Pasta z wątróbki na dyni

Znudzony tradycyjną wątróbką?

watrobka1

Podroby, w tym wątróbka, często niesprawiedliwie traktowane są jako namiastka mięsa. A szkoda, ponieważ wątróbka zasługuje na stałe miejsce w diecie osoby aktywnej. To przede wszystkim bardzo dobre źródło białka, porządna dawka witamin z grupy B, żelaza i cynku.

Przekona Cię mój krem z wątróbki?

Upiekłam dynię przekrojoną w pół. w 180 stopniach ok 45 minut, następnie pokroiłam w plastry, pozostawiając dynię w skórce. Wątróbki dokładnie umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Cebulę i czosnek zeszkliłam na maśle klarowanym. Dorzuciłam na patelnię wątróbki, sól i pieprz i liść laurowy,tymianek, rozmaryn. Podsmażałam chwilę – około 4 minut, aby mięso było ścięte, ale nie podsuszone, odstawiłam do wystygnięcia. Wyjęłam liść laurowy. Wszystko zblendowałam i doprawiłam octem balsamicznym, solą i pieprzem

Taką pastę można zjeść na śniadanie lub kolację z warzywami 🙂

Komentarze 18 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Witam,

Mam pytanie czy po przepołowieniu dyni należy miąższ wydrążyć czy zostawić?

Pozostawić i w takiej postaci piec 🙂 będzie łatwiej i szybciej 🙂

Zrobiłam dziś już drugi raz i bardzo mi smakuje, mimo, że nigdy nie lubiłam wątróbki a to o czymś świadczy :))

Dzisiaj zrobiłam i jest przepyszna. Dzięki za świetny pomysł na urozmaicenie codziennego jedzenia ?

Rozumiem, że na drugie śniadanie białko plus tłuszcz jest ok? Np. sałatka z fasolką, albo soczewica z warzywami, a w ciągu dnia już cały czas węglowodany? Pozdrawiam serdecznie 🙂

Aniu, lubię wątróbkę, ale od jakiegoś czasu serwuje ją rzadziej. Wszystko po trafieniu na jeden z artykułów ‘medycznych’, w którym wątróbkę porównano do zużytego samochodowego filtra oleju zawierającego głównie składniki szkodliwe, praktycznie bez korzyści naszego dla organizmu. Co o tym sądzisz?

Aniu, a czy można dodać jeszcze łyżeczkę oleju kokosowego? Ja tak zrobiłam ostatnio wykorzystując wątróbke z Twojego magicznego rosołu? Pytanie tylko czy można łączyć białko z wątrobki z tłuszczem? Dziękuję

Witam serdecznie, a czy białko na drugie śniadanie jest ok, po pierwszym węglowodanowym śniadaniu, a dalej w ciągu dnia znowu węglowodany, jak sądzisz Aniu?

Najlepiej wtedy białko – tłuszczowe. Może koktajl: awokado, białk roślinne, banan, szpinak, chlorofil, woda

Aniu a jajka przepiorcze albo kurze moga byc lub ser kozi? 🙂

Uwielbiam dynię!! Aniu a może jakiś przepis na sałatkę z dynii? 🙂 super blog podparty wiedzą. Nic tylko czerpać!!! 🙂

Pani Aniu czy czytala Pani moze książkę Jerzego Zieby “Czego nie powie Ci lekarz? ” jesli tak to czy Pani poleca? 😉

Polecam, polecam

Wygląda smacznie, ale do wątróbki od dziecka nie mogę się przekonać;)

Hahaha… mam to samo, ale sprobuje w tej wersji bo wyglada zachecajac….. hihihi…. pozdrawiamiam Monia