Mazurek z mąki jaglanej

Planuję w tym roku dwa mazurki wielkanocne, oba oczywiście w zdrowej odsłonie:) Jak co roku dzielę się z Wami moimi przepisami, gdyż może podobnie jak ja masz ochotę zastąpić tradycyjne wypieki, zmodyfikowanymi wersjami. Polecam szczególnie alergikom i osobom z nietolerancjami pokarmowymi na gluten czy też nabiał 😉

Mazurek jaglany

Składniki:

ciasto

  • 200 g mąki jaglanej
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 100 g zimnego masła klarowanego z lodówki
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 jajka

masa kremowa

  • 8 daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • roztopiona gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Wyrób ciasto w robocie kuchennym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę o rozmiarach 20 x 30 i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki piecz około 20 minut.

 

W tym czasie przygotuj masę, miksując namoczone wcześniej we wrzątku daktyle wraz z masłem orzechowym i solą. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i polej całość roztopioną czekoladą.

12 kwietnia 2017 / 21 komentarzy

Komentarze do wpisu 21 komentarzy

  • Lui napisał(a):

    Dziękujemy za wspaniały przepis na mazurek, prosty i pyszny 🙂 . Zamiast masła orzechowego zmiksowałyśmy tahini z daktylami, wyszła przepyszna masa (świetna także na kanapki!) .
    Wesołych Świąt 🙂

  • andzia napisał(a):

    Zrobione 😊 ale zamiast czekolady gorzkiej zrobiłam polewę z serduszek bezglutenowych… Fajne jest to że twoje przepisy są proste i szybkie do wykonania, aaaa przede wszystkim zdrowe. Miłych świąt dla ciebie Aniu i twoich bliskich.

  • Sabina napisał(a):

    Czy mozna użyć innej maki ?

  • Karoliny napisał(a):

    Na to czekałam ☺

  • Anna napisał(a):

    Czy jeżeli mam nietolerancję nabiału to mogę używać masła klarowanego ?

  • Alina napisał(a):

    Aniu, można zwykłe jajka zastąpić przepiórczymi? – jakie proporcje? Niestety nie mogę jajka kurzego.

  • Asia napisał(a):

    Daktyle świeże czy suszone?Pozdrawiam świątecznie☺

    • Kinga napisał(a):

      Jeśli mogę podpowiedzieć… 🙂 Jeżeli miałabym suszone to wcześniej włożyłabym do gorącej wody 🙂 A jeśli świeże, to tylko wyjęłabym pestkę 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Ania napisał(a):

    Pani Aniu, czy będzie przepis na domowe masło orzechowe, bądź jest takie które mogłaby Pani polecić?

    • A. napisał(a):

      Zblendować orzechy na gładką masę aż wytrąci się olej.

    • Jo-anna napisał(a):

      Aniu zdrowe domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczą orzeszki ziemne, koniecznie z ekologicznych upraw, sól himalajska do smaku i olej. Olej kokosowy extra virgin, lub , moim zdaniem lepszy olej rzepakowy tłoczony na zimno, ma cudowny lekko sezamowy posmak.
      Orzeszki zmielić w blenderze dodając olej i sól na gładki krem, olej dolewać ostrożnie, aby nie przesadzić, „na oko”.
      Ot i cała filozofia….. proste i zdrowe ….w rozsądnych ilościach;)

      • A. napisał(a):

        Po co dolewać olej do orzechów, które mają go w sobie naturalnie bardzo dużo?

        • Jo-anna napisał(a):

          Dla mnie zwyczajnie konsystencja jest lepsza…..i mój blender lepiej to znosi, skracam czas mielenia, więc masa nie przegrzeje się, żaden zdrowy olej tego nie lubi;)

    • Emilia napisał(a):

      Można kupić w internecie masła orzechowe,które zawierają w składzie wyłącznie orzechy laskowe lub np.nerkowce bez żadnych innych dodatków.Takie są najlepsze 🙂

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *