Duszona dynia z brokułami i zielonym groszkiem vege/ z mięsem
Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię rozpuściłam masło/olej kokosowy, wrzuciłam dynię , którą pokroiłam w kostkę oraz posoliłam. Po chwili doprawiłam cynamonem….
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię rozpuściłam masło/olej kokosowy, wrzuciłam dynię , którą pokroiłam w kostkę oraz posoliłam. Po chwili doprawiłam cynamonem. Pod przykryciem smażyłam kilka minut. W tym samym czasie pokroiłam brokuły, dodałam je wraz z zielonym groszkiem i dusiłam wszystko pod przykryciem, do czasu aż warzywa zmiękły. Dodałam pozostałe przyprawy. Co jakiś czas dolewałam odrobinę wody.
Mięso z kurczaka dokładnie umyłam, pokroiłam w kostkę, doprawiając przyprawami. Wrzuciłam na małą patelnię na której rozpuściłam masło kokosowe i dolałam odrobinę wody. Pod przykryciem pozostawiłam kilka minut.
Na sam koniec uprażyłam na patelni pestki słonecznika. (Opcjonalnie można je uprażyć na patelni z wiórkami kokosowymi – dodaje to oryginalny smak)
Gotowe! Co Ty na to? 🙂
SMACZNEGO!
Komentarze 23 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pani Aniu
z całego serca dziękuję za te wszystkie genialne i bardzo zdrowe porady, którymi dzieli się Pani na tym blogu!!! Jestem pod dużym wrażeniem Pani profesjonalizmu, wiedzy i prostoty przekazu zarazem. Śledząc internetowe nowinki miałam okazję przejrzeć wiele stron związanych ze zdrowym stylem życia, jednak z Pani bloga przemawia do mnie wyjątkowy optymizm, radość, lekkość, i spontaniczność. Naprawdę potrafi Pani zachęcić do zdrowego stylu życia na wielu płaszczyznach!!! I za to dziękuję 🙂 Jest Pani świetna!!! Tak trzymać!!!
A Pani porady i przepisy stosuję oczywiście….nawet moja druga męska połowa z apetytem zjada te zdrowe posiłki :). A ja…no cóż… mam ciut ponad 40 lat, ćwiczę, biegam (po raz pierwszy w życiu biegam regularnie), jeżdżę konno, zwracam uwagę na to co jem. Czuję się super, mam w sobie mnóstwo pozytywnej energii!!! Zycie jest piękne!!! 🙂
Dziękuję! I życzę dalszych sukcesów!!!
Pani Aniu, przepyszne danie, Gratuluje smaku 🙂
Najwięcej żelaza mają strączkowe; zielonolistne np nac pietruszki;buraki. Nie jem mięsa 10 lat i nie mam problememu z zelazem czy budowaniem masy mięśniowej 🙂
Dobra książka czy strony www mogą pomóc e zmianie na lepsze dla siebie i zwierząt. A przepis będę testował,pozdrawiam.
Rzadko jadasz mieso prawda? Nawet drob. Przejrzalam caly blog i wersji dan z miesem jak na lekarstwo. To pewnie czesc tego zycia na detoksie caly czas.
Ale pare fajnych tutaj przepisow znalazlam, czesc dostosuje do swoich potrzeb (budowanie masy miesniowej) i gotowe :)))
Wygląda na niesamowicie pyszne !! muszę wypróbować 😀
Mam do Pani pytanie dotyczace podrobow.Czy poleca Pani watrobe z drobiu ? Slyszalam raczej negatywne opinie na temat podrobow, ale rowniez zostalo mi powiedziane, ze watroba to bomba zelaza. Czy moglaby mi Pani pomoc ?
Pozdrawiam i zycze milego wieczoru!
U mnie dzisiaj również były brokuły na obiad. Chodź z reguły stawiam na warzywa zielone cieszę się, że nadchodzi czas posiłków z dyni.
Właśnie przetestowałam z mięskiem…. pycha!!!
Smacznie wygląda. 🙂 Wypróbuję. 🙂
masha024.tumblr.com
Pyszności !!!
Jestem jak najbardziej za!!!!! Jutro ląduje na moim stole:) Wybieram wersje wege:)
Podoba mi się dodatek cynamonu do tego dania. Pamiętam, jak pierwszy raz zaskoczył mnie ten aromat w mięsnych i warzywnych daniach kuchni orientalnej w czasie jednej z podróży. Nigdy nie dodawałam go do dyni, a skoro zaczyna się na nią najlepszy sezon, to szkoda by było nie spróbować. Najpierw spróbuję w tym daniu, a potem w jednej z moich ulubionych zup – w kremie z dyni 🙂
Aniu, może masz jakiś patent na taką zupę?
Pomimo, że się trochę dynia rozgotowała i przypaliła- wyszło PYSZNE! Zamiast jutrzejszego obiadu wyszła cudownie smaczna kolacja 😉
Duszona dynia, brokuły, groszek tego typu dania zawsze są pierwsze w mojej liście posiłków. Delicje:)
PS. Pani Aniu mam pytanie. Które orzechy są dla nas zdrowsze włoskie czy laskowe. To ważne bo często przyrządzam dania z orzechami. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam:)
Wszystkie są zdrowe 😉
Pozdrawiam
Wszystkie sa zdrowe jednak na niektore mozna miec alergie to ciekawe ,ze nie na wszystkie./wiem to bo moj znajomy tak ma/
Ani bardzo fajne masz przepisy i ten kolejny 🙂 Mam pytanko, użyłaś groszku mrożonego, ten jest lepszy niż z puszki? Pozdrawiam!
Mrożony groszek jest przede wszystkim smaczniejszy, zawiera więcej kwasu foliowego i posiada piękny, soczysty zielony kolor.
Pozdrawiam
Poza tym warzywa w puszkach zawierają nikiel, a dla osób uczulonych to zabójstwo na talerzu 🙂
Mniam, pyszności 😀 Też smażę na oleju kokosowym 😀
http://wenus-lifestyle.pl/2014/08/przepis-na-wode-pietruszkowa-sposob-na-zmarszczki/
Smakowite kolorki, zwłaszcza w nadchodzącym sezonie jessiennym 🙂 Dla mnie zdecydowanie opcja bez miecha 😉
Ciekawy przepis na wykorzystanie brokułów. Ja zdecydowanie wybiorę opcję z mięsem. Pierś z kurczaka smażona na oleju kokosowym plus warzywka to super fit posiłek. Szybko, smacznie i zdrowo 🙂 Jaki używasz olej kokosowy ? Bo ja najbardziej lubię ten http://dbamofigure.pl/42,olej-kokosowy-ktc-500-ml-twoje-nowe-zrodlo-tluszczu.html
bardzo ciekawy pomysł! zapraszam na sałatkę z makaronem i brokułem
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/saatka-z-makaronem-i-brokuem.html