Krem ze szparagów i batata

Nadal cieszymy się majem i szparagami :). Nie wszyscy lubią szparagi, a szkoda, bo to warzywo niskokaloryczne, ale pełne witamin (kwas foliowy!) i minerałów. Wczoraj kupiłam pęczek białych i zrobiłam z nich krem.

Obrałam szparagi, odcięłam twarde końcówki, pokroiłam. Batata obrałam i pokroiłam w kostkę. Wszystko gotowałam 20 minut dodając w trakcie gotowania przyprawy. Na patelni rozgrzałam masło i dodałam wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę małą cebulę oraz por. Poddusiłam do miękkości. Warzywa z patelni dodałam do zupy i wszystko zmiksowałam. Doprawiłam.

Smacznej wiosny!

Komentarze 6 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Dziś zrobiłam pierwszy raz ten krem dodałam jeszcze od siebie marchewki i mój 2 letni syn zjadł z apetytem a szparagów nie chciał spróbować nawet Zupy to świetny sposób na przemycanie różnych sezonowych warzyw

Już drugi raz robię ten krem. Jest przepyszny i przypomina mi trochę z smaku zupę z dyni 🙂

Właśnie dzięki takim przepisom wiele osób powinno zaryzykować jeśli jedzą pierwszy raz szparagi i przekonać się na całe życie. Fajne połączenie batata i szparagów krem prezentuje się naprawdę nieźle. http://dbamofigure.pl/