Jajecznica z dodatkami. Dlaczego warto jeść jajka?

To co lubimy najbardziej – łatwe i dostępne śniadania. Jednocześnie proste w przyrządzeniu i pożywne.

DSC_7853

Jaja są bardzo cennym składnikiem kulinarnym. Białka jaja i innych jego składników często nie sposób zastąpić innymi produktami.

O właściwości jajek pisałam TUTAJ

A jakie zapotrzebowanie na poszczególne makroskładniki ma proponowana porcja jajecznicy? Jesteś ciekawy 😉 ?

Jajecznica z polędwicą z indyka  i warzywami 

Sposób przygotowania:

Rozgrzałam masło ghee na patelni. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora, tartą marchew, szpinak oraz polędwicę z indyka..

Wbiłam najpierw białka, a po chwili kiedy się lekko ścięły dodałam żółtka i połączyłam z resztą składników. Następnie dodałam połówkę awokado pokrojone w kostkę.

Jajecznicę podawaj z dowolnymi warzywami, ja proponuję dziś ze szpinakiem i pomidorami oraz awokado

Czy wiesz, że żółtko zbyt długo poddawane obróbce termicznej  traci swoje właściwości?

Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo – pamiętaj o tym.

Dodatkowo są doskonale przyswajalne!

Dlatego właśnie proponuje dodać je później, aby nie było mocno ścięte.

Kaloryczność321/350 kcal

Białka 19/22 g

Tłuszcze 26/12 g

Węglowodany 6/39 g

Komentarze 5 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Nie wiedziałam, że porcja jajecznicy może mieć na coś zapotrzebowanie….:-D

Tak bardzo chcę cię spotkać w tym roku;( Przyjedź do Krakowa proszę;***

Moim postanowieniem noworocznym jest spotkać ciebie ale jestem niepełnoletnia i tak daleko jak do Wrocławia nie dam rady przyjechać;( Proszę zrób event w Krakowie;(( Prosze Ania

Ania proszę prszę przyjedz do Krakowa na event proszę proszę!;*

serwuje sobie takie sniadanka w weekend (celebruje je :D) a w tygodniu mam płatki owsiane :)))
Aktywnego dnia wszystkim:)