
Blanszowanie. Przepis na warzywa blanszowane z sandaczem i łososiem.
Blanszowanie to rodzaj kulinarnej obróbki termicznej.
Wielu kucharzy docenia jego jakość, ale ja chcę przypomnieć wszystkim ten termin, bo okazało się, że nie wszyscy go znają i stosują.
Najczęściej blanszuje się marchewkę i szpinak, czasem paprykę, ale tylko dlatego, że łatwiej usunąć z nich skórkę. Tymczasem blanszować można niemal wszystko – warzywa, owoce, orzechy, a korzyści z takiej obróbki są wielorakie.
Co to właściwie jest blanszowanie? To zanurzenie produktu we wrzącej wodzie na kilka chwil lub minut, a następnie zahartowanie go w lodzie lub bardzo zimnej wodzie. Dzięki takiej obróbce warzywa i owoce zachowują cenne witaminy i minerały, a pozbywają się szkodliwych dla nas substancji. Pozwala też ona zachować kolor i przedłuża trwałość produktów, dlatego warto blanszować je przed zamrożeniem.
Blanszowanie kapusty ułatwia rozdzielenie jej liści, o czym doskonale wiedzą amatorzy gołąbków, zblanszowany kalafior jest bardziej chrupki od gotowanego, a szpinak i inne warzywa zachowują wyrazisty smak. Nie jestem zwolenniczką smażenia czegokolwiek w głębokim tłuszczu, ale jeśli już decydujesz się na domowe frytki to zblanszuj je przed smażeniem, a ziemniaki wchłoną mniej tłuszczu.
Można blanszować także mięso i ryby, choć ja jeszcze nie próbowałam.
Jedzmy ryby! Są naprawdę zdrowe. Zazdroszczę mieszkańcom regionów, gdzie mozna dostać świeże ryby. Lub złowić Dobrze mieć też zaprzyjaźniony sklep rybny, ale tych niestety jest coraz mniej. Markety je wyparły.
- 1-wsze zdjęcie to blanszowane warzywa: cukinia, marchew, cebula i papryka posypana solą morską tymiankiem świeżym, pieprzem czarnym i czosnkiem oraz gotowane ziemniaki. Do tego filet z sandacza – do miseczki wlewam oliwę, sól, pieprz czarny, kilka kropel cytryny, tymianek. Wkładam rybę i pozostawiam na 30 minut. Piekę w piekarniku 20 – 25 minut w 180 stopniach. Ostatnie 5 minut griluję sandacza w odległości 10 – 15 cm od rozżarzonych grzałek, aby była chrupiąca. Można piec rybę w folii aluminiowej, aby była bardziej soczysta).
- 2 zdjęcie to blanszowany szpinak, fasolka szparagowa, marchewka, polane odrobiną masła klarowanego, wraz z filetem z łososia przyrządzony w ten sam sposób co dorsz (jw.). Ostatnie 10 minut grilować łososia w odległości 10 – 15 cm od rozżarzonych grałek po obu stronach. Jeśli będzie miał już brązowawy kolor, możesz wyjąć go z piekarnika.
Na zdrowie!
Komentarze 20 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Ile np: paprykę trzymam minut we wrzątku żeby zblanszować paprykę., a ile potem trzymam minut tą paprykę w zimnej wodzie. Proszę bardzo o odpowiedz
ciekawy blog. U mnie nr 1 top of the top to http://www.akademiawitalnosci.pl ale Twój (dziś wszedłem pierwszy raz) jest trochę innego gatunku, lecz ciekawie uzupełnia moj zbiór blogów
A zeby nie byc goloslowna to przesylam link do filmiku na youtube. Tam jedna dziewczyna zebrala do kupy informacje dotyczace zatrucia ryb, zarowno morskich jak i slodkowodnych. Wg materialow prze nia zebranych co trzecia ryba nie nadaje sie do jedzenia… Film jest niestety po angielsku.
https://www.youtube.com/watch?v=b3M1lOYtTBo&list=UULwUd5KtYONsRJ3UAOojZ0w
Czytalam, ze przy obecnym stanie wod (zanieczyszczenia) nie mozna uznac ryb za zdrowy pokarm…
Cześć Aniu! Regularnie śledzę Twojego bloga i jest jednym z moich TOP3
Super i mam nadzieję, że nie przestaniesz pisać bo jesteś bardzo inspirująca. Mam nietypową prośbę. Bardzo bym chciała znaleźć jakąś książkę, takie kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu. Co na co jest dobre, co jakie witaminy zawiera itp. Najlepiej napisane jakimś przyjaznym językiem
Jeżeli byłabyś mi w stanie coś polecić z góry dziękuję! Pozdrawiam
dzieki za cenne info:)
Rozumiem, że mrożonki o tej porze roku są dobrym rozwiązaniem?
Pozdrawiam Ewa
Pani Aniu czy warzywa np. papryka ,ogóreczki w occie( własnej roboty oczywiście ) zachowują troszkę witaminek ?Pozdrawiam
Tak, zachowują witaminy i minerały;)
Pozdrawiam
Chcialam zapytac o maslo klarowane, co w nim takiego wyjatkowego? Czym rozni sie od zwyklego masla?:) pozdrawiam;)
Masło klarowane jest pozbawione dodatków chemicznych, białka i wody.
Pozdrawaim
A co z mrożonkami?
Wiem, ze trzeba menu urozmaicać ale od kilku dni króluje u mnie brokułowa z korzeniem pietruszki bądź selera + olej kokosowy i przyprawy pycha nawet na śniadanie.
Pozdrawiam Ewa
Super, zmieniaj tylko dodatki;)
Pozdrawiam
Świetny post !
Bardzo proszę o odpowiedź.
Mam pytanie czy zdrowe i czy wartościowe sa ryby(np. łosoś) w puszcze np. w sosie pomidorowym ? Jakie Pani poleca ? Chyba ze żadnych
Wielka fanka Twoja i Roberta
Tym razem juz błagam! Co z serem feta?? Dobry czy niedobry? Wartościowy czy nie??
Pozdrawiam, jest MOC I MOTYWACJA!
Wierna i oddana Fanka hpba XD
Jeżeli będzie to prawdziwa feta z sera owczego lub koziego- polecam:)
Pozdrawiam
Czy po zahartowaniu warzyw podaje je się zimne? Czy można je jakoś podgrzać, żeby były ciepłe?
Nawet trzeba, posiłki powinno się jeść ciepłe- zwłaszcza w zimę.
pozdrawiam
Aniu,
czy wędzone ryby są również wartościowe dla naszego organizmu czy lepiej ich unikać?
Wędzenie nie jest najzdrowszym sposobem obróbki żywności. Zdecydowanie polecam pieczone lub duszone ryby.
Pozdrawiam