Ciasto marchewkowe bez cukru

Słodycze nie muszą szkodzić!

Sztuką jest znaleźć słodki smak w tym, co oferuje nam natura. Dziś proponuję moje ulubione ciasto marchewkowe.

Rodzynki dokładnie umyłam i sparzyłam wrzątkiem. Marchew utarłam na bardzo drobnej tarce. Ubiłam jajka stopniowo dodając mąkę, a następnie marchew, wszystkie dodatki, na końcu olej. Wymieszałam wszystko. Musiałam wlać odrobinę wody, bo ciasto wydawało się za suche. Foremkę wysmarowałam klarowanym masłem i przelałam do niej ciasto. Piekłam godzinę w 180°C.

Uch, przy tym cieście musze się pilnować, żeby nie zjeść całego od razu:).

Komentarze 116 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Uwielbiam Twoje przepisy Aniu ale to ciasto nie będzie należeć do moich ulubionych, raczej więcej go nie zrobię. W trakcie robienia myślałam, że mi z tego nic nie wyjdzie. Ale wyszło, upiekło się, zakalca nie było. Ale w smaku trochę nijakie jest to ciasto 🙁 może jakbym kiedyś zrobiła jeszcze jedną próbę z tym ciastem to dodała bym więcej rodzynek bo one nadawały fajny smak. Pozdrawiam 😉

czy mozna zrobic to ciasto w formie muffinek? Pozdrawiam 😉

Czy liczył ktoś może kalorycznosc tego przysmaku?
A ciasto pyszne, jak dla mnie przepis genialny. ?

Po raz pierwszy robiłam ciasto marchewkowe wg tego przepisu i wyszło przepyszne… Nie mogę się powstrzymać przed kolejnym kawałkiem 🙂

Ciasto zrobiłam i jest PYSZNE! A tak swoją drogą może ktoś wie ile ma kalorii?

Nie dostalam w sklepie masla kokosowego? Jakim innym maslem moge to zastapic ?;)

Klarowanym. Pozdrawiam!

Zrobiłam dziś to ciasto <3 wszystkie składniki jak wymienione a olej lniany..
W smaku troszkę gorzkawe (smaruję więc miodem) ale poza tym PYCHOTA!
Codziennie próbuje jakiegoś twojego przepisu są prze cudowne!
Pozdrawiam :*

olej najlepiej kokosowy lub masło klarowane, lniany się nie nadaje!!!

Czy to ciasto można jeść podczas diety rozdzielnej? Są tam i jajka i mąka, ale przepis jest w Pani książce, w której przepisy przestrzegają właśnie zasad tej diety

W cieście brakuje zdecydowanie cukru, przez co jego smak nie jest jakiś świetny ;(

Najlepsze ciasto!!! Ania GRATULUJE! Wlasnie po raz setny wyladowalo w piekarniku 🙂 😉

Uwielbiam ciasto marchewkowe, do tej pory przygotowywałam je zawsze z pszennej mąki ale czas zastąpić ją zdrowszą 🙂 Ciekawa jestem czy np. z mąką kukurydzianą wyjdzie takie dobre 🙂

Pewnie tak, tylko może wyjść trochę za suche.

Spróbuję zastąpić mąkę orkiszową mąką jaglaną- myśli Pani, że powinnam zachować takie same proporcje? Pozdrawiam 🙂

Mała prośba. Czy mogłaby Pani podać na blogu kilka przepisów na Wielkanocne zdrowe dania, przystawki. Z góry dziękuję bardzo 🙂

Witam Panią! Planuję upieć to ciasto na Wielkanoc. Czy zamiast oleju kokosowego mogę użyć np. Oleju z orzechów włoskich? Pozdrawiam

Pewnie tak, ale obydwa oleje mają wyrazisty smak i to już będzie inne ciasto 🙂 Pozdrawiam.

Mój wypiek: http://imgur.com/a/wuCsN
Wiem że jest kilka razy niższe od ciasta Ani, ale to wina zbyt małej ilości masy w stosunku do dużej blachy, czułam że tak będzie ale nie chciałam już dorabiać ;D Od razu wyliczyłam w przybliżeniu wartości odżywcze. Ciasto marchewkowe piekłam już wielokrotnie, ale zawsze w standardowej wersji z cukrem i białą mąką. Tym razem użyłam stewie i mąki żytniej razowej. Następnym razem zamierzam ograniczyć tłuszcze no i oczywiście zrobić więcej masy jak na taką blachę 😉

Dziś skusiłam się na to ciasto. Nie wiem dlaczego, ale moje wyszło o wiele ciemniejsze niż Twoje, Aniu. Co prawda dałam pół szklanki mąki mniej i również trochę mniej oleju (100ml), ale nie powinno to tak wpłynąć na kolor (tym bardziej, że mąka orkiszowa do najjaśniejszych nie należy, a skoro dałam jej mniej…). Ale nie to najważniejsze.
Ciasto wychodzi hmm wytrawne 🙂 mi osobiście smakowało w takiej formie, ale domownicy raczej kręciliby nosem, dlatego, jeszcze ciepłe, polałam słodką glazurą (3 łyżki miodu + sok z cytryny). Na kaloryczność nie wpłynęło to aż tak strasznie (tym bardziej, że u mnie mniej mąki i oleju), a jest rzeczywiście lepsze. Fajna inspiracja, można kombinować 🙂
Pozdrawiam!

Czy mogłabym poprosić wymiar foremki dla której podane są proporcje składników?

Ja zrobiłam w keksówce (32×10 cm) i pasowała idealnie 🙂

Czy olej kokosowy i masło kokosowe to to samo? Miałam okazję kiedyś kupić olej kokosowy i służył mi jako balsam do ciała, ale z tego co czytam taki olej nierafinowany można również używać do jedzenia, wiesz coś na ten temat?
Pozdrawiam

Tak, najlepszy jest nierafinowany, który można z powodzeniem stosować zarówno do jedzenia jak i jako kosmetyk.
Pozdrawiam

Witam, pyszne ciasto marchewkowe, polecam. Przepis jest tak prosty, że nawet ja skusiłam się na upieczenie. A warto dodać, że to moje pierwsze ciasto, które od początku do końca zrobiłam sama. Pozdrawiam.

dziś upiekłam i wyszedł mi zakalec:/ nie wiem co zrobiłam nie tak hmm……

Sprobuj jeszcze raz, tylko najpierw ubij jajka na jednolita mase a pozniej polacz z reszta skladnikow, na pewno wyjdzie.

Dziewczyny, pamietajcie ze najlepsze na to ciasto sa marchewki karotki, jesli dacie zwykle to niestety ciasto moze byc gorzkawe, od dawna pieke to ciasto i wychodzi pyszne i puszyste tylko wtedy gdy najpierw ubije sie dokladnie same jajka a pozniej wymiesza sie z reszta skladnikow.
Zamiast ciasta mozna tez zrobic muffiny, piecze sie je tez w 180 stopniach tylko czas w piekarniku skracam do 25-30 minut. Polecam, dla malych niejadkow idealne.

dałam niecałe 2 szklanki oleju i wyszło mi zdecydowanie za tłuste – olej aż kapał…

W przepisie są 2/3 szklanki a nie 2-3 szklanki…

bo żle przeczytany został przepis. tam pisze DWIE TRZECIE jednej szklanki 😀

Witam, karmię maleństwo piersią, patrzę na ten przepis, chcę zrobić to ciasto, ominąć proszek do pieczenia i sodę… coś z tego wyjdzie? 🙂

Niestety może być zakalec:(
Pozdrawiam

Ja zamiast mąki orkiszowej dodałam razową. Ciasto wyszło ciemniejsze, wiadomo, ale i tak wszyscy się zajadają 🙂 świetna alternatywa na na to, żeby tłusty czwartek nie był taki tłusty 😉 właśnie zajadam do porannej kawki w pracy 🙂

Idę wypróbować przepis.

…byłoby fajnie, gdyby istniała opcja dodawania zdjęć w komentarzach. Można by się podzielić efektami itp. 😉 hmm? 🙂

Idę wypróbować przepis.

Fajnie by było, gdyby istniała opcja dodawania zdjęć w komentarzach. Byłaby możliwość dzielenia się efektami. 😉

Aniu, zjesz paczka w tłusty czwartek? Czy zastąpisz go innym healthy wypiekiem? Pozdrawiam. P. S. Jestem ciekawa czy któraś z czytelniczek skusi sie na paczka? 🙂

Nie 🙂 zjem inne pyszności 🙂

A np. jakimi? Szukam inspiracji, zeby nie ulec i nie zjeść paczka, a zjesc cos w zamian, ale zdrowego. Jutro mam zamiar wszystkie ulice z cukierniami omijac szerokim łukiem!! 😀

właśnie piekę pączki bez pszenicy… zobaczymy co wyjdzie 🙂 Jeśli zdam egzamin 😉 jutro będzie przepis.
Pozdrawiam

Tobie Aniu ma nie wyjść?! Na pewno wyjdą pyszne. Czekam na przepis. Pozdrawiam 🙂

Uwielbiam ciasto marchewkowe, szczególnie w wydaniu mojej mamy 🙂

Pani Aniu jaki rodzaj musztardy jest najlepszy? (francuska, rosyjska..czy może jakaś inna)

Patrycja, sprobuj Google.pl

Hej, staram się od kilku tygodni trzymać się Twoich przepisów i zdrowych zasad odżywiania, ale również zaczełam czytać książkę DIETA BEZ PSZENICY i pojawił się metlik w głowie… co z płatkami, które jem codziennie na śniadanie? Czy można to jakoś pogodzić?
Ahhh i jeszcze to ciasto – pysznie się zapowiada:)
Pozdrawiam:)

Droga aniu
Które ochechy sa najlepsze : migdały , laskowe , słonecznik czy brazylijskie

Brazylijskie mają najwięcej selenu, migdały natomiast są dobrym żródłem magnezu. Najlepszym wyjściem jest porostu urozmaicenie.
Pozdrawiam

Aniu ,a czy może być mąka żytnia typu 2000?
Pozdrawiam

zrobiłam na mące żytniej 2000 i w rezultacie musiałam dodać ok szklanki wody a i tak konsystencja nie przypominała tego co autorka ma w pomarańczowej misce. Moje surowe ciasto to suchy gniot a po dodaniu wody masa chlebowa. W rezultacie wyszło masy dużo więcej i musiałam ją rozłożyć na dwie keksówki, które właśnie siedzą w piekarniku. Szczerze mówiąc nie spodziewam się cudów i szykuję się na mega gnioty. Przepis zmieniłam tylko w kwestii mąki, oleju rzepakowego, łyżki miodu i paru orzechów.

Świetny przepis 😉 z pewnością skorzystam -,-
Super blog, bardzo motywujący i wielotematyczny !
Pozdrawiam

Właśnie się piecze… Zapach unoszący się z kuchni mmm… Mam nadzieję,że tak samo będzie smakować 😀 Dzięki za prosty przepis!

Ann , czym mozna zastapic cynamon ? mam na niego uczulenie … 🙁

Cynamon jest niezastąpiony:) Można dodać szczyptę imbiru i laskę wanilii.
Pozdrawiam

Ja robię na mące żytniej, dodaję jeszcze anansa pokrojonego w kostkę (ok.szklanki) i wiórki kokosowe (ok.szklanki). Jesienią zamiast marchewki daję dynie i dodatkowo prażone pestki dyni ale można orzechy.

O już wiem, co dzisiaj zrobię! Wszystkie Twoje przepisy są rewelacyjne! I pyszne 🙂

ja równiez uwielbiam ciasto marchewkowe. zamiast rodzynek daję suszoną żurawinię. wersja bez cukru do spróbowania będzie juz niebawem:) ciekawe co na to moi chłopcy?:)

A ja dla ułatwienia trę marchewkę na grubszych oczkach – takich jak warzywa i też jest super – polecam. Czasami daje też trochę kakao. Ulubione ciasto mojej rodziny. Pyszności.

Aha I czy moge uzyc oleju sezamowego lub z orzechow ziemnych?

Lepszy będzie olej ryżowy,ponieważ ma wyższa temperaturę dymienia.
Pozdrawiam

Aniu, czy może być mąka z amarantusa lub zmielone migdały?

Nigdy nie robiłam, ale proszę poeksperymentować i napisać na blogu o efektach.
Pozdrawiam

Mam bardzo dobry przepis na bezglutenowe szwajcarskie ciasto marchewkowe (Rubli Kuchen). Pieke je co roku na Swieta Wielkanocne. Zamiast maki dodaje mielone migdaly jak beda chetni to podam przepis 😉

A poprosze o ten przepis 🙂

Ja bym z chęcią skorzystała z tego przepisu

Czy moge uzyc samego proszku do pieczenia? Jesli tak, to ile sypnac? 😉 z gory dziekuje za odp, bo to moj plan na weekenowa rozpuste 🙂

Tak, ale proszę używać ilości podane przez producenta.
Pozdrawiam

Cześć Aniu,
mam pytanie odnośnie masła kokosowego, ponieważ nie spotkałam w sklepie masła a tylko olej. Używałam raz taki olej do smażenia naleśników i ciekawy sam miały;)
Często używasz nazwy masło a w tym przepisie mówisz o maśle i oleju. Czy to jest to samo?
Dziękuję i pozdrawiam;)

Przepraszam uciekły mi litery chodziło o “ciekawy smak miały”

Tak, masło i olej kokosowy to ten sam produkt.
Pozdrawiam

Zamiast rodzynek dodaję pokruszone orzechy włoskie i też wychodzi pyszne. Uwielbiam to ciasto.

szczerze wyglądowo robię ładniejsze, to zdaje się być niedopieczone. zamiast rodzynek – żurawina, zamiast 2/3 szklanki oleju – 2 łyżki oleju i 2 łyżki miodu. i jeszcze wierzch smaruje serkiem homogenizowanym (tak wiem, że na tym blogu nie używa się niczego krowiego) i posypuje migdałami. ale ciasto marchewkowe same w sobie polecam bo jest przepyszne.

A ciasto marchewkowe jest super pyszne!:))) Co prawda ja robię z cukrem, ale najwięcej smaku dodają chyba bakalie i cynamon… mmmmm pycha!

A ja zrobiłam tak jak w przepisie, bez cukru i w rezultacie musiałam posypać cukrem pudrem, bo w innym sposób nie dało się już po fakcie ciasta uratować. Ohyda. Może gdybym dodała przed pieczeniem miód byłoby zjadliwe. Wcześniej zrobiłam placki jaglane i były równie okropne w związku z czym już raczej nie zaryzykuje wypróbowania twoich przepisów. Wszystko smakuje jak ziemia z doniczki.

hmm to dziwne 🙂 może Pani po prostu nie tak przygotowuje potrawy 🙂 ale produkty są źle dobrane.
Można owszem dodać miód, ale ja często po prostu wybieram słodkie marchewki.
Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂

Zwykle nie mam żadnych problemów z nowymi przepisami, sama prowadzę bloga o gotowaniu, a produkty, które używam są najwyższej jakości. Posypałam ciasto cukrem muscovado i dopiero po tym dało się je zjeść 😉

Muszę zgodzić się z opiniami krytycznymi. Upiekłam wczoraj i wyszło bardzo wytrawne i nieco… bezsmakowe? Będę je dziś ratować jakąś polewą, ale szczerze mówiąc jestem odrobinę rozczarowana…

Zawsze surowe się dodaje do ciasta marchewkowego

Pani Aniu!!!!
ten przepis juz Pani podawala…. moze jakies inne ciasto
Pozdrawiam

tak dodawałam, ale warto przypominać, ponieważ postów już jest wiele.

Hej Aniu 🙂
Na jesień robiłam identyczne ciasto, z marchewek z własnego ogródka- PYCHA!!!!
Mam do Ciebie pytanie odnośnie czerwonej herbaty- zdrowa, czy może szkodliwa? Czy jest to herbata wskazana do picia przy zakwaszeniu?

Wygląda pysznie! Muszę ten przepis sobie zanotować 🙂

Czy można czymś zastąpić kardamon i zamiast oleju roślinnego nierafinowanego dodać rzepakowy? I jeszcze jedno, musi być koniecznie mąka orkiszowa? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

nie musi być mąką orkiszowa, można dodać pszenną oraz olej rzepakowy.

Witaj Ania, własnie odkryłam Twojego bloga. Ja również piszę o zdrowym stylu życia, więc jest nas więcej : ) Apropo ciasta marchewkowego to jest to moje ulubione, aczkolwiek muszę przyznać, że sama jeszcze żadnego nie upiekłam ; ) Od czasu do czasu jak “zaszaleję”, to wpadam na nie do… Starbucksa ; ) Pozdrawiam, Gosia

A ja bym zmodyfikowala przepis na bezglutenowy 🙂

Wymienilabym make orkiszowa na: szklanka maki gryczanej, szklanka maki owsianej bezglutenowej i 0.5 szklanki amarantusa ekspandowanego.

Sprobuje w weekend 🙂

Pozdrawiam cieplo!

Aniu jakiego oleju najlepiej użyć? Kokosowego, słonecznikowego, rzepakowego? Jaki bedzie najlepszy? Pozdrawiam. 🙂

Karla, jak w przepisie:
– 2/3 szklanki oleju roślinnego nierafinowanego np. masło kokosowe

Muszę spróbować, bo wygląda pysznie 😀 To jest niesamowite Aniu, że jesteś taka młoda, a masz tak dużo doświadczenia i pozytywnej energii! Uwielbiam Cię! 🙂

Wyglada przepysznie chyba wiem co upieke niedlugo 😉 Mam tylko pytanie Aniu czy do tego ciasta można użyć maki kukurydzianej albo ryzowej, czy lepiej kupic jakas inna make bezglutenowa ;)?

Pewnie tak, proszę eksperymentować.
Pozdrawiam

Wiem już, co będę robiła po powrocie z pracy 🙂
Zamienię tylko rodzynki na orzechy włoskie, bo za tymi pierwszymi nie przepadam.