Jaglanka-na-swieta

Jaglanka świąteczna

Przepisów na śniadania ciąg dalszy! Zimowy i pochmurny poranek polecam zacząć od pożywnego i rozgrzewającego śniadania. Przedstawiam Wam dzisiaj pachnącą świętami jaglankę. Pamiętajcie, że przyprawy korzenne można wykorzystywać nie tylko do deserów czy napojów, ale również do nadania wyjątkowego aromatu Waszym śniadaniom. Dodatek bakalii, pomarańczy oraz śliwek doskonale się z nimi komponuje!

 

Sposób przygotowania:

Przed ugotowaniem przepłukałam kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą. Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Po wchłonięciu wody przez kaszę dodałam mleko kokosowe, starty imbir, rodzynki i żurawinę oraz przyprawy i chwilę gotowałam. Śliwki przekroiłam na pół i piekłam w 180°C przez 15 minut na najwyższej półce piekarnika. Do jaglanki dodałam sok wyciśnięty z pomarańczy, miód, upieczone śliwki i olej kokosowy. Całość wymieszałam.

 

Swiateczna-jaglanka

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie zajadam jaglanke świąteczną i rozpływa się w ustach! Jest taka kremowa i aromatyczna. Trochę zmodyfikowałam przepis dodając startą skórkę z pomarańczy. Dodałam także suszone śliwki zamiast węgierek bo niestety węgierek nie miałam. Wyszło pycha! 🙂 Dziękuję za świetny przepis i podejrzewam, że pojawi się u mnie nie tylko na Święta 🙂 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Aneczko jestes przesliczna i przepiekna pozdrawiam Cie swiatecznie.?????????????