Domowy dżem z jabłek – niby takie proste, a jednak szukasz przepisów
Składniki:
2 rodzaje jabłek (ja dodałam kwaśne i słodkie)
1 łyżeczka cynamonu na 1 kg jabłek
kilka goździków
sok z 1/2 cytryny (jeśli jabłka są kwaśne, to wystarczy kilka kropli)
1/2 szklanki wody
U mnie pora na domowe przetwory 🙂 Są one niezwykle cenne, szczególnie jak przyjdzie zima i wybór owoców w sklepach jest mniejszy. Ponieważ mamy przecież jabłka, nasz pyszny, polski przysmak, dzisiaj postawiłam na dżem jabłek. Nie dość, że są to pyszne owoce, dodatkowo mają wiele właściwości prozdrowotnych. Więcej o właściwościach jabłek pisałam już kiedyś TUTAJ.
Sposób przygotowania
Jabłka umyłam, obrałam i wykroiłam gniazda nasienne. Następnie pokroiłam je w cienkie plastry i dusiłam pod przykryciem na głębokiej patelni (można także użyć rondla), dolewając w międzyczasie delikatnie wodę (około 1/2 szklanki lub więcej, to zależy od kuchenki i garnków – już to przetestowałam :)) Następnie dodałam cynamon i goździki. Pamiętajcie, żeby na bieżąco mieszać jabłka na ogniu! A na sam koniec skropiłam całość sokiem z cytryny. Gotowy dżem przełożyłam do słoiczków (w razie potrzeby większe kawałki jabłek rozgniotłam widelcem).
Komentarze 4 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Ile taki dżem można przechowywać w słoiku?
Ile taki drzem można trzymać w słoiku? Nie pasteryzujesz go?
Aniu ale czy ugotowane jablka mają zachowują jeszcze jakieś witaminy?
Pysznie wygląda ten dżem z jabłek.