Z cyklu Droga do Zdrowia… Mrożonki

Podobnie jak inni miłośnicy zdrowego żywienia z niecierpliwością oczekuję kolorowych straganów przepełnionych świeżymi warzywami i owocami. Bukiety marchewek, pęczki pietruszek i koszyki truskawek zawsze cieszą moje oko i podniebienie. Tymczasem w trosce o nasze zdrowie i szczęśliwe kubki smakowe, musimy poszukiwać innych rozwiązań. Jakich?

W mojej kuchni zawsze znajdzie się miejsce na warzywne zupy kremy, zielone smoothie i owsianki owocowe. By móc je przyrządzać dla rodziny przez cały rok, latem i jesienią uzbrajam się w solidną dawkę witamin i wartości odżywczych po brzegi zapełniając zamrażarkę kolorowymi warzywami i owocami.

Często słyszę, że mrożonki są pozbawione wartości odżywczych i nie oferują nic poza smakiem. Czy rzeczywiście tak jest?

 

Czy wiesz, że…

  • Tylko najlepsze warzywa i owoce są poddawane zamrażaniu. Odbywa się to tuż po zbiorze i rozpoczyna blanszowaniem, które prowadzi do utraty jedynie około 15-20% zawartości witaminy C. Proces ten niszczy drobnoustroje, pozwala zachować kolor, skład chemiczny i smak.
  • Śmiało możemy uznać, że mrożonki są zdrowe. Ze względu na wysoką jakość używanych surowców i sam przebieg procesu zamrażania, mrożonki charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Te drugie po zbiorze są sortowane, trafiają do sklepów i najwcześniej za kilka dni są przez nas spożywane. Zdaniem Instytutu Żywności i Żywienia owoce i warzywa w tym czasie tracą więcej witaminy C niż podczas blanszowania. Warto dodać, że mrożonki dostarczają nam więcej wartości odżywczych niż suplementy, poza tym ich cena jest najczęściej dużo bardziej kusząca. 🙂
  • Zanim jednak wrzucisz ulubione mrożonki do koszyka, to przeczytaj dokładnie etykietę. Poza tym wybierajmy naturalne produkty bez dodatku cukru i przypraw.  Nie kupuj mrożonek, jeśli czujesz przez folię, że nie są sypkie i stanowią bryłę. To oznacza, że musiały się rozmrozić podczas transportu, a zatem mogły stracić wartości odżywcze i smak. Wielokrotne zamrażanie i rozmrażanie możne także sprzyjać rozwojowi drobnoustrojów.
  • Jeśli nie chcesz natychmiast wykorzystać zakupionej mrożonki, to nie dopuść do jej rozmrożenia. Przechowuj je co najmniej w takiej temperaturze, jak temperatura zamrażania (zwykle to -18 stopni Celsjusza). W ten sposób unikniesz rozwoju drobnoustrojów oraz wszelkich zmian biochemicznych i chemicznych. Najbezpieczniejsze jest przechowywanie mrożonek w szczelnie zamykanych plastikowych pojemnikach lub w specjalnych torbach.
  • Pamiętaj, że nie wszystkie surowce nadają się do mrożenia. Miękkie i wodniste warzywa oraz owoce stracą swoją jędrność i kruchość.

 

Jak rozmrażać, żeby uzyskać jak najwięcej wartości odżywczych z mrożonki?

  • Bezpośrednio przed spożyciem i jak najszybciej (ugotuj, zalej wrzątkiem).
  • Produkty, których nie będziesz gotować rozmrażaj w lodówce.
  • Warzywa i owoce najlepiej ugotuj na parze, by zachować wartości odżywcze.

Wiemy już wystarczająco dużo o bezpiecznym i prawidłowym wykorzystywaniu mrożonek, a zatem zapraszam na mojego bloga po garść inspirujących przepisów doskonałych o każdej porze roku. Smacznego 🙂

 

 

 

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nie wszystkie owoce i warzywa poddawane są blanszowaniu przed zamrożeniem m.in.:cukinia czy truskawki. Zbrylenia zazwyczaj spowodowane są rozmrożeniem i ponownym zamrożeniem – co jest niedopuszczalne. Mrożenie osłabia strukturę owoców i warzyw po rozmrożeniu ale smakowo i “składnikowo” jest spoko! Nic tylko zajadać!

Pani Aniu, bardzo się cieszę z tego postu. Cały czas myślałam , że mrożonki nie sprzyjają zdrowiu i powinno się ich unikać. Tak zresztą radzą niektórzy medialni dietetycy. W zimie nie sposób dobrze się odżywiać nie wspomagając się mrożonkami i dlatego , z wyrzutami sumienia wykorzystywałam je w kuchni. Teraz, znając Pani opinię , z pewnością podpartą większą wiedzą niż moja, na ten temat widzę , że intuicja mnie jednak nie myliła. Serdecznie pozdrawiam 🙂

Już pierwotni ludzie mrozili mięso. Jak dobrze pamiętam z lekcji historii. Więc ludzie mają w tym doświadczenie tysięcy lat. Oczywiście tamten sposób był mniej doskonały. Ówcześnie poziom mrożenia jest doprowadzony prawie do perfekcji. Pozdrawiam.??️