Czy wiesz, że ryż….

Czy wiesz, że…

Ryż – najlepiej wybierać brązowy (czerwony, czarny) zawierający o 349 % wiecej błonnika 219% wiecej magnezu, o 203% wiecej witaminy E, niż zwykły biały ryż. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda ustalili, że jedzenie tygodniow o pięciu lub więcej porcji białego ryżu zwiększa zachorowanie na cukrzycę, podczas gdy jedzenie co najmniej 2 porcji ryżu brązowego zmniejsza to ryzyko zachorowań.
Ryż powinno gotować się al dente (jak makaron), aby miał niższy indeks glikemiczny.

źródło badań – Focus nr 5

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

A jutro na obiad……. RYŻ! 🙂 Uwielbiam 🙂 Brązowy jest też lepszy niż zwykły więc nie wiem w czym w ogóle jest problem…? Chyba jedynie w czasie gotowania 😛

Hej Aniu, wiem ze najlepsza kasa wg Ciebie jest jaglana, a co sadzisz o gryczanej? Moge stosowac je do posilkow zamiennie czy jaglana ma duzo wiecej plusow? Prosze o odpowiedz, pozdrawiam:)

Kasza gryczana, też jest bardzo zdrowa, zawiera sporo magnezu i rutyny, które są składnikiem deficytowym w naszej diecie. Polecam rotacyjne ich spożywanie.
Pozdrawiam

Witam,
Choc nie jestem blogową maniaczką (zaglądam regularnie tylko na 2) śledzę Pani bloga codziennie i prawie za każdym razem znajduje tu coś ciekawego i naprawdę wartego przeczytania. Posty sa krótkie i treściwe-to lubię. Gratuluję.
Teraz chciałam jednak nawiązać do postu. Ostatnio kupiłam i jadłam dziki ryż, taki w czarnych łupinach. zazwyczaj przed ugotowaniem podsmażam ryż na maśle/oliwie z oliwek dodając przyprawy lub cebule pokrojona w piórka, ale taki sposób przygotowania nie sprawdził sie w przypadku dzikiego ryżu. Kolejnym razem przygotowałam wiec ryż w najprostszy możliwy sposób-zwyczajnie go ugotowałam i był przepyszny. Ma zupełnie inny smak, a jedząc go czułam, ze robię cos naprawdę dobrego dla mnie 🙂 polecam dziki ryż.

Jednocześnie chciałabym zapytać co Pani myśli o takim podsmażaniu ryżu przed gotowaniem.
Będę wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam, OlaC

Podczas smażenia w wysokiej temperaturze powstają niebezpieczne dla zdrowia związki. Lepiej, żeby nie stało się to regułą.
Pozdrawiam

Ryż brązowy i makaron to podstawa naszych posiłków. Już dawno zrezygnowaliśmy z białych. Jedyny minus to czas gotowania, znacznie dłuższy niż białego poza tym same plusy 🙂 Fakt al dente najlepiej smakuje i ma najlepsze właściwości. http://dbamofigure.pl/

Jak gotujecie brązowy ryż? 1:1 z wodą lub np. bulionem? Ile czasu gotuje się taki ryż?
Pozdrowienia

Czarny ryz gotuje sie 30 minut w wodzie.Brazowy ryz gotuje sie w wodzie okolo 18 minut.Najlepszy jest czarny z polodniowych Chin albo z Indonezji.Jem ryz od 26 lat.