Krem ze szparagów i batata
Nadal cieszymy się majem i szparagami :). Nie wszyscy lubią szparagi, a szkoda, bo to warzywo niskokaloryczne, ale pełne witamin (kwas foliowy!) i minerałów. Wczoraj kupiłam pęczek białych i zrobiłam z nich krem.
Obrałam szparagi, odcięłam twarde końcówki, pokroiłam. Batata obrałam i pokroiłam w kostkę. Wszystko gotowałam 20 minut dodając w trakcie gotowania przyprawy. Na patelni rozgrzałam masło i dodałam wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę małą cebulę oraz por. Poddusiłam do miękkości. Warzywa z patelni dodałam do zupy i wszystko zmiksowałam. Doprawiłam.
Smacznej wiosny!
Komentarze 6 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
Dziś zrobiłam pierwszy raz ten krem dodałam jeszcze od siebie marchewki i mój 2 letni syn zjadł z apetytem a szparagów nie chciał spróbować nawet Zupy to świetny sposób na przemycanie różnych sezonowych warzyw
Już drugi raz robię ten krem. Jest przepyszny i przypomina mi trochę z smaku zupę z dyni 🙂
Kremy to nasze ulubione rodzaje zup. Bardzo fajnie jak zupa jest gęsta i taka “treściwa” 🙂 Najbardziej lubimy szparagi właśnie w tej postaci. A nasza ulubiona zupa krem to zdecydowanie pieczarkowa według tego przepisu http://zrzucbrzuch.blogspot.com/2014/07/krem-z-pieczarek.html
Poproszę dziewczynę, żeby przygotowała mi taki krem 🙂 Bo ten przepis chyba przerasta moje możliwości 🙂 http://zarobkinablogu.blogspot.com/2015/04/dodawanie-nowego-blogastrony-do.html
Właśnie dzięki takim przepisom wiele osób powinno zaryzykować jeśli jedzą pierwszy raz szparagi i przekonać się na całe życie. Fajne połączenie batata i szparagów krem prezentuje się naprawdę nieźle. http://dbamofigure.pl/
Muszę zrobić coś czuję,że będzie Niebo w gębie! :)pozdrawiam