Światowy Dzień Wody!

Dzisiaj, to jest 22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody. Z tej okazji przygotowałam kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać odpowiedni rodzaj wody butelkowanej.

Jaką wodę pić najlepiej?

Najlepszym wyborem będą wody biologicznie czyste, tzn. wolne od zanieczyszczeń chemicznych i bakteriologicznych oraz niskosodowe, zawierające jak najniższą ilość sodu i chlorków. Naturalna woda mineralna o niskiej zawartości sodu jest korzystna praktycznie dla wszystkich. Po taką wodę powinny bezwzględnie sięgnąć osoby z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, chorobami serca, niektórymi chorobami nerek i obrzękami. Woda niskosodowa wskazana jest również dla kobiet w ciąży. Powinny pić ją osoby odchudzające się i przeprowadzające kuracje oczyszczające. 

Co z tą mineralizacją?

Dla naszego organizmu niezwykle istotne jest zachowanie równowagi. Nadmiar niektórych pierwiastków może być równie szkodliwy jak ich niedobór. Dzieje się tak np. z sodem, którego nasza współczesna dieta zawiera stanowczo za dużo. Przyczyną tego jest sól kuchenna, czyli chlorek sodu. Pamiętaj, że woda nie stanowi źródła składników odżywczych. Ilość zawartych w niej minerałów nie ma większego znaczenia dla naszego bilansu elektrolitowego. Wyjątkiem są tu wody lecznicze, które można pić tylko pod nadzorem lekarza.  Okazuje się jednak, że oparcie diety na wodzie chemicznie czystej (zdemineralizowanej, destylowanej) powoduje zaburzenia w procesach metabolicznych naszego organizmu. Nic dziwnego. Jesteśmy przecież częścią natury, a w przyrodzie woda nigdy nie występuje w postaci chemicznie czystej, tak samo jak każdy inny naturalny surowiec. Tak więc, dla każdego, niezależnie od wieku, najkorzystniejsze jest spożywanie wody biologicznie czystej, naturalnej, o średniej mineralizacji.

Woda mineralna czy woda źródlana?

Nazwy potrafią zmylić. Nie każdy z nas ma świadomość jakie są różnice w składzie tych dwóch rodzajów wód. Ważną informacją jest to, że obydwie są wodami podziemnymi, pierwotnie czystymi pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Z tym, że ta pierwsza charakteryzuje się stabilnym składem mineralnym oraz właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne. Czyli takimi, które powodują korzystne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Ponadto naturalna woda mineralna jest uznawana za cenny składnik diety bez względu na stopień mineralizacji. Wody źródlane natomiast nie różnią się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określonymi w przepisach o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę. Ważne! Unia Europejska prowadzi wyłącznie rejestr wód mineralnych, nie prowadzi natomiast rejestru wód źródlanych.

Wybieraj świadomie!

Jako sportowiec przykładam olbrzymią wagę do kwestii nawodnienia. Mam nadzieję, że informację, które dla Was zebrałam zmotywują Was do wyrobienia nawyku regularnego picia wody. Pamiętajcie, że jakość i ilość w tym przypadku mają znaczenie!

Na zdrowie!

 

Literatura:

  1. Carter F. Fluid balance. Nurs Stand. 2009;23(34):59
  2. Hew-Butler TD, Eskin C, Bickham J, Rusnak M, VanderMeulen M. Dehydration is how you define it: comparison of 318 blood and urine athlete spot checks. BMJ Open Sport Exerc Med. 2018;4(1):e000297.
  3. Scales K, Pilsworth J. The importance of fluid balance in clinical practice. Nurs Stand. 2008;22(47):50-57.
  4. Stookey JD, Constant F, Popkin BM, Gardner CD. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring). 2008;16(11):2481-2488.

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, w tej zielonej bluzeczce wyglądasz przepięknie, bardzo pasuje Ci ten kolor? Pozdrawiam?

Odkąd powstał człowiek woda była niezwykle ważnym elementem jego ,,diety”. W czasach antycznych budowano cywilizacje w pobliżu wielkich rzek. Tak było z cywilizacją egipską, sumeryjską czy innymi. Dla każdego człowieka bez względu kim on jest. Woda jest bezcenna. Bez niej po prostu nie ma życia. Dobrze, że Pani poruszyła temat wody. Pozdrawiam.

A co Aniu myślisz o dodawaniu do wody szczypty soli. Oczywiście mowa tu o soli naturalnej bogatej w minerały a nie rafinowanej (himalajska lun nasza rodzima kłodawska) pono dzięki połączeniu wody z solą powstaje nowa struktura, dużo lepiej wchłaniana przez organizm?

od jakiegoś czasu chodzę wcześniej spać, do pracy chodzę na nogach, mam więcej czasu rano na śniadanie i jeszcze czas by zaopatrzyć się w wodę do pracy rano:)

A co sądzisz o piciu wody z kranu przelanej do butelki/dzbanka z filtrem?