Kwas foliowy dla kobiet w ciąży i nie tylko
O kwasie foliowym wiedzą od lekarzy wszystkie kobiety, które są w ciąży.
Ma on bowiem kapitalne znaczenie dla rozwoju płodu, zwłaszcza cewy nerwowej, która warunkuje m.in. prawidłową budowę mózgu u przyszłego dziecka.. Ale o właściwą podaż kwasu foliowego powinno się zadbać już przed zajściem w ciążę. Szczególnie istotne są trzy miesiące przed poczęciem. Powinny więc go przyjmować wszystkie kobiety w wieku rozrodczym.
A ja chcę zachęcić wszystkich – kobiety i mężczyzn, młodych i starszych do pamiętania o zaletach kwasu foliowego i do dbałości o jego regularne dostarczanie organizmowi. Bo kwas foliowy jest wielkim przyjacielem naszego zdrowia:
- Układ pokarmowy – pomoc w przyswajaniu białek i produkcji soku żołądkowego oraz w pracy wątroby i jelit
- Układ krwionośny – udział w produkcji czerwonych krwinek
- Układ nerwowy – bardzo istotna rola w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i zachowaniu dobrego samopoczucia (regulacja poziomu serotoniny i noradrenaliny), ważny dla osób o skłonnościach do depresji
- U przyszłych rodziców – poprawa jakości męskiego nasienia, udział w przekazywaniu materiału genetycznego i właściwego rozwoju płodu
Objawy niedoboru kwasu foliowego to: niedokrwistość, spękane usta, przedwcześnie siwiejące włosy, niepokój i napięcie, brak energii, słaby apetyt, bóle brzucha i depresja.
Jeśli chcesz zadbać o zdrowie i dostarczyć organizmowi kwas foliowy – jedz szpinak! To jego najlepsze źródło. Wiele osób wmówiło sobie, że nienawidzi szpinaku, bo kojarzą go z bezsmakową mazią serwowaną w przedszkolu lub szkolnej stołówce. Na szczęście jest to błąd, który da się naprawić . Szpinak można jeść w wielu postaciach, jest świetnym dodatkiem do omletu, można go mieszać z makaronem lub kaszą, na surowo nadaje się doskonale do sałatek. No i koktajle na bazie szpinaku – samo zdrowie!
Kwas foliowy mają też brokuły, kalafior, szparagi i orzechy nerkowca.
Przyswajanie kwasu foliowego wspomagają witaminy z grupy B, szczególnie witamina B12. Utrudnieniem dla jego przyswajania są środki antykoncepcyjne, alkohol, wysoko przetworzona żywność i wysoka temperatura.
Pozdrawiam zielono!
Komentarze 21 komentarzy
Dołącz do dyskusji…
“Utrudnieniem dla jego przyswajania są środki antykoncepcyjne” co to oznacza w praktyce? Trzeba przyjmować większe ilości produktów obfitych w kwas foliowy?
Witam w 100 % ! 🙂
Folik powinna przyjmować każda kobieta w kwiecie wieku. Jeśli tymczasem nie planujemy ciąży, potraktujmy przyjmowanie kwasu profilaktycznie… a gdy życie jednak nas zaskoczy , będziemy o ,,krok “spokojniejsze o naszego potomka (wiedząc,że zapewniłyśmy mu ten cenny składnik).
Niech folik wchodzi nam w nawyk ! 😉
P.S. Gratuluję ciekawego bloga. Zaczęłam korzystać z Pani ćwiczeń 🙂 Życzę dalszych sukcesów !
Witam w 100 % ! 🙂
Kwas foliowy powinna przyjmować każda kobieta w kwiecie wieku. Jeśli tymczasem nie planujemy ciąży, potraktujmy przyjmowanie kwasu profilaktycznie… a gdy życie jednak nas zaskoczy , będziemy o ,,krok “spokojniejsze o naszego potomka (wiedząc,że zapewniłyśmy mu ten cenny składnik).
Niech folik wchodzi nam w nawyk ! 😉
P.S. Gratuluję ciekawego bloga. Zaczęłam korzystać z Pani ćwiczeń 🙂 Życzę dalszych sukcesów !
Aniu, podaj jakiś fajny przepis na koktajl ze szpinakiem. Nigdy jeszcze nie używałam w ten sposób szpinaku i chętnie bym wypróbowała. Pozdrawiam:)
marchew, szpinak, burak, imbir.
Pani Aniu,
Czy szpinak, brokuły, kalafior po obróbce termicznej (np. po gotowaniu) nie tracą swoich właściwości ?
Pozwole sobie odpowiedzieć, po gotowaniu wiele warzyw traci część swoich właściwości jedank zadal są fenomenlnym źródłem skłądników odzywczych. Ważne jest też aby nie przegotowywać warzyw.
mialo byc *jestem szczupła osoba
Witaj Aniu, świetny, świetny blog!! Pisałas kiedyś o owocach Acai, niestety dla mnie trudno dostepne i dośc drogie. Co może byc super zamiennikiem tych owoców? Chodzi mi głównie o zawarte w nich antyoksydanty?
Aronia, goji 😉
Szpinak jest pyszny!
Dzieki za cenne informacje 😉
Witam Aniu!
Dzięki w imieniu wszystkich przyszłych mam za tego posta 🙂 W tym roku planuję zajść w ciążę i dbam o swoją dietę, aby była bogata we wszystkie witaminy i mikroelementy. Szkoda, że najczęściej tylko przyszłe mamy namawia się do brania kwasu foliowego. Dołączam się do postu Ani-Kochane Przyszłe Mamy ( i nie tylko !)-pamiętajcie o kwasie foliowym i produktach w niego bogatych !
Pani Aniu, a olej lniany to także źródło kwasu foliowego?? Świetny blog!! Pozdrawiam cieplutko:)
Nie, olej lniany jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Pozdrawiam
Aniu! Czy mrożony szpinak też polecasz? Czy może szpinak w takiej postaci dużo traci na wartości?
Pozdrawiam serdecznie:)
Mrożenie nie niszczy wartości odżywczych.
Pozdrawiam
Po raz pierwszy spotykam sie z blogiem, w którym jest krótko i na temat, i na dodatek informacje w nim zawarte są bardzo przydatne. Po raz pierwszy tez z tego bloga dowiedziałam się, że przy niedoczynności tarczycy tez powinnam uważać na to co jem. Szczerze z całego serca dziękuję za bloga i to co Aniu piszesz 🙂
Szpinak uwielbiam! Łykam także tabletki, bo przygotowuje się do ciązy, ale wolę bardziej naturalne smaki:)
Dzieki Ania ! Bardzo przydatny arytkul !
Aniu czy można przyjmować kwas foliowy 0,6? Czy lepiej zostać przy 0.4 (jestem wegetarianką i codziennie spożywam warzywa w tym i strączki). Pozdrawiam 🙂