Żurek opcja wegetariańska i z mięsem

Żurek to potrawa, której nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole.  Dziś przygotowałam dla Was przepis na żurek w wersji wegetariańskiej z tofu. Jeśli jesteś jednak zwolennikiem tradycyjnego żurku to w oparciu o poniższy przepis możesz go również przygotować zamieniając tofu na białą kiełbasę.

 

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle ghee. W garnku z wodą gotować cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ziemniaki pokrojone w kostkę. Następnie do zupy dodać zakwas, gotować około 30 minut. Do żurku można też dodać jogurt/śmietankę (np. roślinną). Dodać resztę przypraw. Dodać tofu pokrojone w kostkę. Ugotować jajka i podawać wraz z zupą. Można dodać jeszcze chrzan na wierzch.

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Niesamowity przepis. Obie opcje są kluczowe.
Bo są zdecydowanie dla większego kręgu czytelników bloga. Pozdrawiam.?