Kurkumowe smoothie z mandarynką

Idealne smoothie o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Ponadto dzięki dodatkowi kurkumy napój ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Mimo, że kurkuma ma…

Idealne smoothie o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Ponadto dzięki dodatkowi kurkumy napój ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Mimo, że kurkuma ma lekko gorzki smak, nie jest odczuwalna w tej pysznej mieszance. Kurkuma od wieków używana jest w leczeniu niektórych chorób. Wzmacnia ona odporność i pomaga zwalczać infekcje. Dzięki zawartym w niej polifenolom działa także przeciwnowotworowo.

A dlaczego dodaję do koktajli korzeń sproszkowanej macy?

  • poprawia wytrzymałość fizyczną
  • zapobiega osteoporozie
  • poprawia płodność u kobiet i mężczyzn
  • łagodzi objawy menopauzy i PMS
  • wspomaga pracę układu odpornościowego
  • zwiększa libido

Sposób wykorzystania macy:

Sproszkowaną macę można stosować jako dodatek np. do koktajli, sałatek, czy napojów. Nie powinno się poddawać jej obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na związki prozdrowotne zawarte w jej korzeniu. Maca może być wykorzystywana jako emulgator – ułatwia łączenie tłuszczu ze skrobią.

Dawkowanie macy:

Poleca się przyjmowanie od 500 do 3000 mg dziennie, stopniowo zwiększając dawkę. Największe korzyści przynosi regularna suplementacja.

Sposób przygotowania:

Zmiksowałam wszystkie składniki smoothie i gotowe.

 

Na zdrowie!

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany