Jaja_pasta_awokado

Faszerowane jaja z pastą z awokado

Wielkanoc coraz bliżej. Czas zatem myśleć o świątecznych przysmakach. A skoro Wielkanoc, to nie może zabraknąć jej głównych bohaterów — czyli faszerowanych jajek. Moja dzisiejsza propozycja to farsz powstały na bazie awokado. Co więcej, możecie wykorzystać go jako pastę do kanapek czy naleśników! 😉

 

Sposób przygotowania:

Jajka ugotowałam na twardo, pozostawiłam do wystudzenia i wydrążyłam z nich żółtka. Zblendowałam na pastę miąższ awokado, żółtka, oliwę, chili, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz sok z cytryny (możecie zamiast blendowania rozgnieść żółtka i awokado widelcem, a potem wymieszać z pozostałymi składnikami).

Dodałam do powstałej pasty pokrojonego w drobną kostkę pomidora i całość ponownie wymieszałam. Napełniłam pastą białka jaj i posypałam je posiekaną pietruszką.

Pozostałą część farszu możecie przełożyć do szklanego pojemnika i przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 dni 🙂

 

Faszerowane_jaja

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany