Wytrawne babeczki do lunchboxa

Moją propozycja  na dziś to wytrawne babeczki.  Doskonałe jako przekąska do pracy/szkoły.

Składniki:
  • ½ szklanka kaszy gryczanej (niepalona, ilość podana przed ugotowaniem)
  • 1 mała cebula
  • kilka kawałków suszonych pomidorów (ok. 5)
  • dwie małe główki brokułu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, kurkuma, kminek (wedle upodobań), bazylia, majeranek.
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego

Ugotuj kaszę gryczaną. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na patelni na oleju kokosowym. Następnie również drobno posiekaj suszone pomidory i pokrój brokuły. W osobnej misce wyłóż ugotowaną kaszę, dodaj przyprawy i siemię lniane. Wszystko zmiksuj blenderem, dodaj kawałki suszonych pomidorów, brokuły i zeszkloną cebulę – wszystko wymieszaj i ułóż w foremki do babeczek.

Piecz ok. 30 min w 180 stopniach.

Komentarze 30 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

„dwie małe główki brokułu” – różyczki czy, całe ale niewielkie warzywa?

czym mozna zastapic pomidory suszone? bo nie lubię. a siemię lniane? bo mam uczulenie 😀 tak, troche marudna jestem

Próbowalam zrobić: wychodzi 7 sztuk, to troche malo wydajnie, poza tytm rozwalaly sie i kruszyly, musialam wyrzucic. NIe polecam.

Hmmm… może za długo piekłaś albo dałaś za mało siemienia?

2 główki brokułu ? czy różyczki, przy dwóch główkach to jest sam brokuł, tak ma być?

To jest właśnie to, czego mi potrzeba. Mój synek będzie zachwycony. Pieczemy w poniedziałek 🙂
Super stronka. Przepisy w miarę proste i do ogarnięcia. Piękne fotki. No i nie wszystko na słodko. Bardzo dziękuję i pozdrawiam

Minimalnie suche z wierzchu, moze trzeba piec krócej. W smaku pyszne. Siemienia lnianego nie mialam, dalam chia i jajko dla pewnosci ze ciasto bedzie się trzymało. U mnie stały parę dni i nadal były dobre. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Dzisiaj robię ponownie. Dzięki Aniu za przepis

Czad 🙂 dla matki karmiacej piersia i bedacej dodatkowo na diecie beznabialowej, takie muffiny to niezle urozmaicenie!!

Jakim olejem mogę zastąpić kokosowy, by nie było różnicy w smaku? Obecnie go nie posiadam, a bardzo chciałabym zrobić te muffiny ?

Ja dałam olej, w którym były suszone pomidory (zalewa ze słoika), a zamiast brokuła dałam seler naciowy i trochę startej marchewki. Pycha!

Pomysłowa jesteś z tym olejem! :>

zrobilam, pyszne 🙂 Aniu, jesli to przeczytasz to daj prosze znac jakie dokladnie bialko stosujesz i gdzie ewentualnie je kupujesz.

Kolejny przepis ktory zrobilam z Twojego bloga / rewelacja!!

Hej!

ja mam pytanie ze starej beczki – zaczelam uzywac oleju kokosowego nierafinowanego zamiast kremu do twarzy, nawilzam nim buzie na noc. Zauwazylam jednak, ze stan mojej cery sie pogorszyl, wyskakuja mi pryszcze i pojawia sie ‚kaszka’ na buzi, czy takie sa poczatkowe dzialania tego olejku, czy powinnam przestac go uzywac bo nie jest odpowiedni dla mojej skory?

Olej kokosowy sprawdza się do ciała i do włosów. Do cery…hmm… ryzykowne. Poszłabym raczej w olejki i w masło sheam jeżeli zalezy Ci na naturalnym rozwiązaniu…
Poza tym wydaje mi się (ale moge byc w błędzie) ze warto rozroznic olej kokosowy do celów kuchennych, a ten kosmetyczny. Ten drugi możesz dostać oryginalny z tajlandii np. z dobrych salonach masażu.

Anka kocham cię ,właśnie szukałam przepisu na muffiny z warzywami

Nie znoszę kaszy gryczanej i jej nie jem w ogóle, ale widzę, ze bardzo zdrowa jest 🙂 Bardzo czuć smak kaszy w tych babeczkach ? Pozdrawiam 🙂

Mniam wygladaja przepysznie:) Musze koniecznie sprobowac. Pani Aniu a ile kalorii ma taka jedna babeczka?

Wygląda pysznie Pani Aniu 🙂 ale aby tak pysznie smakowało to po ile powinnam dodać przypraw?