Głóg – właściwości zdrowotne

Głóg, roślina zapomniana, częściej kojarzona jest z apteką niż z kuchnią. Nic dziwnego, gdyż zarówno jego owoce, liście jak i kwiaty wykazują szereg właściwości zdrowotnych i leczniczych. Głóg ceniony jest szczególnie w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Od wielu lat w okresie jesiennym zamykam prozdrowotną moc jego owoców w szklanych słoiczkach przygotowując konfitury i inne przetwory, by sięgać po nie w okresie zimowym 🙂

Gdy byłam mała, nazywałam głóg “mini jabłkami” i faktycznie owoce głogu przypominają swoją barwą i kształtem owoce czerwonych jabłek. To nie koniec podobieństw. Również kwiaty tego krzewu pojawiające się na przełomie maja-czerwca przypominają kwitnące jabłonie. Właśnie te piękne białe kwiaty możesz wykorzystać w postaci suszu do przygotowywania mieszanek herbat idealnych na jesienną i zimową porę, wtedy gdy najbardziej potrzebujemy dodatkowych cennych składników odżywczych, by chronić się przed infekcjami.

Jesienią, gdy te czerwone owoce widoczne są na krzewach porastających nieużytki, parki, ogrody oraz pola zaczynam swoje kulinarne eksperymenty. Czasami udaję się na targowiska, by zakupić je w postaci wysuszonych owoców. Innym razem korzystam ze świeżych zbiorów. Z owoców przygotowuję kilka przetworów. Lubię szczególnie dżemy i konfitury, natomiast głóg wykorzystuje się także do przygotowania nalewek, win, herbat.

Owoce głogu zawierają flawonoidy oraz są zasobne w witaminę C, β-karoten,  witaminy z grupy B, pektyny, składniki mineralne, kwasy organiczne.

 

Zapobieganie i leczenie chorób układu krążenia

Głóg tradycyjnie jest wykorzystywany w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia chorób układu krążenia. Nieprzypadkowo wymieniam tą właściwość w pierwszej kolejności. Choroby tego układu są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce. Badania naukowe dowodzą, że roślinę tę warto wykorzystać w kuchni także z innych powodów.

 

Obniżenie poziomu cholesterolu

Ekstrakty głogu wykazują działanie hipolipemiczne, wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL (“złego” cholesterolu) oraz triglicerydów, jak także podwyższa poziomu cholesterolu HDL (nazywanego potocznie “dobrym” cholesterolem). Na tym mogłabym zakończyć wymienianie zalet głogu, gdyż zbyt wysoki poziom cholesterolu wydaje się być jednym z dominujących problemów osób dorosłych.

 

Zmniejszenia złogów miażdżycowych

Ekstrakt z głogu zawiera proantocyjanidyny, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Ten sam związek znajduje się w winogronach, które słyną ze swojego korzystnego wpływu na przeciwdziałanie miażdżycy. Pisałam już o właściwościach obniżania poziomu cholesterolu, natomiast głóg ma także właściwość zmniejszanie rozmiaru istniejących już złogów miażdżycowych.

 

Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi

Związki czynne zawarte w surowcu głogu zmniejszają opór naczyń krwionośnych (m.in powodują zwiększenie dopływu krwi do serca poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych), co w rezultacie wpływa to na obniżenie ciśnienia krwi. Znalazłam badania kliniczne, w których zaobserwowano spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego, obniżenie tętna a także zmniejszenie częstości przypadków arytmii. Te właśnie właściwości głodu docenia od wieków medycyna ludowa! Preparaty głogu przyjmowane pod kontrolą lekarza są bardzo skuteczne we wczesnych stadiach niewydolności serca i arytmii, poleca się je szczególnie osobom w podeszłym wieku. Zostało to wielokrotnie udowodnione w badaniach. Właściwości zdrowotne głogu zaskakują mnie, ilekroć sięgam po naukowe doniesienia na jego temat.

 

Wsparcie przeciwdrobnoustrojowe

Turker i wsp. przedstawili wyniki badań, które pokazują, że ekstrakt z głogu cechował się silną aktywnością przeciwdrobnoustrojową wobec szeregu bakterii chorobotwórczych i wykazywał właściwości przeciwgrzybiczne. Z tego względu herbatę z głogu poleca się w okresie zimowym. Głóg poprzez zawarte w nim flawonoidy wykazuje działanie przeciwzapalne. Związki te zapobiegają syntezie i uwalnianiu czynników zapalnych, takich jak m.in.: histamina. Wspieranie układu odpornościowego przez preparaty z głogu zostało wykazane w wielu badaniach in vitro jak i in vivo.

 

Głóg cenili nasi przodkowie, cenię je również i ja, przygotowując z niego różne przetwory. Aby móc zauważyć korzystny wpływ herbaty i innych przetworów z głogu na układ krążenia, serce czy odporność należy przyjmować je regularnie. Pamiętaj, że głóg możesz wykorzystać profilaktycznie lub jako uzupełnienie profesjonalnego leczenia prowadzonego pod kontrolą lekarza. Głóg może wykazywać interakcje z lekami, dlatego zachowaj ostrożność. Na głóg powinny uważać osoby ze zbyt niskim ciśnieniem.

 

Literatura:

  1. Edwards J.E, Brown P.N., Talent N., Dickinson T, Shipley P: A review of the chemistry of the genus Crataegus. Phytochemistry 2012, 79, s.5-26.
  2. Kulczyński B, Gramza-Michałowska A: Potencjał prozdrowotny owoców i kwiatów głogu. Problemy Higieny i Epidemiologii 2016, 97, s. 24-28
  3. Król D: Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) – cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii 2011, 2, s. 122-126.
  4. Turker AU, Yildirim AB, Karakas PT: Antibacterial and antitumor activities of some wild fruits grown in Turkey. Biotechnol Biotechnol Equip 2012, 26(1), s. 2765-2772.
  5. Wykurz P, Muszyńska B: Phytotherapy as an alternative method to support treatment of hypertension. Medicina Internacia Revuo 2017, 3, s.108.

 

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Paniu Aniu chciałabym spytać o insulinooporność, na którą choruję. Dopiero zaczynam leczenie. Mam zleconą dietę i jej przestrzegam, ale czasen zdarzają mi się wyjścia na przyjęcia, urodziny, gdzie nie mam możliwość wyboru menu. Czy jeśli raz na jakiś czas zjem coś, czego nie powinnam to to zaszkodzi? U zdrowej osoby pewnie nie, jeśli przy diecie raz pozwoli sobie na coś innego, ale jak w moim przypadku?

Paniu Aniu chciałabym spytać o insulinooporność, na którą choruję. Dopiero zaczynam leczenie. Mam zleconą dietę i jej przestrzegam, ale czasen zdarzają mi się wyjścia na przyjęcia, urodziny, gdzie nie mam możliwość wyboru menu. Czy jeśli raz na jakiś czas zjem coś, czego nie powinnam to to zaszkodzi? U zdrowej osoby pewnie nie, jeśli przy diecie raz pozwoli sobie na coś innego, ale jak w moim przypadku? Bardzo proszę o odpowiedź.

Pani Aniu chciałam spytać o insulinooporność, na którą choruję. Mam zleconą dietę, której pilnuje, ale zdarzają mi się wyjścia na przyjęcia, urodziny, gdzie nie mam możliwości wyboru menu. Co w takiej sytuacji? Czy jeśli raz na jakiś czas zjem coś, czego nie powinnam i o innej porze to mi to zaszkodzi?

Pani Aniu! Ciekawa lektura w sobotni poranek. Łapię się już na tym , że moją codzienną prasówkę zaczynam od Pani bloga, by nie denerwować się polityczną sytuacją w naszym kraju. Korzystając z okazji, dodam , że Pani przepisy są chyba najlepsze , z tych dostępnych w sieci. Są proste, co ważne, szybkie i mało skomplikowane. Dla tych, co uważają na to co jedzą, wprost nieocenione bo różnorodne. Miło się Panią czyta:) Pozdrawiam serdecznie!!!