Warzywny makaron z krewetkami w aromatycznym sosie pomidorowym

Wiecie, że Walentynki w moim odczuciu to nie tylko święto zakochanych, ale po prostu — miłości. Warto spędzić je z kimś bliskim, niezależnie od tego, czy to nasza druga połówka, dzieci, rodzice czy przyjaciele. Celebracja wspólnego czasu to najpiękniejsze co możemy sobie wzajemne dać — i to nie tylko w tym dniu. Znalezienie przestrzeni na wspólne posiłki to moim zdaniem ważny element budowania bliskości, a jeżeli wspólne posiłki — to oczywiście pyszne i zdrowe.

Z okazji Walentynek przygotowałam dla Was pomysł na danie, które idealnie sprawdzi się zarówno przy romantycznej kolacji, jak i przy urozmaiconym obiedzie dla całej rodziny. Sprawdźcie sami!

 

Sposób przygotowania:

Przy pomocy obieraczki do warzyw starłam cukinię na warzywny makaron. Na patelni rozgrzałam tłuszcz i podsmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam krewetki i smażyłam przez około 2 minuty na każdej ze stron. Następnie dodałam przyprawy, pomidory krojone, mieszałam i dusiłam do momentu, aż sos odparował i lekko się zagęścił. Makaron z cukinii wrzuciłam do wrzątku na kilka sekund, po czym odcedziłam i przełożyłam na talerz. Na wierzch dodałam sos z krewetkami, a całość ozdobiłam kolendrą, sezamem i posiekanymi orzechami. Smacznego!

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany