Makaron z pesto z pietruszki i serem kozim
Pora roku zobowiązuje — na talerzu też musi być zielono! 😉 Kto lubi pesto? Aromatyczny, zielony sos zazwyczaj kojarzy się z bazylią, ale mam dla Was trochę inną propozycję — pesto z pietruszki. Wiecie, że nie lubię nudy, także w kuchni, a ten pomysł na pesto bardzo mi odpowiada.
Nie mogę nie wspomnieć też o zdrowotnych właściwościach liści pietruszki. Znajduje się w nich bowiem wartościowe połączenie witaminy C i żelaza. W tym duecie wchłanialność żelaza znacznie się poprawia, co w przypadku roślinnego pochodzenia tego składnika ma duże znaczenie.
Dodatkowo natka pietruszki świetnie wpływa na odświeżenie oddechu. Nic tylko robić zakupy i szykować pyszny, wiosenny obiad!
Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Pomidora i ser pokroiłam w kostkę, a pietruszkę posiekałam. Pesto przygotowałam blendując pietruszkę z oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i migdałami (jeśli pesto będzie zbyt gęste, możecie dodać odrobinę wody i całość ponownie zblendować). Wymieszałam makaron z przygotowanym pesto i dodałam na wierzch pomidora. Całość posypałam serem.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…