Naleśniki z mąki kokosowej dla…

Ślinka mi cieknie na samą myśl o poniższych pysznościach:), Czy jest ktoś, kto nie lubi naleśników?

Jeśli tak, to ja na pewno do tych osób nie należę, Jak niektórzy pewnie zauważyli – jestem kokosowym potworem. Uwielbiam kokos w każdej postaci, tak samo jak mój mąż 😉

Po pytaniu ” kochanie zrobisz naleśniczki?” – wiedziałam, że i tym razem zaskoczę, wymyślając coś znowu z kokosem 🙂

Naleśniki z mąki kokosowej z musem jabłkowym z bananami

Przygotowanie:

Ciasto na naleśniki:

Ubić jajko z cukrem, dodać mleko i mąkę i dokładnie wymieszać. Odstawić na bok.

W tym czasie do rondelka pokroić jabłka z cynamonem i poddusić, aż zacznie mięknąć. Dodać banana i jeszcze chwilę poddusić a następnie zblednować i dodać wiórki kokosowe.

Mus gotowy, można się brać za smażenie naleśników z przygotowanego ciasta. Smażymy na oleju kokosowym.

Na koniec dodać mus do naleśników.

Podaj z bananami, posyp wiórkami 😉

Gwarantuje szybkie zniknięcie z talerza!

Smacznego!:)

12 maja 2016 / 78 komentarzy

Komentarze do wpisu 78 komentarzy

  • Agnieszka napisał(a):

    Obłędne w smaku 🙂

  • edi napisał(a):

    Zgadzam się! pierwsze placuszki z mąki kokosowej, które wychodzą i do tego są przepyszne! świetny prosty przepis, dziękuję! 🙂

  • Martyna napisał(a):

    pierwsze pankejki z mąki kokosowej, które nie rozpadły mi się na patelni <3 zastanawia mnie tylko ich kaloryczność

  • Asia napisał(a):

    To w sumie nie naleśniki, a placki, ale wyszły pyszne! Trzymałam się przepisu,gotowy rezultat t: 4 placki i dużo musu. Może miałam za duże jabłko i banana. Polecam zrobić od razu podwójna porcję ciasta, bo szybko znikają 🙂
    Przy robieniu musu musiałam dodać jeszcze kilka łyżek wody, bo się jabłka z cynamonem przypalały.

  • Kinga napisał(a):

    Moje ulubione śniadanie! Jesteś wielka Aniu 😉

  • Sylwia napisał(a):

    Super, mega, absolutnie pyszny przepis👍Zagości na moim talerzu częściej niż od święta!😊Pozdrawiam😊

  • Kasia napisał(a):

    Zrobiłam – nic się nie rozpadało ani nie kruszyło, bardzo dobrze się przewracały. Były cudowne – smakowały nawet mojej mamie (kuchennej tradycjonalistce)! Z podanej porcji można zjeść całkiem sycące śniadanie. Pozdrawiam! 🙂

  • Alicja napisał(a):

    Dzień dobry Pani Aniu, nurtuje mnie pewna kwestia. Od dłuższego czasu staram się jeść śniadania BT. Czy mąke kokosową zaliczymy do tłuszczy czy węgli? Zastanawiam się czy placuszki robione z jajka, mąki kokosowej i mleka to posiłek BT czy węglowodanowy? Proszę o odp 🙂 Pozdrawiam

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      można zaliczać do tłuszczy, zawiera ok 9 g tłuszczy (w tym nasyconych)
      Pozdrawiam

  • Pola napisał(a):

    Zamiast cynamonu i kurkumy dałam wanilię 🙂 pychota 🙂

  • Gocha napisał(a):

    Naleśniki z mąki kokosowej to bzdura. Mąka kokosowa nie maglutenu i nie trzyma konsystencji przy smażeniu. Nie smsżą się tylko gotują. Jeśli piszecie ze są super to nierobiliscie ich. Mąkę kokosową trzebaieszać z onną mąlą.

    • Paati napisał(a):

      Caly czas robie nalesniki z mąki kokosowej wszystko wychodzi SUPER PYSZNIE 🙂
      POZDAWIAM

    • Marietta napisał(a):

      Bzdurą jest to, co napisałaś, najwyraźniej to ty nigdy nie używałaś mąki kokosowej. Mąka ryżowa, kukurydziana czy gryczana też są bezglutenowe i co? Nie trzymają konsystencji? Trzymają doskonale, zupełnie tak samo, jak kokosowa. I nic się nie gotuje, normalnie się smaży, nie wiem skąd ty takie mądrości wytrzasnęłaś.

    • Marian napisał(a):

      Albo Janusz co kupił kilogram mąki kokosowej za 5 zł albo nie potrafi przygotować ciasta …

  • Jola napisał(a):

    Z moimi bliskimi uwielbiamy naleśniki w niedzielę na śniadanie. Od dłuższego czasu eksperymentuję z mąkami, tj. robię z mąki żytniej, ryżowej, lub mieszam z pszenną. Pierwszy raz kupiłam kokosową, była droga, i wyszła papa nietrzymająca się kupy. Nie ma konsystencji związanego ciasta, proszę powiedzcie czy szkopuł tkwi w proporcjach?, tylko, że ja zawsze robię ciasto „na oko” i smażę, kiedy widzę, że jest ok.

    • Magda napisał(a):

      Jolu robiłam te placki wczoraj, dokładnie wg przepisu. Smażyłam małe, takie z łyżki, i wyszły super. Także mogę potwierdzić że proporcje w przepisie są dobrze podane i placki wychodzą naprawdę pyszne.

  • Natalia napisał(a):

    A ja zmodyfikowalam proporcje i zrobiłam wszystko „na oko” i wyszło ekstra 🙂 jeśli komuś się bardzo rozpada to można dodać trochę płatków jaglanych lub siemia lnianego mielonego.

  • Magda napisał(a):

    Ten przepis to jakas pomylka. Drugi raz juz je robie i sie kupy nie trzymaja na patelni. Szkoda zmarnowanych produktow. Nie polecam.

    • PaniFiga napisał(a):

      Mi wyszły za pierwszym razem. Pyszne! Np z domową konfiturą z wiśni. Trzeba zrobić placuszki, takie pancakesy. Na dobrej patelni.

      • Agnieszka napisał(a):

        Naleśniki pełnowymiarowe też się udają ale podstawą jest naprawdę porządna patelnia 🙂 Aniu dziękuję Ci za ten przepis bo mój tata jest typowym nalesnikożercą a nie uznaje żadnych zamiennikow 🙂 a te naleśniki wciągnął ze smakiem 🙂

  • Kasia napisał(a):

    Naleśniki się udają pod warunkiem, że są placuszkami, a nie naleśnikami 🙂 Mała powierzchnia placka sprawia, że z łatwością można je przerzucić na drugą stronę. No i proponuję zrobić je nieco grubsze niż naleśniki. Są pyszne. Ja dodatkowo na mus położyłam po kilka borówek.

  • ania napisał(a):

    Mi niestety nie smakowały, strasznie jajka czuć było. Może spróbuje jeszcze raz, z dużo większą ilością mąki.

  • Emi napisał(a):

    Niestety placuszki wyszly bardzo mdle w smaku :/

  • izabela napisał(a):

    coś jest nie tak z tymi proporcjami. praktycznie kruszą się przy próbie przekręcenia.

  • Kasia napisał(a):

    Rozpadają sie … 🙁

  • Nati napisał(a):

    Przepis jest ok dzis jadlam je na kolacje 😛 Sa bardzo delikatne, dodalam jak w przepisie tylko 2 lyzki maki kokosowej. Dziekuje za przepis i polecam wszystkim

  • Madzia napisał(a):

    Ach jest 🙂 podana proporcja 🙂 Nie zauważyłam :))) Pozdrawiam 🙂

  • Madzia napisał(a):

    Czy mogę prosić o podanie proporcji? Ile mąki, mleka,cukru? 🙂

  • wiola napisał(a):

    pomóżcie ile czego ma być ?
    juz moje 2 podejście jak robie placki z maka kokosowa mlekiem kokosowym i jajkiem i one mi się nie 3 mają na patelni robi się papka :/ !

  • DarKam napisał(a):

    Witam,chciałam zapytac nalesniki smazymy na oleju nierafinowanym? Pozdrawiam

  • Kasia napisał(a):

    Dlaczego moje nalesniki rozwalają sie??? ciasto zrobiłam wg przepisu, łamią sie gdy chce obrócic. I nie mozna z tego przepisu zrobic takich prawdziwych naleśników duzych i cieniutkich, tylko male placuszki raczej racuszki. Raczej powinno połączyć sie razem z innym rdzajem mąki aby nie były aż tak kruche.

  • Zuza napisał(a):

    Ania, wlasnie przeczytałam Twiije posty dotyczące zasad łączenia rożnych grup pokarmów i chciałam zapytać jak tego typu przepisy maja sie do bezwzględnej zasady niełączenia owoców ani z tłuszczami, ani z białkami, ani z węglowodanami? Czy no w tym prżepisie zastosowałas jakiś ‚trick, składnik ‚ który na takie połączenie pozwala?

  • aina napisał(a):

    Ja nie widzę tu składników 🙁 czy może mi je ktoś podać – będę wdzięczna 🙂

  • Kierunek Wlochy napisał(a):

    Uwielbiam naleśniki i z takimi dodatkami będą idealne. Od jakiegoś czasu zakochałam się w oleju kokosowym więc dziś zabieram się do smażenia dziś na obiad 🙂

  • Karolina napisał(a):

    A jakie są proporcję do tego przepisu?
    Ile dodać mąki,mleka ,cukru?

  • Kasia napisał(a):

    Aniu, a co polecasz zjeść na I śniadanie jeżeli chciałabym zjeść takie naleśniki na II śniadanie? ??

  • Aga napisał(a):

    Na 2 śniadanko mniam? zwłaszcza ze sezon na swierze owoce się zaczyna wiec wariacji może być dużo ,niech żyją 2 śniadania!

  • Kasia napisał(a):

    Czy mogę zamienić jajka na „jajko chia”, czy się rozpadną?

  • Ola napisał(a):

    Zmieniłaś troszkę wygląd blogu 😉 Bardzo pozytywnie! 🙂
    Naleśniki udały się!!!!

  • Monia napisał(a):

    Chciałabym zapytać ile naleśników wychodzi z takiej porcji?
    Tyle co na zdjęciu czy trochę więcej?

  • anka napisał(a):

    cukier? mleko? Ania nie poznaję Cię 😛 ale to na plus!

  • Jaca napisał(a):

    Czy wyjdą te placki bez dodania jajek??
    Mam nietolerancje

  • Qlka napisał(a):

    Nie widzę dokładnie, czy musem są posmarowane naleśniki, czy dodałaś do ciasta przed smażeniem?nie widać ich na zdjęciu więc już sama nie wiem co z tym musem zrobić 🙂

  • Wiktoria napisał(a):

    Aniu, mam do Ciebie dość nietypowe pytanie. Jak na uczylas się biegle mówić po angielsku? Czy to wynik nauki, podróży?

  • Agnieszka napisał(a):

    rzadkie ciasto jak omletowe, coś chyba nie tak z proporcjami

  • Iza napisał(a):

    Pyszne

  • Weronika napisał(a):

    Ile około wychodzi naleśnikòw z takiej porcji ?

  • agnieszka napisał(a):

    kurcze, na taki przepis czekałam 🙂

  • Marta napisał(a):

    Jestem uczulona na jajka, czy mohge je czyms zastapic?

  • apita napisał(a):

    ile naleśników wyjdzie z podanych proporcji?

  • Gosc napisał(a):

    Wyglada to jak placki a nie nalesniki

  • gosia napisał(a):

    na ile naleśników wystarczy ta ilość składników? I czy mleko kokosowe można zamienić na zwykłe?

  • Sabina napisał(a):

    Ah jem od dłuższego czasu co pare dni na śniadanie i większego kopa energii nie mam po żadnym innym posiłku 😉 tylko akurat nalesnikow nie slodze, daje duuuzo owoców, migdałów 🙂 czasem nawet serek mascarpone z cukrem brzozowym jak chcę sobie przyslodzic 🙂

  • Ewa napisał(a):

    Super przepis 🙂 Też uwielbiam kokos.

  • Eli napisał(a):

    Dzięki za fajny przepis na kokosowy smakołyk! 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  • Magda napisał(a):

    Zamiast jajek mozna uzyc bananow?

  • Magda napisał(a):

    Aniu, czy ksylitol zamiast cukru będzie ok?

  • natalia napisał(a):

    ja tez jestem kokosowym maniakiem – kokos w każdej postaci, a za owsiankę na mleku z wiórkami kokosowymi pokroiłabym się ;D

  • Jaca napisał(a):

    Czy wyjdzie taki deserek bez dodania jajek??
    Mam nietolerancje

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *