Chłodnik z jagód

Chłodnik to idealne danie na upalne dni. Ja najbardziej lubię chłodnik jagodowy. Za każdym razem urzeka on mnie swoim pysznym i delikatnym smakiem oraz przyjemnym zapachem. Dodatek jagód sprawia, że danie to jest nie tylko bardzo smaczne, ale i również zdrowe! Jagody to przecież skarbnica witamin, antyoksydantów i składników mineralnych. Jeśli lubicie jagody na pewno go pokochacie 🙂

Sposób przygotowania:

Do garnka włożyłam owoce, zalałam wodą i gotowałam ok. 15 minut. Dodałam cukier kokosowy i przyprawy. Następnie przetarłam zupę przez sitko, dodałam resztę składników i wymieszałam. Proponuję chłodnik podawać z ryżem lub makaronem a całość ozdobić świeżymi owocami.

 

Komentarze 8 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu sadzisz ze borowki zamiast jagod tez beda pasowaly? Swietny przepis! niestety jagod to u siebie nie dostane 🙁

Borówki myśle ze tak ale smak nie będzie tak intensywny i soczysty.

Z porzeczek nigdy nie robiłam ale myślę, że jak najbardziej 🙂 Pamiętaj tylko, że jeśli użyjesz porzeczek chłodnik będzie bardziej kwaśny.

Mam pytanie. Czy żeby pozbyć się jaj pasożyta, który wywołuje bąblownicę, wystarczy dokładnie i dobrze umyć jagody? Kocham te owoce, a jednak ich unikam ze strachu przed tym pasożytem :/

Zasady dobrego jedzenia są istotne dla każdej i każdego. Natomiast co do chłodnika to ja raczej nie przepadam. Nie jest to adekwatne i pożyteczne dla mnie. Pozdrowienia.