Mazurek z mąki jaglanej

Planuję w tym roku dwa mazurki wielkanocne, oba oczywiście w zdrowej odsłonie:)

Składniki: ciasto
  • 200 g mąki jaglanej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g zimnego masła klarowanego
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka
Składniki: masa kremowa
  • 8 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • roztopiona gorzka

Jak co roku dzielę się z Wami moimi przepisami, gdyż może podobnie jak ja masz ochotę zastąpić tradycyjne wypieki, zmodyfikowanymi wersjami. Polecam szczególnie alergikom i osobom z nietolerancjami pokarmowymi na gluten czy też nabiał 😉

Sposób przygotowania:

Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę o rozmiarach 20 x 30 i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki piecz około 20 minut.

W tym czasie przygotuj masę, miksując namoczone wcześniej we wrzątku daktyle wraz z masłem orzechowym i solą. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i polej całość roztopioną czekoladą.

Komentarze 22 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Mazurek pyszny. Robimy już 3 raz tylko z większą ilością daktyli.

Dziękujemy za wspaniały przepis na mazurek, prosty i pyszny 🙂 . Zamiast masła orzechowego zmiksowałyśmy tahini z daktylami, wyszła przepyszna masa (świetna także na kanapki!) .
Wesołych Świąt 🙂

Zrobione ? ale zamiast czekolady gorzkiej zrobiłam polewę z serduszek bezglutenowych… Fajne jest to że twoje przepisy są proste i szybkie do wykonania, aaaa przede wszystkim zdrowe. Miłych świąt dla ciebie Aniu i twoich bliskich.

Jeśli jest to mazurek z mąki jaglanej….?

Cieżko dostać mąkę jaglana

Ja robię sama,po prostu miksuję kaszę jaglaną i gotowe.

Można zmielić kaszę jaglaną 🙂

Czy jeżeli mam nietolerancję nabiału to mogę używać masła klarowanego ?

Proponuję zamiennik – olej kokosowy

Aniu, można zwykłe jajka zastąpić przepiórczymi? – jakie proporcje? Niestety nie mogę jajka kurzego.

Nie mam pojęcia jakie proporcje 🙂 prosze testować.
Ogólnie 3-4 małe = 1 duże

Jeśli mogę podpowiedzieć… 🙂 Jeżeli miałabym suszone to wcześniej włożyłabym do gorącej wody 🙂 A jeśli świeże, to tylko wyjęłabym pestkę 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Pani Aniu, czy będzie przepis na domowe masło orzechowe, bądź jest takie które mogłaby Pani polecić?

Zblendować orzechy na gładką masę aż wytrąci się olej.

Aniu zdrowe domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczą orzeszki ziemne, koniecznie z ekologicznych upraw, sól himalajska do smaku i olej. Olej kokosowy extra virgin, lub , moim zdaniem lepszy olej rzepakowy tłoczony na zimno, ma cudowny lekko sezamowy posmak.
Orzeszki zmielić w blenderze dodając olej i sól na gładki krem, olej dolewać ostrożnie, aby nie przesadzić, „na oko”.
Ot i cała filozofia….. proste i zdrowe ….w rozsądnych ilościach;)

Po co dolewać olej do orzechów, które mają go w sobie naturalnie bardzo dużo?

Dla mnie zwyczajnie konsystencja jest lepsza…..i mój blender lepiej to znosi, skracam czas mielenia, więc masa nie przegrzeje się, żaden zdrowy olej tego nie lubi;)

Można kupić w internecie masła orzechowe,które zawierają w składzie wyłącznie orzechy laskowe lub np.nerkowce bez żadnych innych dodatków.Takie są najlepsze 🙂