Kotleciki z mąki kokosowej i marchewki
Mamy zimę, jemy więc dużo warzyw korzeniowych, bo świetnie rozgrzewają!
A skoro korzeniowe, to oczywiście – marchewka :). Słodycz marchwi ładnie mi się skomponowała z egzotycznym smakiem kokosowej mąki w mini kotletach, które dziś zaserwowałam jako część obiadu :).
Wszystko zmiksowalam. Piekłam 55 min w 180 stopniach C.
Dobre! 🙂
Komentarze 26 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Te kotleciki byłyby o niebo lepsze gdy zamienić mąkę kokosową, ponieważ jest ona za bardzo intensywna, zabija smak marchewki.. następnym razem zrobię z ryżową
mąka ryżowa to węglowodan, dlatego staram się nie stosować w połączeniu z białkiem zwierzęcym (dieta rozdzielna – pisałam na blogu)
Można zastąpić mąkę kokosową jedną z bardziej popularnych? pozdrawiam 😉
Zrobiłam. Wyszło ok, chociaż receptura wymaga dopracowania. Trudno nazwać przepisem to, co Pani przedstawiła. Brak np. tłuszczu, który jest kluczowy dla wchłaniania witaminy A, a po to przecież jemy marchewkę, żeby uzupełnić jej braki. Chia należy namoczyć przed dodaniem, bo napęczniały spełnia funkcję wiążącą (zamiast jajka). A najważniejsze – po co tak mordować to danie pieczeniem przez rawie godzinę??? Marchewka jest przecież wstępnie obgotowana i wystarczy gotowe kotlety krótko opiec, żeby uzyskach chrupiącą skórkę! Osoby zaprawione w gotowaniu z pewnością dadzą sobie radę, ale nowicjuszy może Pani zniechęcić. Pozdrawiam
Zrobiłam 🙁 Mimo,że na zdjęciu wyglądają apatycznie, w rzeczywistości są suche, gorzkie i zdecydowanie niesmaczne. To już trzeci przepis z Pani strony, który zrobiłam i zdecydowanie ostatni. Dodam, że jestem wegetarianką od 10 lat i zawsze sama przygotowuję jedzenie. Myślę, że warto byłoby jeszcze raz przeanalizować przepisy.
Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję. http://zrzucbrzuch.blogspot.com/2013/01/popularne-mity-na-temat-miesni-brzucha.html
a moge zamienic nasiona chia na siemie lniane?
Tak! Pozdrawiam!
wyglądają przepysznie , ale czy mąkę kokosową można zastąpić np wiórkami kokosowymi ?
Niestety wiórki mogą się nie sprawdzić, maka wchłania wilgoć i “wiąże”. Pozdrawiam!
A można zastąpić mąke kokosową inna ? np kukurydzianą ? 🙂
Można próbować, choć chyba ma nieco inne właściwości (wchłanianie, lepkość itd.). Ale z eksperymentów powstają czasem super dania 🙂
świetna sprawa! A przepis faktycznie, niebanalny, nie spotkałam nigdzie wcześniej 🙂 Robi wrażenie, pokusiłabym się o lekkie urozmaicenie kotlecików dodając kikkomana develey 🙂 pozdrawiam i ściskam 😀
Czy nasiona chia mogę zastąpić siemieniem lnianym? 🙂
Robiłam bardzo podobne, ale oprócz marchewki był jeszcze seler i siemie lniane. Polecam bo również są pyszne 🙂
a jaką inną mąką można zastąpić mąkę kokosową?
zrobiłam – całkiem smaczne, choć mąka kokosowa ma taki gorzki posmak do którego trudno mi się przyzwyczaić. Zbyt długo też przetrzymałam w piekarniku i trochę się podsuszyły 😉
Nasiona chia namoczone wcześniej czy tak na sucho? Czym miksowałaś? na totalną płynną masę czy z grudkami będzie lepsze?Czy jak zmiksuję blenderem to 50 g mąki kokosowej utrzyma wszystko podczas pieczenia? Nasiona chia wypadało by namoczyć ale pojawia się ryzyka że potem po zmiksowaniu wyjdzie paciaja. Oj zaryzykuję. I tak będzie pyszne- robię to dla miłości do marchewki. Uzależnienie 😉
http://www.apetytnafitness.pl
blenderem czy mikserem????
Czy to dzięki nasionom chia kotleciki są zwarte? Mogę je zastąpić siemieniem lnianym?
Aniu, a co sądzisz o młodym zielonym jęczmieniu? Czy warto go pić? Bardzo mi zależy na Twojej opinii:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Witam!! Super pomysl. Mam pytanie. Pani Aniu jaka make oprocz kokosowej mozna dodac. Pozdrawiam
Ciągle jakiś nowe super przepisy! 🙂 U mnie na blogu wpis o mezoterapii mikroigłowej ciała, świetna na cellulit i rozstępy 🙂
http://www.haydenka.blogspot.com
Bardzo ciekawy patent. Muszę uzupełnić swoją bazę wiedzy o mąkę kokosową. Ciekawe czym różni się od np. jaglanej. Obowiązkowo napiszę coś o niej w swojej encyklopedii zdrowia http://kacikzdrowia.pl/
Muszą być przepyszne. Tak przynajmniej wyglądają:) Nigdy nie używałam mąki kokosowej.
Takich kotletów to jeszcze nie widziałem nigdzie 🙂 Fajny pomysł na połączenie marchewki i mąki kokosowej, swoją drogą nigdy bym nie pomyślał, że można używać jej do potraw nie na słodko. Wyglądają naprawdę apetycznie, ciekawe jak smakują. Trzeba będzie w wolnej chwili przetestować 🙂 http://dbamofigure.pl/