Kurkumowe smoothie z mandarynką
Idealne smoothie o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Ponadto dzięki dodatkowi kurkumy napój ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Mimo, że kurkuma ma…
Idealne smoothie o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Ponadto dzięki dodatkowi kurkumy napój ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Mimo, że kurkuma ma lekko gorzki smak, nie jest odczuwalna w tej pysznej mieszance. Kurkuma od wieków używana jest w leczeniu niektórych chorób. Wzmacnia ona odporność i pomaga zwalczać infekcje. Dzięki zawartym w niej polifenolom działa także przeciwnowotworowo.
A dlaczego dodaję do koktajli korzeń sproszkowanej macy?
- poprawia wytrzymałość fizyczną
- zapobiega osteoporozie
- poprawia płodność u kobiet i mężczyzn
- łagodzi objawy menopauzy i PMS
- wspomaga pracę układu odpornościowego
- zwiększa libido
Sposób wykorzystania macy:
Sproszkowaną macę można stosować jako dodatek np. do koktajli, sałatek, czy napojów. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na związki prozdrowotne zawarte w jej korzeniu. Maca może być wykorzystywana jako emulgator – ułatwia łączenie tłuszczu ze skrobią.
Dawkowanie macy:
Poleca się przyjmowanie od 500 do 3000 mg dziennie, stopniowo zwiększając dawkę. Największe korzyści przynosi regularna suplementacja.
Sposób przygotowania:
Zmiksowałam wszystkie składniki smoothie i gotowe.
Na zdrowie!
Komentarze Jeden komentarz
Dołącz do dyskusji…
Czy można używać macy i białka, gdy karmi się piersią?