Miętowy chłodnik z ogórka
Lato w pełni! Mam nadzieję, że korzystacie ze słońca i ładujecie zapasy witaminy D 🙂 W miesiącach letnich zaleca się przebywać minimum 15 minut dziennie w nasłonecznionych miejscach, aby witamina D była syntetyzowana przez skórę (więcej na ten temat pisałam TUTAJ).
Lato warto przenieść także do kuchni, ale wiem, że kiedy doskwierają upały, ochota na przygotowywanie posiłków zdecydowanie spada. W takich sytuacjach polecam Wam postawić na szybkie, orzeźwiające dania, pełne warzyw i owoców o dużej zawartości wody, co pozwoli dodatkowo zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. Sięgajcie po ogórki, pomidory, arbuzy, melony, owoce jagodowe. Moja dzisiejsza propozycja to ekspresowy chłodnik z ogórka z dodatkiem świeżej mięty 🙂
Sposób przygotowania:
Ogórka przekroiłam na pół, wydrążyłam miękki środek i nasiona. Pozostałą część ogórka pokroiłam na mniejsze kawałki, zblendowałam z awokado, sokiem z cytryny, syropem klonowym, miętą i papryczką chili. Przyprawiłam chłodnik solą, pieprzem i wstawiłam do lodówki.
Przed podaniem posypałam schłodzoną zupę płatkami migdałów.
Komentarze Brak komentarzy
Dołącz do dyskusji…