Kasza gryczana na słodko! Daję słowo – pyszne!

Dziś propozycja idealna na śniadanie.

Kasza gryczana na słodko

Gryczana zawsze kojarzyła mi się z potrawami wytrawnymi. Ale ja lubię eksperymentować i teraz przedstawiam efekt takiego doświadczenia – to gryczana z miodem i kakao.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (niepalonej TUTAJ kupiłam) lub komosy ryżowej
  • łyżka miodu
  • łyżka kakao lub karobu
  • łyżka masła kokosowego
  • garść suszonych malin lub inne suszone owoce
  • do ozdoby – wiórki kokosowe
  • cynamon
  • pół łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • banan (do dekoracji), ja kupiłam TUTAJ

Karob, masło, miód i cynamon wymieszałam z gorącą kaszą. Na talerzach ozdobiłam malinami i wiórkami.

PS. Cukier waniliowy można zrobić w domu. Wystarczy kupić 2-3 laski wanilii ( w internecie można znaleźć tańsze niż te dostępne w sklepach, warto przed zakupem sprawdzić ich termin ważności). Wyskrobany miąższ z ziarenkami miksuje się z 2 szklankami cukru. Wydrążone laski wstawiamy do słoika i zasypujemy cukrem z ziarnami. Gotowe! To zdrowszy i chyba nawet tańszy produkt niż sklepowy cukier wanilinowy.

Dobrego dnia!

Komentarze 39 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam dzisiaj z planem na jutrzejsze śniadanie. Jest przepyszne, niesamowite połączenie smaków. Dzięki Ania za genialny przepis !!!

Super Ania! Zrobiłam pierwszy raz i się zakochałam. Powiedz mi, jakie to ma wartości odżywcze i czy to jest dovre przy diecie bezglutenowe? Pozdrawiam ?

Czy masło kokosowe można zastąpić olejem kokosowym (jeśli tak, to czy nadal odpowiednią ilością jest 1 łyżka?) I czy ważne jest, aby je dodawać?

to jest to samo, ten sam rodzaj tłuszczu.
Bardzo ważne. Tłuszcze są niezbędne do funkcjonowania hormonów!
Pozdrawiam

Prawda jest taka, że cukier waniliowy jest bardzo rzadko spotykany w sklepach o ile wogole dostępny. Ten sprzedawany to jest cukier WANILINIOWY a nie waniliowy i z wanilia ma niewiele wspólnego. Polecam poradę Ani i zrobienie go w domu 😉

Po raz kolejny, potwierdza się znane powiedzenie, żeby nie wypowiadać się, gdy się czegoś nie spróbuje:)
Tak samo było w tym przypadku. Podchodziłam niechętnie do tego przepisu, bo jak to kasza gryczana o tak specyficznym smaku na słodko? Jakie było moje pozytywne zaskoczenie, gdy zrobiłam sobie taki lunchbox do pracy:)
Zdrowe, szybkie i smaczne…Czegóż chcieć więcej?!:)

A ja gotuje gryczaną z mlekiem i miodem,aż zgęstnieje, dodaje prażone orzechy brazylijskie,laskowe,słodkość łamię z czarnymi porzeczkami, przepyszne!

Jest pyszna, mimo, że nie miałam bananów i malin. Świetny przepis, dziękuję, mam nieocenioną słodkość dzisiejszego cudnego poranka!

Dziękuję za ten przepis! zmodyfikowałam go po swojemu zgodnie z aktualną zawartością szafek, ale gdyby nie Ty, nigdy nie wpadłabym na to, że smutną resztkę kaszy gryczanej mogę zużyć na pyszne śniadanie

Aniu czy płatki gryczane można namoczyć dzień wcześniej jak owsiankę? czy trzeba gotować?
pozdrawiam 🙂

Cześć,

Podaje się to na ciepło, czy na zimno??
Można to zrobić dzień wcześniej i zabrać rano do pracy? Czy jak przeleży noc w lodówce nie straci na smaku i na właściwościach?
Pozdrawiam
Ala

jako śniadanie zdecydowanie proponuję na ciepło, oczywiście, że można to zabrać do pracy! Polecam
Pozdrawiam

Aniu czy podasz więcej przykładów śniadań “odpowiednich” teraz na lato? Szczerze to nie mogę patrzeć na owsiankę rozgrzewającą… :/

Pozdr. Ewelina

Zapraszam do zakładki – śniadania.
Polecam np. omleta na kurkach 🙂

Witam, chciałabym poznać Pani opinię co do jedzenia śniadań w formie płatków fitness yoghurt w połączeniu z jogurtem naturalnym. Czy jest to dobra alternatywa w przypadku gdy się odchudzam, czy powinnam je ograniczyć ( gdy jem je dzień w dzień) ?
Pozdrawiam

Nie polecam, ponieważ Wszystkie gotowe płatki zawierają cukier oraz sztuczne witaminy, poza tym połączenie pszenicy z jogurtem nie jest zbyt korzystne.
Pozdrawiam

Super przepis! Może Pani polecić jakieś fajne przepisy (linki do stron) dla dzieci na diecie bezglutenowej (ale dla 1,5 rocznego dziecka). Brak już mi pomyslow! 🙁 Pozdrawiam!

to prawda, ze miod w wysokiej temperaturze traci wszystkie swoje wlasciwosci? slodze nim wiekszosc swoich sniadan, robie to tylko “dla smaku”?
pozdrawiam i dziekuje za wszystkie fajne przepisy!

Tak, wysoka temperatura zabija enzymy.
Pozdrawiam

Pycha, szkoda tylko, że moje dzieci miały skrajnie odmienne zdanie 🙁 Ale nie poddajemy się i będziemy jeszcze próbować. (wg. niektórych źródeł nowe smaki trzeba wprowadzać dzieciom do kilkunastu razy zanim się skapituluje, a ja z przyjemnościom po nich zjem :))

Aniu… Ostatnio kupiłam olej sezamowy, w sumie to bardziej z ciekawości, mam jednak pytanie: czy ma on jakieś fajne właściwości które mogłabyś nam zdradzić? Czy w ogóle jest on zdrowy? ^^
Pozdrawiam 🙂

A to niby dlaczego? Może najpierw warto zastanowić się co oznacza ten termin:) Ja uważam, że zakup ekologicznego banana to najbardziej pozytywny w skutkach zakup spośród wszystkich produktów nam dostępnych. Banan stał się symbolem ekonomicznego imperializmu, niesprawiedliwości w handlu światowym oraz globalizacji w rolnictwie. Warto zainteresować się tematem, bo nikt nie ma takiej siły wpływu na handel, jak my konsumenci. Ja osobiście wolę kupić kilka ekobananów i mieć czyste sumienie, aniżeli zapychać się tanimi produktami, zbieranymi przez gwałcone kobiety czypozbawiane wszelkich praw 8-letnie dzieci:( Nie potrafiłabym ich zjeść wiedząc co widziały i przez co “przeszły”…

Na pewno spróbuję – dziękuję 🙂 Lubię działać, próbować nowości od razu, ale właśnie mam “zamieszane” na placuszki (płatki amarantusa, jajko, banan, cynamon, kilka kropel cytryny) po usmażeniu – polane miodem, posypane płatkami migdałów (będą usmażone na maśle klarowanym – tak jak radziłaś).
Pycha – polecam, a jak pachnie w całym domu – poezja <3
Pozdrawiam
Beata

Aniu, a ja mam pytanie o skrobię kukurydzianą. W wielu mąkach bezglutenowych to właśnie ona jest głównym składnikiem (w mojej mące jest skrobia i mąka kukurydziana). Czy ona jest zdrowa? I czy jest wskazana przy odchudzaniu? 🙂
Pozdrawiam serdecznie!

Zarówno skrobia jak i mąka kukurydziana mają wysoki indeks glikemiczny, więc nie są zalecane dla odchudzających się.
Pozdrawiam

Super wersja na śniadanko. Najczęściej kaszę gryczaną łączyłam z domowymi (własnej roboty) powidłami śliwkowymi + ew cynamonem albo przyprawą korzenną (oczywiście własnej roboty). Na pewno spróbuję!!!
Oczywiście tak jak Pani polecam różnego rodzaju kasze w połączeniu z wszelkimi dodatkami.
ZDROWO I SMACZNIE !!!