Kulki z buraków na parze
Dziś buraki – warzywo zdrowe, tanie i o wyjątkowym smaku. I dające mnóstwo możliwości kulinarnych :).
Buraki mocno odcisnęłam. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Dodałam przyprawy, mieszałam, aż masa zgęstnieje. Kiedy wystygła uformowałam kulki i obtoczyłam je w mące. Gotowałam na parze kilka minut. To dobry dodatek do ryby lub mięsa np. na kolację.
Mniam!
Komentarze 2 komentarze
Dołącz do dyskusji…
Rewelacja! Wyprobowalam dzisiaj i pelen sukces-bardzo szybko sie robi i sa mega sycace. Wejda na stale do mojego obiadowego menu:)
Buraki to cenne źródło witamin, niestety ciężko zmotywować dzieci do ich polubienia. Jednak można zachęcić je do picia soku z buraka lub mieszanki innych owoców, a o tym piszę na swoim blogu: http://dieta-ok.pl/sok-z-buraka-idealny-na-nadcisnienie-i-anemie/