Jajecznica z dodatkami. Dlaczego warto jeść jajka?
To co lubimy najbardziej – łatwe i dostępne śniadania. Jednocześnie proste w przyrządzeniu i pożywne.
Jaja są bardzo cennym składnikiem kulinarnym. Białka jaja i innych jego składników często nie sposób zastąpić innymi produktami.
O właściwości jajek pisałam TUTAJ
A jakie zapotrzebowanie na poszczególne makroskładniki ma proponowana porcja jajecznicy? Jesteś ciekawy 😉 ?
Jajecznica z polędwicą z indyka i warzywami
Sposób przygotowania:
Rozgrzałam masło ghee na patelni. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora, tartą marchew, szpinak oraz polędwicę z indyka..
Wbiłam najpierw białka, a po chwili kiedy się lekko ścięły dodałam żółtka i połączyłam z resztą składników. Następnie dodałam połówkę awokado pokrojone w kostkę.
Jajecznicę podawaj z dowolnymi warzywami, ja proponuję dziś ze szpinakiem i pomidorami oraz awokado
Czy wiesz, że żółtko zbyt długo poddawane obróbce termicznej traci swoje właściwości?
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo – pamiętaj o tym.
Dodatkowo są doskonale przyswajalne!
Dlatego właśnie proponuje dodać je później, aby nie było mocno ścięte.
Kaloryczność321/350 kcal
Białka 19/22 g
Tłuszcze 26/12 g
Węglowodany 6/39 g
Komentarze 5 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Nie wiedziałam, że porcja jajecznicy może mieć na coś zapotrzebowanie….:-D
Tak bardzo chcę cię spotkać w tym roku;( Przyjedź do Krakowa proszę;***
Moim postanowieniem noworocznym jest spotkać ciebie ale jestem niepełnoletnia i tak daleko jak do Wrocławia nie dam rady przyjechać;( Proszę zrób event w Krakowie;(( Prosze Ania
Ania proszę prszę przyjedz do Krakowa na event proszę proszę!;*
serwuje sobie takie sniadanka w weekend (celebruje je :D) a w tygodniu mam płatki owsiane :)))
Aktywnego dnia wszystkim:)