KOD METABOLICZNY

Pisałam w książce i na blogu nie raz: nie ma jednej diety dobrej dla wszystkich.

kod m

Oczywiście każdy z nas powinien unikać wysoko przetworzonej żywności, kolorowych i słodzonych napojów, każdy z nas powinien jeść odpowiednio skomponowane posiłki itd.
Są wśród nas szczęśliwcy, którzy po wprowadzeniu ogólnie zdrowej diety odczuwają wyraźną poprawę samopoczucia, przypływ energii, którym łatwo utrzymać prawidłową masę ciała. Ale są też osoby rozczarowane: jak to? – z trudem przestawiłem się na zdrowe jedzenie, zacząłem systematyczne ćwiczenia, a nadal mam bóle głowy/ jestem wciąż zmęczony/nie mogę zrzucić nadwagi itd. Dlaczego?

Przyczyną mogą być opóźnione alergie – nietolerancje pokarmowe. Każdy z nas ma inny metabolizm. Mamy różne genotypy i fenotypy, różne uwarunkowania środowiskowe. Każdy organizm inaczej przerabia wielką mieszaninę związków chemicznych jaką jest pożywienie.

To wpływ czynników zewnętrznych, które odreagowują na nasze ciało między innymi: żywienie.

Nasz organizm  nie potrafi sobie w pewnej chwili z nimi poradzić – zmetabolizować. Na każdego z  nas spożycie np.  nabiał, glutenu jest ciężkie może powodować to nadwrażliwość jelit itp. Jedni po  glutenie będą czuli natychmiastową reakcję, jedni po jakimś czasie, inni będą twierdzili, że bardzo dobrze się czują. Jednakże SKUTKI SPOŻYWANIA WŁAŚNIE GLUTENU mogą się objawić po długich latach nadmiernego spożywania np. pszenicy.

Zdarza się, że z pewnymi substancjami organizm sobie nie radzi. Czasem od razu wysyła nam sygnał, że jakiś produkt jest szkodliwy – wtedy mówimy o alergii. Za reakcje alergiczne odpowiadają tzw. immunoglobuliny IgE.

Niestety, coraz częściej mamy do czynienia ze skutkami nietolerancji pokarmowych (zwanych opóźnionymi alergiami). Reakcja na produkt, którego organizm nie toleruje pojawia się w takich przypadkach nie od razu, bywa, że dopiero po 80 godzinach od jego spożycia. A czasem reakcji nie zauważamy lub przypisujemy ją innym przyczynom, niż działanie immunoglobulin IgG. Ból głowy? Pewnie z niewyspania! Skutki bywają poważne. Nie zdiagnozowane nietolerancje powodują, że nieświadomi zagrożeń codziennie dostarczamy organizmowi szkodzących mu substancji. Pojawiają się w końcu choroby jelit, które także przechodzą niezauważone, ale wywołują cały szereg schorzeń, pojawiają się choroby autoimmunologiczne.
Dlaczego często podkreślam, ze warto unikać glutenu lub nabiału zwierzęcego? Bo to substancje, które bardzo często wykazywane są w testach na nietolerancję. Pisałam już i o mleku krowim i o glutenie. Naprawdę nie wszystko jest dla ludzi.

Są badania, które mogą zaradzić wielu problemom zdrowotnym. Piszę z własnego doświadczenia. Miałam kłopoty, różnego typu, niektóre naprawdę poważne. Byłam u lekarzy, eksperymentowałam z dietą. Ale dopiero badanie, które ustaliło mi kod metaboliczny dało wymierny efekt. Zastosowałam poleconą dietę eliminacyjną, m.in. nie jadłam jajek, niektórych orzechów i zbóż, także warzyw. Suplementami uzupełniałam braki minerałów. Probiotykami i prebiotykami odbudowałam florę jelit. Po kilku miesiącach, gdy organizm zregenerował komórki drażnione wcześniej alergenami, gdy badania były wreszcie dobre, powoli zaczęłam wracać do normalnego jadłospisu uważnie obserwując swoje reakcje.
Słuchajcie, da się. Jestem szczęśliwa, bo byłam już bardzo zmęczona moimi problemami i po prostu wkurzona. A teraz jest OK.
Nie straszę Was, raczej chcę pokazać, że są możliwości eliminacji zagrożeń. Ilość maili, jakie dostałam od osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne przeszła moje wyobrażenia. To naprawdę jest kolejny wielki problem naszej cywilizacji. Warto stawić mu opór. Badania o nazwie kod metaboliczny są coraz popularniejsze. I dobrze.

Komentarze 27 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ja również polecam test kod metaboliczny200. Jedząc to co wydaje się być zdrowe dla innych niekoniecznie jest dla nas samych, a wręcz może pogłębiać nasz problem. Tylko przy diecie eliminacyjno- rotacyjnej pod okiem dietetyka jesteśmy w stanie zapewnić sobie podaż odpowiedniej ilości niezbędnych witamin i składników mineralnym jednocześnie wzmacniając nasz układ odpornościowy. Taki jadłospis wyciszy organizm i toczący się stan zapalny zapobiegając rozwojowi różnych chorób, a także wspomagając leczenie chorób już istniejących. Zmiana nawyków żywieniowych oraz odpowiedni jadłospis ma kluczowe znaczenie w utrzymaniu zdrowia. Testy na przeciwciała typu IgG pokazują nietolerancje, które mogą powstać nawet kilka lat wcześniej, a aktualnie dany produkt nie jest już alergenem dlatego eliminacja produktów na podstawie tego testu bardzo często nie ma sensu i nie daje żadnej poprawy. Powodzenia

To co napisała Pani Ania jest bardzo ważne!! Nie żałujcie na ten test bo zdrowie jest najważniejsze !

Aniu, czy badanie “kod metaboliczny” to jest to samo, co badanie na nietolerację w oparciu o IgG/IgA (np vitaimmun)?

Tak, robiłam już Kod Metaboliczny w vimedzie! Najgorzej było mi się pożegnać z pomidorami i cieciorką. Jestem od miesiąca w Terapii, mam już pierwsze efekty, zobaczymy jak będzie dalej 🙂

aniu czy mogłabyś przygotować post jak zdrowo przytyć, utrzymać wagę ?

Witaj Aniu, mam pytanie odnoście cukrzycy. Czy da się ją wyleczyć?
Pozdrawiam 🙂

A gdzie wysyłane są te badania? Przypadkiem nie za granicę?

Pani Aniu, czym mogę zastąpić orzechy? Nie mogę spożywać żadnych orzechów oraz pestek dyni. Pozdrawiam

Kochani czy Wy się orientujecie ile kosztuje to badanie? Moje problemy to…moja wina i złej diety, ale chętnie bym sobie zrobiła takie badanie… Ania napisała, że kosztują “sporo”, ale jaki to przedział cenowy i jak dokładnie nazywa się badanie?
Btw – suuuper blog!!!

jak oczyscic organizm z toksyn. czy ma to wpływ na trądzik ?

Aniu jesteś zajebista w tym co robisz. Uściskaj meza mocno i pogratuluj mu swietnych wyników w piłce 🙂 moj Syn ma tzw pierdolca na Punkcie Roberta bo wiadomo ze marzeniem prawie każdego małego chłopczyka jest byc pikarzem 🙂 Obserwowałam Cie ostatnio w Arkadii i widac ze bije od Ciebie ciepełko , szczęście , widac ze jesteś dobrym człowiekiem 🙂 Pozdrawia Cie ta nieszczesliwa kobieta z niedoczynnością tarczycy haha 🙂 kg powoli spadają a ja odzyskuje pewność siebie 🙂 w końcu 🙂 Chciałabym sie kiedyś napić z Toba dobrej kawki i porozmawiać 🙂 Pozdrawiam Was i ściskam mocno. Daria z Legionowa???❤️?

Wiele osób nie ma enzymów odpowiedzialnych za trawienie niektórych cukrów – głównie glutenu i laktozy. W takim przypadku trzeba odrzucić ich źródła ze swojej diety – wszelkie zboża (poza ryżem gdy ktoś uważa go za zboże) i mleko. Inaczej pojawiają się problemy trawienne – na zasadzie podobnej jak wlewanie benzyny do diesla. Wszelkie problemy trawienne to skutek nie przystosowania organizmu do żywności, która te problemy powoduje. Jeśli już to najlepszym źródłem węgli to ryż brązowy i czarny, który uważany jest za żywność hipoalergiczną. Ryż biały powoduje beri-beri. Same węgle także nie są takie super jak się wydaje. Warto tutaj spojrzeć na indian w Ameryce lub inne odizolowane od rolnictwa kochorty ludności, u których pojawiła się otyłość i cukrzyca po przejściu na dietę rolniczą. Ludność krajów śródziemnomorskich przystosowała się w jakimś procencie do ich spożywania. Posiadają oni enzymy do trawienia glutenu i laktozy oraz beztlenowe włókna mięśniowe, które szybko spalają cukry, ponieważ rolnictwo panuje tam od tysięcy lat, podczas gdy w Polsce dominuje dopiero od paru setek. Dlatego ludność w Polsce jest w większym % nie przystosowana do dużej ilości węgli. Jeśli ktoś ma jakiś mięsień który nigdy nie nabiera tłuszczu – to składa się on z włókien mięśniowych tupu beztlenowego. Mięśnie otłuszczające się mają większą ilość tlenowych włókien. Włókna tlenowe są znacznie bardziej sprawne energetycznie dlatego spalają mniej kalori, a ich otrzymany nadmiar gromadzą jako zapas. Takie włókna wymagają bardzo małej ilości węgli inaczej tyją. U niektórych ludzi, przeważnie łatwo otłuszczających się z przewagą mięśni tlenowych – wysoka ilość węglowodanów powoduje lenistwo i senność. W takim przypadku dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie spożywania węglowodanów oraz nie spożywanie ich z tłuszczami – inaczej szybko się tyje. Najważniejsze jest białko oraz aminokwasy, a ich najbardziej zrównoważone źródło to jaja. Spalanie tłuszczu przy mięśniach tlenowych wymaga lekkiej zadyszki, zbyt duża zadyszka (brak tlenu) powoduje spalanie mięśni.

Gluten nie jest cukrem. Ryż biały beri-beri nie powoduje, wywowuje ją niedobór tiaminy, a on sam jest rzadko spotykany, nikt normalny nie żywi się wyłącznie białym ryżem, żywiąc się racjolanie (niewykluczając spożycia żadnej z grup produktów spożywczych) niedobór nie występuje.

Ania
czy moglabys rozbudowac watek odbudowania flory jelit probiotykamibi prebiotykami?czy uszkodzone jelita da sie odbudowac?moje powazniejsze problemy z jelitami zaczely sie po antybiotyku na jelita;) trwaja kilka lat.testy na ige i wszystkie inne testy alergiczne mam dobre,stosuje diete,mleko wyeliminowane,trenuje, a lekarze nie maja pomyslu. Czy moglabys polecic dalszy kierunek dzialan?ide nawet na rezonans ciala tzw kulki bo standardowe metody kuracji wyczerpalam;) jak sie maja ukryte nietolerancje pokarmowe do chorob autoimmunologicznych?bede wdzieczna za wszelkie linki. Pozdrawiam

Niedługo o tym napiszę. Pozdrawiam

Badania na nietolerancję pokarmową można zrobić m.in zgłaszając się na tym blogu przez zakładkę “kontakt”.

Aniu napisałam przez zakładkę kontakt ale nie dostałam żadnej odpowiedzi. Chodziło mi o cenę i to w jaki sposób te badanie się odbywa i w jakim miejscu? Pozdrawiam

Prosze o cierpliwość.

Ja równiez dostałam propozycję reklamowania badań kodu metabolicznego na swoim blogu;-PP

Ja nie dostałam takiej propozycji. Polecam te badania, bo mi bardzo pomogły. Dlatego nawiązałam współpracę. Pozdrawiam.

Aniu ja cierpię na zapalenie żołądka,które raz się ukatywnia a w innym czasie jest ok i do tego jelito drażliwe 🙁 męczą często mnie wzdęcia, gazy itp wyeliminowałam mleko krowie czasami sięgam po jogurt 🙂 czy takie badania są drogie bo szczerze to nie mam za dużo funduszu 🙁 i tak sobie cierpię i wymyślam czy to nietolerancja na latkozę czy gluten czy fruktozę nie mam pojęcia 🙁

Badania są drogie, to prawda. Ale naprawdę warto zainwestować w zdrowie. Mamy je tylko jedno. Pozdrawiam

ja miałam podobne problemy, brzuch bolał, lekarze zdiagnozowali jelito drażliwe, po całkowitym odstawieniu laktozy i glutenu problem nagle zniknął. fantastycznym wskaźnikiem była moja przyjaciółka która nie widziała mnie cztery miesiące w trakcie których ja odstawiłam definitywnie te dwa produkty. Po powrocie i całodziennym spędzaniu czas ona spytała “nie bolał cię dzisiaj brzuch jeszcze?” i wtedy zorientowałam się że rzeczywiście od 4 miesięcy mnie nie bolał brzuch.
Ja nie robiłam testów po prostu wyeliminowałam produktów (konsekwentnie i w stu procentach) i obserwowałam co to daje.

Paulina
Zalecam przejść na surową dietę. O surowej diecie znajdziesz sporo informacji na youtube Paul Nisson. Zapalenie żołądka to prawdopodobnie Helicobacter Pylorii. To ma w sobie każdy z nas tylko że u jednych się to uaktywnia kiedy jest zaburzona równowaga. Ząbek czosnku na surowo po ostatnim posiłku.
Zainteresuj się też zabiegiem Hydrokolonoterapii. Pozdrawiam