Blanszowanie. Przepis na warzywa blanszowane z sandaczem i łososiem.
Blanszowanie to rodzaj kulinarnej obróbki termicznej.
Wielu kucharzy docenia jego jakość, ale ja chcę przypomnieć wszystkim ten termin, bo okazało się, że nie wszyscy go znają i stosują.
Najczęściej blanszuje się marchewkę i szpinak, czasem paprykę, ale tylko dlatego, że łatwiej usunąć z nich skórkę. Tymczasem blanszować można niemal wszystko – warzywa, owoce, orzechy, a korzyści z takiej obróbki są wielorakie.
Co to właściwie jest blanszowanie? To zanurzenie produktu we wrzącej wodzie na kilka chwil lub minut, a następnie zahartowanie go w lodzie lub bardzo zimnej wodzie. Dzięki takiej obróbce warzywa i owoce zachowują cenne witaminy i minerały, a pozbywają się szkodliwych dla nas substancji. Pozwala też ona zachować kolor i przedłuża trwałość produktów, dlatego warto blanszować je przed zamrożeniem.
Blanszowanie kapusty ułatwia rozdzielenie jej liści, o czym doskonale wiedzą amatorzy gołąbków, zblanszowany kalafior jest bardziej chrupki od gotowanego, a szpinak i inne warzywa zachowują wyrazisty smak. Nie jestem zwolenniczką smażenia czegokolwiek w głębokim tłuszczu, ale jeśli już decydujesz się na domowe frytki to zblanszuj je przed smażeniem, a ziemniaki wchłoną mniej tłuszczu.
Można blanszować także mięso i ryby, choć ja jeszcze nie próbowałam.
Jedzmy ryby! Są naprawdę zdrowe. Zazdroszczę mieszkańcom regionów, gdzie mozna dostać świeże ryby. Lub złowić 🙂 Dobrze mieć też zaprzyjaźniony sklep rybny, ale tych niestety jest coraz mniej. Markety je wyparły.
- 1-wsze zdjęcie to blanszowane warzywa: cukinia, marchew, cebula i papryka posypana solą morską tymiankiem świeżym, pieprzem czarnym i czosnkiem oraz gotowane ziemniaki. Do tego filet z sandacza – do miseczki wlewam oliwę, sól, pieprz czarny, kilka kropel cytryny, tymianek. Wkładam rybę i pozostawiam na 30 minut. Piekę w piekarniku 20 – 25 minut w 180 stopniach. Ostatnie 5 minut griluję sandacza w odległości 10 – 15 cm od rozżarzonych grzałek, aby była chrupiąca. Można piec rybę w folii aluminiowej, aby była bardziej soczysta).
- 2 zdjęcie to blanszowany szpinak, fasolka szparagowa, marchewka, polane odrobiną masła klarowanego, wraz z filetem z łososia przyrządzony w ten sam sposób co dorsz (jw.). Ostatnie 10 minut grilować łososia w odległości 10 – 15 cm od rozżarzonych grałek po obu stronach. Jeśli będzie miał już brązowawy kolor, możesz wyjąć go z piekarnika.
Na zdrowie!
Komentarze 20 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Ile np: paprykę trzymam minut we wrzątku żeby zblanszować paprykę., a ile potem trzymam minut tą paprykę w zimnej wodzie. Proszę bardzo o odpowiedz
ciekawy blog. U mnie nr 1 top of the top to http://www.akademiawitalnosci.pl ale Twój (dziś wszedłem pierwszy raz) jest trochę innego gatunku, lecz ciekawie uzupełnia moj zbiór blogów 🙂
A zeby nie byc goloslowna to przesylam link do filmiku na youtube. Tam jedna dziewczyna zebrala do kupy informacje dotyczace zatrucia ryb, zarowno morskich jak i slodkowodnych. Wg materialow prze nia zebranych co trzecia ryba nie nadaje sie do jedzenia… Film jest niestety po angielsku.
https://www.youtube.com/watch?v=b3M1lOYtTBo&list=UULwUd5KtYONsRJ3UAOojZ0w
Czytalam, ze przy obecnym stanie wod (zanieczyszczenia) nie mozna uznac ryb za zdrowy pokarm…
Cześć Aniu! Regularnie śledzę Twojego bloga i jest jednym z moich TOP3 🙂 Super i mam nadzieję, że nie przestaniesz pisać bo jesteś bardzo inspirująca. Mam nietypową prośbę. Bardzo bym chciała znaleźć jakąś książkę, takie kompendium wiedzy o zdrowym odżywianiu. Co na co jest dobre, co jakie witaminy zawiera itp. Najlepiej napisane jakimś przyjaznym językiem 🙂 Jeżeli byłabyś mi w stanie coś polecić z góry dziękuję! Pozdrawiam
dzieki za cenne info:)
Rozumiem, że mrożonki o tej porze roku są dobrym rozwiązaniem?
Pozdrawiam Ewa
Pani Aniu czy warzywa np. papryka ,ogóreczki w occie( własnej roboty oczywiście ) zachowują troszkę witaminek ?Pozdrawiam
Tak, zachowują witaminy i minerały;)
Pozdrawiam
Chcialam zapytac o maslo klarowane, co w nim takiego wyjatkowego? Czym rozni sie od zwyklego masla?:) pozdrawiam;)
Masło klarowane jest pozbawione dodatków chemicznych, białka i wody.
Pozdrawaim
A co z mrożonkami?
Wiem, ze trzeba menu urozmaicać ale od kilku dni króluje u mnie brokułowa z korzeniem pietruszki bądź selera + olej kokosowy i przyprawy pycha nawet na śniadanie.
Pozdrawiam Ewa
Super, zmieniaj tylko dodatki;)
Pozdrawiam
Świetny post !
Mam pytanie czy zdrowe i czy wartościowe sa ryby(np. łosoś) w puszcze np. w sosie pomidorowym ? Jakie Pani poleca ? Chyba ze żadnych 🙂 Bardzo proszę o odpowiedź.
Wielka fanka Twoja i Roberta 😀
Tym razem juz błagam! Co z serem feta?? Dobry czy niedobry? Wartościowy czy nie??
Pozdrawiam, jest MOC I MOTYWACJA! 🙂
Wierna i oddana Fanka hpba XD
Jeżeli będzie to prawdziwa feta z sera owczego lub koziego- polecam:)
Pozdrawiam
Czy po zahartowaniu warzyw podaje je się zimne? Czy można je jakoś podgrzać, żeby były ciepłe?
Nawet trzeba, posiłki powinno się jeść ciepłe- zwłaszcza w zimę.
pozdrawiam
Aniu,
czy wędzone ryby są również wartościowe dla naszego organizmu czy lepiej ich unikać?
Wędzenie nie jest najzdrowszym sposobem obróbki żywności. Zdecydowanie polecam pieczone lub duszone ryby.
Pozdrawiam