Placki drobiowe z Lio Shake

Dawno nie było indyka;)
Jeśli nie indyk to możesz wspomóc się w tym przepisie kurczakiem. Tylko jak zawsze, proszę aby mieć na uwadze jakość i źródło pochodzenia mięsa 🙂 Do placków wykorzystałam Lio Shake, ponieważ często pytacie do czego można je użyć. W zależności od tego jaki smak preferujesz wybierz Lio Shake Szpinak lu Lio Shake Burak. Możesz też przygotować miks, część z jednym, a część z drugim smakiem.

 

Placki drobiowe z Lio Shake

Składniki:

  • 150 – 200 g piersi drobiowej (indyk lub kurczak)
  • 1/2 cukinii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej np. mąka kukurydziana bez GMO
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta tymianku
  • szczypta czarnego pieprzu opcja nr 1
  • 3-4 łyżki buraka Lio Shake

      0pcja nr 2

  • 3-4 łyżki szpinaku Lio Shake

Sposób przygotowania:

Mięso dokładnie umyłam, a nastepnie zmieliłam.  Na tarce starłam cukinię, po czym ją odsączyłam. Wymieszałam ją z mięsem, mąką i przyprawami oraz połowę z Lio Shake z buraka, a drugą połowę Lio Shake ze szpinaka (te drugie wyszły bardziej chrupiące – PYCHA :)) Dodałam jajko, znów mieszałam i formowałam placki. Piekłam w piekarniku, na papierze, ok. 25 minut w 190 stopniach.

17 maja 2017 / 19 komentarzy

Komentarze do wpisu 19 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *