Gęstość odżywcza

Czy osoba otyła może być niedożywiona? Tak! niewykluczone bowiem, że choć je bardzo dużo, to jakość pokarmu jest zła i nie dostarcza on wszystkich niezbędnych do życia składników.

Doktor Joel Fuhrman, lekarz i specjalista medycyny żywienia zwrócił uwagę na proporcje między wartością energetyczną spożywanych produktów, a ich faktyczną wartością odżywczą. Opracował skalę gęstości odżywczej opartą na 34 składnikach (błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź, mangan, selen, witamina A, beta karoten, alfa karoten, likopen, luteina, zeaksantyna, witamina E, witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy, witamina B12, cholina, witamina K, fitosterole, glukozynolany, inhibitory angiogenezy, inhibitory aromatazy, resweratrol) oraz na tzw. ORAC Score, czyli wskaźniku antyoksydacyjnej zdolności produktów. Skala jest od 0 do 1000, a im więcej punktów ma produkt, tym większą ma gęstość odżywczą.

I tak na przykład w porcji brokułów o wartości energetycznej 100 kalorii jest m.in. 11 g białka, w jarmużu (100 kalorii) 7 g, a w steku (100 kalorii) 6g. Wapń odpowiednio: brokuł – 118 mg, jarmuż – 257 mg, stek – 2 mg. I tak dalej…Doktor Fuhrman rozprawił się tak z wieloma produktami, wyliczając zawartość w porcjach 100 kalorii 34 niezbędnych nam do życia składników. Powstała tabela gęstości odżywczej, którą warto sobie wydrukować i korzystać z niej planując tygodniowy jadłospis.

Jemy, by żyć, a nie żyjemy, by jeść :).

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

https://www.youtube.com/watch?v=HwbY12qZcF4
Polecam ten filmik. Obnaza koncept “gestosci odzywczej” i ukazuje wiele ciekawych faktow o “koncentracji odzywczej”. Osobiscie bylam w lekkim szoku, gdy uswiadomilam sobie jak naiwnie zaakceptowalam, ze szpinak jest taki meeega zdrowy, a ryby ,jajka i orzechy to badziwie prawie takie samo jak cola ^^Na prawde warto sie zaglebic 🙂 Wyklad bardzo pochlaniajacy…

przepisy z książki dr Fuhrmana sa straszliwie skomplikowane i składają sie b.trudno dostępnych składników. No i nie ma gramatur 🙁
Aczkolwiek teoria na pewno słuszna

Właśnie miesiąc temu skończyłam czytać książkę doktora Fuhrmana “koniec z dietami” która opisuje bardzo wyczerpująco zagadnienie gęstości odżywczej, polecam zaopatrzeć się z nią, gdyż ja po miesiącu od przeczytania jej rzuciłam palenie zaczęłam codziennie z przyjemnością trenować (nawet i po dwa razy dziennie wliczając basen ze 3-4 razy w tygodniu), zaczęłam najadać się do syta, gotować no i najważniejsze jestem w końcu szczęśliwa! Codziennie budzę się wypoczęta i pełna energii, z przyjemnością idę do pracy, mam super kondycję fizyczną i osiągam swoje cele, polecam wszystkim taka mała rzecz a zmieniła moje życie. Kazałam to nawet przeczytać mojej mamie która choruje na nadciśnienie no i czekam na jej odzew co z tym zrobi, mam nadzieje, że się przekona :):):)

Szalenie mnie tym teraz zainteresowałaś. Dzięki za wzmiankę o czymś takim jak gęstość odżywcza. Śmigam do lektury 😉

jakas chyba usterka na stronie bo wyskakuje ze komentarz nie zostal dodany a potem sie pojawia:)

Super! Wczoraj odkrylam jarmuz dzieki Twojej ksiazce, wstyd sie przyznac nie wiedzialam o jego istnieniu… teraz na stale zagosci w moim jadlospisie. Wlasnie zajadam pyszne lody z kiwi i miodu. Oooooo a w tle slysze gol dla Lewandowskiego, haha. Super blog i super ksiazka.

Super! A ja dzięki Twojej książce odkryłam wczoraj jarmuz. Wstyd się przyznać- nie wiedziałam o jego istnieniu. Teraz na stałe zagości w mojej kuchni

Świetna tabela, niestety na szczycie same obrzydliwości i przoduje mój znienawidzony jarmuż 🙂
Generalnie trzeba jeść kapustę i wszystko co kapustowate , no i nie pić coli 🙂