Chłodnik z jagód
Chłodnik to idealne danie na upalne dni. Ja najbardziej lubię chłodnik jagodowy. Za każdym razem urzeka on mnie swoim pysznym i delikatnym smakiem oraz przyjemnym zapachem. Dodatek jagód sprawia, że danie to jest nie tylko bardzo smaczne, ale i również zdrowe! Jagody to przecież skarbnica witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Jeśli lubicie jagody na pewno go pokochacie 🙂
Sposób przygotowania:
Komentarze 8 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Aniu sadzisz ze borowki zamiast jagod tez beda pasowaly? Swietny przepis! niestety jagod to u siebie nie dostane 🙁
Borówki myśle ze tak ale smak nie będzie tak intensywny i soczysty.
Ile kalorii ma ten chłodnik?
Można zrobić z czarnych porzeczek zamiast jagód? 🙂
Z porzeczek nigdy nie robiłam ale myślę, że jak najbardziej 🙂 Pamiętaj tylko, że jeśli użyjesz porzeczek chłodnik będzie bardziej kwaśny.
Mam pytanie. Czy żeby pozbyć się jaj pasożyta, który wywołuje bąblownicę, wystarczy dokładnie i dobrze umyć jagody? Kocham te owoce, a jednak ich unikam ze strachu przed tym pasożytem :/
Dobrze myć owoce i warzywa w wodzie alkalicznej czy też z octem. Więcej na ten temat znajdziesz tutaj: https://hpba.pl/czyszczenie-warzyw-owocow/.
Zasady dobrego jedzenia są istotne dla każdej i każdego. Natomiast co do chłodnika to ja raczej nie przepadam. Nie jest to adekwatne i pożyteczne dla mnie. Pozdrowienia.