Hummus z pieczoną papryką
Hummus, czyli pasta warzywna na bazie ciecierzycy, to doskonała przystawka. Wystarczy podać go ze słupkami świeżych warzyw (ogórkiem, papryką, marchewką) lub pieczywem. Próbowaliście zrobić hummus w domu? Przepis jest naprawdę prosty, a smak obłędny. Pieczona papryka nadaje paście wyrazisty aromat. Tak przygotowany hummus możecie przechowywać w lodówce kilka dni, jeść w ramach przekąski, jak i tradycyjnie z pieczywem 🙂
Sposób przygotowania:
Z papryki usunęłam gniazda nasienne, przełożyłam do naczynia żaroodpornego i piekłam przez około 30 minut w 200°C. Upieczone papryki zblendowałam z ciecierzycą, czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryny, wodą, tahini, solą, pieprzem i słodką papryką na gładką masę.
Przed podaniem polałam hummus oliwą, posypałam posiekanym szczypiorkiem i odrobiną chili 🙂
Komentarze 3 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Pani Anna Lewandowska wszystko wykonuje znakomicie. Pozdrawiam ?
Bardzo ładnie podane. Czy znalazł by się kiedyś czas na przepis na te chlebki?!
A co to za chlebki są? Wyglądają bardzo smakowicie.