krem_dynia_3

Krem z dyni z orzechami

Nie ma nic lepszego po jesiennym spacerze niż rozgrzewająca zupa z dodatkiem kurkumy i imbiru. Kiedy dni stają się chłodne, bardzo często wybieram gęste zupy krem na obiad, czy kolację. Zawsze staram się dodać do nich jak najwięcej prozdrowotnych przypraw, które wzmacniają odporność 🙂

 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę, a imbir starłam. Na patelni rozgrzałam masło ghee i podsmażyłam pokrojone składniki. Dynię i ziemniaki pokroiłam na mniejsze kawałki, zalałam wodą do ich przykrycia i ugotowałam do miękkości. Zblendowałam ugotowane warzywa z bulionem i podsmażonymi składnikami. Całość zagotowałam, doprawiłam kurkumą, solą i pieprzem. Przed podaniem posypałam krem posiekanymi orzechami i sezamem 🙂

 

krem_dynia_6

Komentarze Jeden komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany