy wywołanych jego niedoborem.

Polecana jest przede wszystkim osobom aktywnym fizycznie, wegetarianom oraz osobom powyżej 60 roku życia.

Główne korzyści stosowania spiruliny są następujące:

  • poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego
  • wykazuje działanie przeciwoksydacyjne
  • obniża cholesterol
  • wspomaga proces detoksykacji organizmu
  • zwiększa wytrzymałość organizmu przy treningach aerobowych
  • zmniejsza zarówno skurczowe jak i rozkurczowe ciśnienie krwi
  • zapobiega stłuszczeniu wątroby
  • poprawia perystaltykę jelit
  • wykazuje działanie neuroprotekcyjne
  • pomaga w walce z przerostem drożdżaka Candida w organizmie
  • u osób z cukrzycą typu 2 korzystnie wpływa na uregulowanie glikemii
  • zmniejsza objawy alergiczne takie jak nieżyt nosa, kichanie, przekrwienie błon śluzowych oraz swędzenie

PRZECHOWYWANIE:

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

SPOSÓB WYKORZYSTANIA I DAWKOWANIE: Spirulinę, można dodawać np. do koktajli, sałatek lub napojów. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w niej związki prozdrowotne.

Dzienną dawkę najlepiej podzielić na 3 porcje i przyjmować je rano w południe i wieczorem. Zaleca się aby suplementację rozpoczynać stopniowo, rozpoczynając z dawki około 1–2 g i stopniowo ją zwiększać do 5 – 10g.

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

wszytko fajnie, ale dlaczego nie ma nigdzie info skąd jest produkt. Chiny – USA ?

Także jestem ciekawa czy podczas karmienia piersią można dodawać spirulinę do jedzenia. W internecie znalazłam różne opinie na ten temat.

Czy dzieciom powyżej 7 roku życia też można ja dodawać ?