Mazurek z mąki jaglanej

Planuję w tym roku dwa mazurki wielkanocne, oba oczywiście w zdrowej odsłonie:) Jak co roku dzielę się z Wami moimi przepisami, gdyż może podobnie jak ja masz ochotę zastąpić tradycyjne wypieki, zmodyfikowanymi wersjami. Polecam szczególnie alergikom i osobom z nietolerancjami pokarmowymi na gluten czy też nabiał 😉

Mazurek jaglany

Składniki:

ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g zimnego masła klarowanego z lodówki
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka

masa kremowa

  • 8 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • roztopiona gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę o rozmiarach 20 x 30 i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki piecz około 20 minut.

 

W tym czasie przygotuj masę, miksując namoczone wcześniej we wrzątku daktyle wraz z masłem orzechowym i solą. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i polej całość roztopioną czekoladą.

12 kwietnia 2017 / 22 komentarze

Komentarze do wpisu 22 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *