Glutation

Glutation to organiczny związek chemiczny występujący we wszystkich organizmach żywych. Dla nas jest istotny fakt, że to podstawowy przeciwutleniacz wytwarzany w naszym organizmie. Dziś podaję zestaw informacji o tej wyjątkowej substancji.

Dr Gustavo Bounous, który skupił się na badaniach roli glutationu stwierdził, że myszy karmione białkiem z glutationem były silniejsze w walce z bakteriami, nowotworami, miały lepszą odporność na wirusy od myszy karmionych tradycyjnie.

ANTYOKSYDACJA – glutation to podstawowy przeciwutleniacz wytwarzany w naszym organizmie. Wzmacnia komórki, chroni je przed zniszczeniem przez wolne rodniki. Dzięki niemu komórki są odporne na stres oksydacyjny.

IMMUNOLOGIA – glutation wzmacnia system odpornościowy, jest odżywką dla sytemu immunologicznego

DETOKSYKACJA – glutation eliminuje toksyny wiążąc je i wspomagając wydalanie z moczem. Jest decydujący dla pozbycia się z organizmu metali ciężkich, pestycydów, produktów ze spalin samochodowych i innych znanych kancerogenów.

Glutation:

  • optymalizuje system immunologiczny
  • wspomaga walkę z czynnikami chorobotwórczymi
  • jest głównym przeciwutleniaczem
  • wspomaga walkę z nowotworami
  • spowalnia starzenie się komórek

Glutation to w gruncie rzeczy bardzo prosta cząsteczka, która jest produkowana naturalnie przez cały czas w organizmie. Jest zbudowany z reszt aminokwasowych kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Niestety zła dieta, zanieczyszczenia, toksyny, leki syntetyczne, stres, urazy, kontuzje i infekcje powodują wyczerpanie zasobów glutationu.

Doktor Mark Hyman podaje wyniki badań przewlekle chorych (od 10 lat) pacjentów; u prawie wszystkich stwierdzono niedobór glutationu. Badania obejmowały ludzi z zespołem chronicznego zmęczenia, chorób serca, nowotworów, przewlekłymi infekcjami, chorobami autoimmunologicznymi, cukrzyca, autyzmem, chorobą Alzheimera, chorobą Parkinsona, zapaleniem stawów, astmą, chorobami nerek, wątroby i innymi.

Według dr Hymana zdolność do utrzymywania i wytwarzania wysokiego poziomu glutationu jest kluczem do zapobiegania chorobom i do utrzymania optymalnego zdrowia oraz wydajności. Potwierdza to ok. 70 tysięcy wykonanych badań.

Poniżej 8 wskazówek jak zadbać o prawidłowy poziom glutationu (według dr Hymana):

    1. Jedz pokarmy bogate w siarkę. Występuje ona w: czosnku, cebuli i warzywach krzyżowych (brokuły, jarmuż, kapusta, kalafior, rukiew wodna, itp).
    2. Spróbuj bioaktywnych białek serwatkowych. Są źródłem cysteiny i aminokwasów np. Immunocal.

Białko serwatki MUSI być bioaktywne i wykonane z nieskażonych białek (“skażenie” odnosi się do rozkładu struktury białka). Wybierz nie pasteryzowane i nie poddane przemysłowej obróbce, takie, które nie zawierają pestycydów, hormonów lub antybiotyków.

    1. Aktywność fizyczna zwiększa poziom glutationu, a tym samym pomaga wzmocnić układ odpornościowy, poprawia detoksykację organizmu i zwiększa ochronę antyoksydacyjną. Ćwicz przynajmniej 30

minut, cztery raz w tygodniu (intensywne ćwiczenia aerobowe jak chodzenie lub jogging, pływanie) lub rób trening siłowy 3 razy w tygodniu – też przyniesie efekty.

  1. Przyjmuj kwas alfa liponowy, wspomaga działanie glutationu.
  2. Dbaj o obecność w diecie kwasu foliowego, witamin B6 i B12 – są bardzo istotnymi składnikami procesu produkcji glutationu
  3. Selen. Ten ważny minerał pomaga w recyklingu organizmu oraz w zwiększeniu poziomu glutationu.
  4. Przeciwutleniacze, w tym witaminy C i E – wspomagają recykling glutationu.
  5. Sylimaryn – jest od dawna stosowany w leczeniu chorób wątroby i pomaga zwiększyć poziom glutationu.

Komentarze 30 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ja mam nietolerancję kazeiny i niestety immunocal bardzo źle na mnie zadziałał, mimo tego, że jest jej tam niewiele. Szkoda

Pani Aniu co Pani myśli o zastrzykach domięśniowych z glutationu.

Polecam, najlepsza metoda.

jak często i jak długo mozna dawkować zastrzyki .

Około 7-9 dawek, a częstotliwość 2-3 razy w tygodniu. Oczywiście wszystko po konsultacji z lekarzem.

Pani Aniu, jaki wpływ na płodność męską mają takie zastrzyki ?
Z mężem od dłuższego czasu staramy się o dziecko, niestety mamy problemy. Czy takie zastrzyki mogą mieć negatywny wpływ na płodność ?
Pozdrawiam 🙂

świetny post!! ;D czytam z ciekawością każdy na tym blogu, ale ten aż się prosi o zwerbalizowanie tego, aż chce się jeszcze więcej takich ważnych, a mało znanych informacji w tak przystępnej formie, w ‘pigułce’ 😀

Aniu, a czy można jakoś się z Toba skontaktować w wiadomości prywatnej. Chciałam przedstawic Ci swoją sytuacje i spytac co myślisz czy immunocal byłby dla mnie dobry, czy może jakkieś inne suplementy. Czy mogłabys mi cos doradzic, nakierować, gdzie sie udać?
pozdrawiam serdecznie

Super artykuł tylko jak dla mnie to prosiłabym o szczegóły Zwłaszcza rozszerzenie poszczególnych punktów Jak np. w pierwszym wiem w czym mogę znaleźć dany składnik odżywczy Czyli konkretnie co jeść ??? Lub suplementować ? Pozdrawiam i dziękuję za tak cenne informacje.

Póki co wpis wygląda tak, a nie inaczej.
Na dużą skalę ni pisze o suplementacjach, nie chciałabym, aby ktoś zażywał suplementy bez indywidualnego planu.
Mogę jedynie przedstawić kierunek.

Aniu, naprawde swietny blog! Poruszasz tematy bardzo istotne dla zdrowia, o czym nie uslysze to adekwatny wpis na Twoim blogu juz jest!

Polecam 🙂
Uwaga jedynie przy stanach zapalnych. Spirulina posiada dużo żelaza, przy stanach zapalnych nie wchłania sie , tylko obciąża wątrobę.
Do spiruliny warto dodać witaminę C (choćby w postaci aceroli czy innego produktu).
Pozdrawiam

Spirulina przy tarczycy wskazana ?

należy uważać…

Szczególnie dziękuje za ten artykuł, przy diecie bez mlecznej, nie toleruje, mam mało białka, i właśnie tego brakowało mi żeby mięć siły do treningów, Na pewno zastosuje Immunocal. Dziękuje raz jeszcze, że mamy dzięki Pani dostęp do takich cennych informacji całkiem za free.

to miłe słowa 🙂 dziękuję – upewniam się, że warto pomagać 🙂

Aniu, mam pytanie. Kupiłam ostatnio olej kokosowy i zastanawia mnie w nim jedna rzecz. Chodzi o tłuszcze. Na opakowaniu jest informacja, że zawiera: tłuszcz – 100g w tym: kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 91g, kwasy tłuszczowe nasycone – 7g i kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 2g. Czy ten olej jest dobry i nadaje się, np. do smażenia?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂

Aniu, a co myslisz o płatkach drożdzowych. Czy można je stosować np na domową pizze zamiast sera. Nie jem nabiału . pozdrawiam 🙂

Polecam 🙂
Jednak inny rodzaj białka zawiera glutation np. immunocal (białko czyste serwatkowe o wysokiej jakości)

Bardzo dziękuję za odpowiedź!! Białko konopne piję codziennie po treningu, mam nadzieję, że nie robię błędu. 🙂

Aniu, czy jeśli chodzi o witaminę c (a także inne) wystarczy spożywać je na co dzień w naturalnych składnikach np. warzywach, owocach, czy też dobrze jest dodatkowo łykać jakieś witaminy w tabletkach?

Wszystko zależy od stanu organizmu.

super wpis 🙂 Takich informacji istotnych poprosimy więcej 😀