Naleśniki z mąki kokosowej dla…

Składniki (ciasto):
  • 15-20 g (ok 2 łyżek) mąki kokosowa
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego/ brzozowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • olej kokosowy do smażenia
Składniki (mus):
  • 1 jabłko
  • 1 banan (kawałki banana na dekorację)
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • wiórki kokosowe do posypania

Ślinka mi cieknie na samą myśl o poniższych pysznościach:), Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników?

Jeśli tak, to ja na pewno do tych osób nie należę, Jak niektórzy pewnie zauważyli – jestem kokosowym potworem. Uwielbiam kokos w każdej postaci, tak samo jak mój mąż 😉

Po pytaniu ” kochanie zrobisz naleśniczki?” – wiedziałam, że i tym razem zaskoczę, wymyślając coś znowu z kokosem 🙂

Naleśniki z mąki kokosowej z musem jabłkowym z bananami

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki:

Ubić jajko z cukrem, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.

W tym czasie do rondelka pokroić jabłka z cynamonem i poddusić, aż zacznie mięknąć. Dodać banana i jeszcze chwilę poddusić a następnie zblednować i dodać wiórki kokosowe.

Mus gotowy, można się brać za smażenie naleśników z przygotowanego ciasta. Smażymy na oleju kokosowym.

Na koniec dodać mus do naleśników.

Podaj z bananami, posyp wiórkami 😉

Gwarantuje szybkie zniknięcie z talerza!

Smacznego!:)

Komentarze 83 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Właśnie dostałam syrop lawendowy i smażę naleśniczki 🙂 A co do mąki kokosowej – miałam z nią wzloty i upadki i tutaj jedna reguła jest najważniejsza: nie można z nią szaleć na oko, bo „z innymi tak się przecież robi, co za różnica, łyżka czy dwie więcej”. 😉 Od kiedy trzymam się jak laborant ilości z przepisów (z różnych stron WWW), wszystko mi pięknie wychodzi 🙂 Smacznego!

Zrobiłam, są pyszne . Pierwszy przepis z mąki kokosowej który wyszedł bez problemu. Nie wierzę, że jeżeli ktoś trzymał się proporcji to mu się nie udało.

Beznadzieja.
Chciałam ładne placuszki ze zdjęcia, wyszła niejadalna breja, która nadaje się jedynie do kosza. Z tego nie robi się żadna konsystencja, kruszy się na patelni, pije tłuszczu jak głupie i nie da się przewrócić.
Jakim cudem Wam to działa? :c

Aniu, byłabym bardzo wdzięczna za wpis lub odpowiedź na bardzo nurtujące mnie pytanie-czy jest możliwe zdrowe smażenie (krótkie – jajecznica, placuszkow) pozdrawiam i dziękuję ☺️

Zgadzam się! pierwsze placuszki z mąki kokosowej, które wychodzą i do tego są przepyszne! świetny prosty przepis, dziękuję! 🙂

pierwsze pankejki z mąki kokosowej, które nie rozpadły mi się na patelni <3 zastanawia mnie tylko ich kaloryczność

To w sumie nie naleśniki, a placki, ale wyszły pyszne! Trzymałam się przepisu,gotowy rezultat t: 4 placki i dużo musu. Może miałam za duże jabłko i banana. Polecam zrobić od razu podwójna porcję ciasta, bo szybko znikają 🙂
Przy robieniu musu musiałam dodać jeszcze kilka łyżek wody, bo się jabłka z cynamonem przypalały.

Super, mega, absolutnie pyszny przepis?Zagości na moim talerzu częściej niż od święta!?Pozdrawiam?

Zrobiłam – nic się nie rozpadało ani nie kruszyło, bardzo dobrze się przewracały. Były cudowne – smakowały nawet mojej mamie (kuchennej tradycjonalistce)! Z podanej porcji można zjeść całkiem sycące śniadanie. Pozdrawiam! 🙂

Dzień dobry Pani Aniu, nurtuje mnie pewna kwestia. Od dłuższego czasu staram się jeść śniadania BT. Czy mąke kokosową zaliczymy do tłuszczy czy węgli? Zastanawiam się czy placuszki robione z jajka, mąki kokosowej i mleka to posiłek BT czy węglowodanowy? Proszę o odp 🙂 Pozdrawiam

można zaliczać do tłuszczy, zawiera ok 9 g tłuszczy (w tym nasyconych)
Pozdrawiam

Naleśniki z mąki kokosowej to bzdura. Mąka kokosowa nie maglutenu i nie trzyma konsystencji przy smażeniu. Nie smsżą się tylko gotują. Jeśli piszecie ze są super to nierobiliscie ich. Mąkę kokosową trzebaieszać z onną mąlą.

Caly czas robie nalesniki z mąki kokosowej wszystko wychodzi SUPER PYSZNIE 🙂
POZDAWIAM

Bzdurą jest to, co napisałaś, najwyraźniej to ty nigdy nie używałaś mąki kokosowej. Mąka ryżowa, kukurydziana czy gryczana też są bezglutenowe i co? Nie trzymają konsystencji? Trzymają doskonale, zupełnie tak samo, jak kokosowa. I nic się nie gotuje, normalnie się smaży, nie wiem skąd ty takie mądrości wytrzasnęłaś.

Albo Janusz co kupił kilogram mąki kokosowej za 5 zł albo nie potrafi przygotować ciasta …

Z moimi bliskimi uwielbiamy naleśniki w niedzielę na śniadanie. Od dłuższego czasu eksperymentuję z mąkami, tj. robię z mąki żytniej, ryżowej, lub mieszam z pszenną. Pierwszy raz kupiłam kokosową, była droga, i wyszła papa nietrzymająca się kupy. Nie ma konsystencji związanego ciasta, proszę powiedzcie czy szkopuł tkwi w proporcjach?, tylko, że ja zawsze robię ciasto „na oko” i smażę, kiedy widzę, że jest ok.

Jolu robiłam te placki wczoraj, dokładnie wg przepisu. Smażyłam małe, takie z łyżki, i wyszły super. Także mogę potwierdzić że proporcje w przepisie są dobrze podane i placki wychodzą naprawdę pyszne.

A ja zmodyfikowalam proporcje i zrobiłam wszystko „na oko” i wyszło ekstra 🙂 jeśli komuś się bardzo rozpada to można dodać trochę płatków jaglanych lub siemia lnianego mielonego.

Ten przepis to jakas pomylka. Drugi raz juz je robie i sie kupy nie trzymaja na patelni. Szkoda zmarnowanych produktow. Nie polecam.

Mi wyszły za pierwszym razem. Pyszne! Np z domową konfiturą z wiśni. Trzeba zrobić placuszki, takie pancakesy. Na dobrej patelni.

Naleśniki pełnowymiarowe też się udają ale podstawą jest naprawdę porządna patelnia 🙂 Aniu dziękuję Ci za ten przepis bo mój tata jest typowym nalesnikożercą a nie uznaje żadnych zamiennikow 🙂 a te naleśniki wciągnął ze smakiem 🙂

Naleśniki się udają pod warunkiem, że są placuszkami, a nie naleśnikami 🙂 Mała powierzchnia placka sprawia, że z łatwością można je przerzucić na drugą stronę. No i proponuję zrobić je nieco grubsze niż naleśniki. Są pyszne. Ja dodatkowo na mus położyłam po kilka borówek.

Mi niestety nie smakowały, strasznie jajka czuć było. Może spróbuje jeszcze raz, z dużo większą ilością mąki.

coś jest nie tak z tymi proporcjami. praktycznie kruszą się przy próbie przekręcenia.

Tego się nie da usmazyc

Przepis jest ok dzis jadlam je na kolacje 😛 Sa bardzo delikatne, dodalam jak w przepisie tylko 2 lyzki maki kokosowej. Dziekuje za przepis i polecam wszystkim

Ach jest 🙂 podana proporcja 🙂 Nie zauważyłam :))) Pozdrawiam 🙂

Czy mogę prosić o podanie proporcji? Ile mąki, mleka,cukru? 🙂

pomóżcie ile czego ma być ?
juz moje 2 podejście jak robie placki z maka kokosowa mlekiem kokosowym i jajkiem i one mi się nie 3 mają na patelni robi się papka :/ !

Rozwalają się!! czemu ? nie mogę przerzucić na drugą stronę…;/

Mi sie papka robi odrazu jak przestalam miksowac..po raz 2 je robie.i jest tak geste ciasto ze lyzke wbic mozna..!!

Witam,chciałam zapytac nalesniki smazymy na oleju nierafinowanym? Pozdrawiam

Dlaczego moje nalesniki rozwalają sie??? ciasto zrobiłam wg przepisu, łamią sie gdy chce obrócic. I nie mozna z tego przepisu zrobic takich prawdziwych naleśników duzych i cieniutkich, tylko male placuszki raczej racuszki. Raczej powinno połączyć sie razem z innym rdzajem mąki aby nie były aż tak kruche.

Dokładnie, rozpadają się, czy to małe czy większe, a jak się coś uda usmażyć to smakują jak papier:/

Każde ciasto naleśnikowe powinno „odstać”. Może ciasto zrobić wieczorem poprzedniego dnia, aby rano usmażyć placuszki?

tego nigdy nie stisuję

Ania, wlasnie przeczytałam Twiije posty dotyczące zasad łączenia rożnych grup pokarmów i chciałam zapytać jak tego typu przepisy maja sie do bezwzględnej zasady niełączenia owoców ani z tłuszczami, ani z białkami, ani z węglowodanami? Czy no w tym prżepisie zastosowałas jakiś ‚trick, składnik ‚ który na takie połączenie pozwala?

Ja nie widzę tu składników 🙁 czy może mi je ktoś podać – będę wdzięczna 🙂

Przepraszam – nie wiedziałam że są na dole 😉

Uwielbiam naleśniki i z takimi dodatkami będą idealne. Od jakiegoś czasu zakochałam się w oleju kokosowym więc dziś zabieram się do smażenia dziś na obiad 🙂

A jakie są proporcję do tego przepisu?
Ile dodać mąki,mleka ,cukru?

Przepraszam,nie zauważyłam ,że jest na samym dole 🙂

Aniu, a co polecasz zjeść na I śniadanie jeżeli chciałabym zjeść takie naleśniki na II śniadanie? ??

Na 2 śniadanko mniam? zwłaszcza ze sezon na swierze owoce się zaczyna wiec wariacji może być dużo ,niech żyją 2 śniadania!

Czy mogę zamienić jajka na „jajko chia”, czy się rozpadną?

Zmieniłaś troszkę wygląd blogu 😉 Bardzo pozytywnie! 🙂
Naleśniki udały się!!!!

Chciałabym zapytać ile naleśników wychodzi z takiej porcji?
Tyle co na zdjęciu czy trochę więcej?

cukier kokosowy i mleko kokosowe – jak najbardziej, zawsze używam…?

Nie widzę dokładnie, czy musem są posmarowane naleśniki, czy dodałaś do ciasta przed smażeniem?nie widać ich na zdjęciu więc już sama nie wiem co z tym musem zrobić 🙂

Musem posmarowałam naleśniki 🙂

Wyszly mega dobre ,mi si enic nie rozpadalo mi wyszly typowe nalesniki nie placuszki jak dla mnie super 🙂 nic nie rozwalalo a mus pycha 😀

Aniu, mam do Ciebie dość nietypowe pytanie. Jak na uczylas się biegle mówić po angielsku? Czy to wynik nauki, podróży?

rzadkie ciasto jak omletowe, coś chyba nie tak z proporcjami

Proszę dodać mąki

Jest spoczko, mąka kokosowa jednak mocno pęcznieje, więc ciasto okazało się dobre na naleśniki, podałam z syropem daktylowym – dobre

Tyle ile widac na talerzu 😉
3

na ile naleśników wystarczy ta ilość składników? I czy mleko kokosowe można zamienić na zwykłe?

Ah jem od dłuższego czasu co pare dni na śniadanie i większego kopa energii nie mam po żadnym innym posiłku 😉 tylko akurat nalesnikow nie slodze, daje duuuzo owoców, migdałów 🙂 czasem nawet serek mascarpone z cukrem brzozowym jak chcę sobie przyslodzic 🙂

Dzięki za fajny przepis na kokosowy smakołyk! 🙂
Pozdrawiam 🙂

proszę sprawdzić

ja tez jestem kokosowym maniakiem – kokos w każdej postaci, a za owsiankę na mleku z wiórkami kokosowymi pokroiłabym się ;D

Czy wyjdzie taki deserek bez dodania jajek??
Mam nietolerancje

Ja też mam nietoleracje i zastępuje w przepisach jaja kurze przepiorczymi 🙂

Też mam alergię na jajko kurze i zastanawiałam się czy mogę przepiórcze? Bardzo ułatwiłoby mi to życie 🙂