Gołąbki z młodej kapusty z puree ziemniaczanym
Tradycyjny domowy obiad w formie gołąbków z ziemniaczanym puree – to coś, co uwielbiam! 🙂 Przygotowanie takiego obiadu wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu, delikatne liście młodej kapusty wystarczy zblanszować we wrzątku, dzięki czemu bez problemu owiniemy nimi nadzienie. W przypadku gołąbków również zachęcam do wspólnego gotowania z dziećmi – przyjemne z pożytecznym, czyli nauka przez zabawę 🙂
Sposób przygotowania:
Gołąbki: Mięso zmieliłam. Cebulę posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Dodałam zmielone mięso i przyprawiłam je do smaku solą, pieprzem. Mięsny farsz zawinęłam w zblanszowane we wrzątku liście młodej kapusty.
Puree: Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie, następnie dodałam masło, mleko roślinne i ubiłam na gładkie puree.
Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek posiekałam, podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Dodałam pokrojone pomidory, wodę i przyprawy. Całość dusiłam do momentu, aż sos lekko zgęstniał.
Gołąbki polałam sosem pomidorowym, podałam z puree. Całość posypałam posiekanym koperkiem 🙂
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…