Niebo w gębie :) Ciasto o smaku rafaello i snikersa.

Największym zainteresowaniem na blogu cieszą się ostatnio słodycze i ciasta:) Piszecie o zachciankach w związku z zimową i niesprzyjającą aurą.

Na całe szczęście mnie do tej pory omijają zachcianki ciążowe, ale lubię specjalnie dla Was i dla moich bliskich upichcić coś zdrowego. To powiedzmy taka moja zachcianka :)….a że mam słabość do MUSU KOKOSOWEGO … to nie bez przyczyny wprowadziłam ten produkt, pochodzący z ekologicznego źródła do mojego sklepu Foods by Ann 🙂 I wiem jedno, ten kto lubi smak kokosa – będzie wniebowzięty :))))

Uwaga! To ciasto uzależnia i znika z talerza w błyskawicznym tempie.

Ciasto – mix smaków rafaello / snickers, czyli zdrowa wersja z kokosem i orzechami.

Składniki :

Spód:

  • 10/12 daktyli 
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego (kupisz tutaj)

Masa biała (środkowa):

  • 250 g kaszy jaglanej (ok. szklanki surowej kaszy)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki cukru kokosowego (kupisz tutaj)
  • ok. 100 g musu/pasty kokosowej Foods by Ann (kupis tutaj)
  • sok z połowy limonki/cytryny

Polewa:

  • 4 łyżki masła orzechowego (używałam miks masła orzechowego z migdałów, orzechów laskowych i orzechów włoskich)
  • 3-4 łyżeczki cukru kokosowego (kupisz tutaj)
  • 250 ml mleczka kokosowego – gęstego

Sposób przygotowania: 

Wydrylowałam daktyle z pestek, sparzyłam je wrzątkiem i moczyłam 15 minut. W mikserze przygotowałam składniki na spód ciasta wyłożyłam w okrągłej foremce i włożyłam od razu do lodówki. 

W tym czasie ugotowałam kaszę jaglaną (opłukaną wcześniej 2 razy pod bieżącą wodą). Pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia. Odstawiłam pod przykryciem do wystygnięcia (na zewnątrz – bo zimno za oknem;)) Następnie zmiksowałam ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę. Przelałam na spód ciasta i ponownie włożyłam do lodówki  – na ok. 30 minut.

Została polewa:) Mieszając w garnku na średnim ogniu podgrzałam chwilę mleko kokosowe z cukrem  i masłem orzechowym. Przelałam polewę na resztę ciasta i włożyłam na noc do lodówki. 

Powiem tak, jeśli lubicie kokosowo – orzechowe smaki to to ciasto będzie waszym hitem.

16296098_1432343923466520_1848613496_n 16344334_1432344090133170_1002760824_n

26 stycznia 2017 / 214 komentarzy

Komentarze do wpisu 214 komentarzy

  • zdzisiulove napisał(a):

    Kiedy mus kokosowy bedzie dostepny w sklepie? Wlasnie skladam zamowienie a musu brak… 🙁

  • Andzia napisał(a):

    Aniu, czy maslo orzechowe mozna zastapic Tahini?

  • Ewela napisał(a):

    Ciasto bardzo smaczne 🙂 Chociaż nie przepadam za wiórkami kokosowymi to w tym akurat cieście mi nie przeszkadzają, a wręcz dodają intensywnego smaku. Jedynie spód ciasta wyszedł mi jasny 🙂

  • Agnieszka napisał(a):

    Zrobiłam ciasto jako tort urodzinowy dla znajomego – wyszedł i oczywiście smakował pysznie, wyglądał pysznie ;)))) robiłam na blachę o wymiarach 20 cm i był dosyć „wysoki” ale to nic większe kawałki były 😉 Mus kokosowy polecam całym sercem 😊 spod ciasta rewelacyjny. Jutro robię ponownie ciasto dla gości- Niech chwala 😆

  • Kasia napisał(a):

    Właśnie przyszedł mus <3 mam z nim tylko jeden problem. Konsystencją nie przypomina musu, tylko trzeba go wykonywać łyżeczką. (Nie był jeszcze w lodówce ) czy to normalne? Pozdrawiam 🙂

  • Doris napisał(a):

    Zrobiłam, w smaku pyszne, ale następnym razem pokombinuję z polewą, bo ta wyszła trochę za rzadka 🙂

  • Mariola napisał(a):

    Zrobiłam w kształcie torcika, na wierch orzechy. Dla mnie to bardziej deser niż ciasto, ale smak ok. Chociaż nie wszystkim smakowało

  • Dominika napisał(a):

    Witam serdecznie, dziękuje za wspaniałe inspiracje kulinarne i nie tylko. Czy mogła mi Pani polecić dobry blender. Mój wczoraj wlasnie zalatwilam????Można na prywatnego. Z góry dziękuje i pozdrawiam

  • Kinia napisał(a):

    Aniu ciasto właśnie trafiło do lodówki…i wszystko ok ale nie wiem dlaczego polewa podczas podgrzewania zciemniała i rozwarstwiła się:/wylał się tak jakby olej…co się mogło stać?:(

  • Ewa napisał(a):

    Na jaka foremke to jest?

  • Anuszka napisał(a):

    jako świeżo zdiagnozowany lakto-alergik muszę tu jednak częściej zaglądać.
    przepis bombowy!

  • Ania napisał(a):

    Ludzie!!!!! NIE, NIE MOŻNA zastąpić musu kokosowego czymś innym. Jak nie masz to nie rób – proste. Jak nie lubisz daktyli – nie rób, jak nie lubisz kokosa to nie rób, jak jesteś uczulona na jakiś składnik – nie rób. I daj żyć!

  • Aga napisał(a):

    Gdzie są dostępne stacjonarnie pani produkty? 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Teresa napisał(a):

    Wczoraj robilam ciasto i jest przepyszne 🙂 Mąż zachwycony a coreczka dopiero sie zajadala 🙂

  • Anetka napisał(a):

    A daktyle mają być suszone ? 🙂 😉 Pozdrawiam

  • Anetka napisał(a):

    A daktyle mają być suszone ? 🙂 😉

  • Marta_115 napisał(a):

    Ciasto wyszło rewelacyjne, u mnie identyczne przynajmniej z wyglądu. Zaglądaliśmy jeden przez drugiego czy już się ścięło na balkonie, bo też chodziliśmy na zewnątrz :))

  • Sylka napisał(a):

    Kaloryczność mi wyszła około 4250 kcal, (nie wiem ile ma ten mus bo jest niedostepny, więc przyjełąm 700kcal dla 100g), jeśli podzielimy ciasto na 8 małych kawałków to kawałek ma ~530 kcal. Czyli kawałeczek tego ciasta zaspokaja 1/3 mojego dziennego zapotrzebowania, bede go traktować jako lunch, mam nadzieje że zaspokaja głód na jakiś dłuższy czas.

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      🙂

      • Marika napisał(a):

        Według moich obliczeń ciasto można podzielić na 12 porcji wiec jedna ma ok 335 kcal. Troche jest tym bardziej, że składa się głównie z tłuszczu. Ale powiedzmy sobie szczerze nie jadamy tak codziennie więc sporadycznie nikomu nic się nie stanie 🙂

        • Sylka napisał(a):

          Według moich obliczeń, ciasto można podzielić na ile sie chce ! 😉
          Niewątpliwie jest zdrowe, ale i baaardzo tuczące, trochę zguba dla osób które myślą że jak zdrowe to nie tuczy. Rewelacyjnie Aniu by było, gdyby jednak była podawana ta kaloryczność.

  • Ewelina napisał(a):

    Aniu, można samemu zrobić taki mus kokosowy ? 🙂
    Jeśli tak to w jaki sposób?
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      niestety nie wiem 🙂

    • Patrycja napisał(a):

      Oczywiście że można:
      200 gr ekologicznych wiórek kokosowych
      2 łyżki cukru- np kokosowego
      Blendować aż uzyska się konststencję kremu, mi zajęło to ok 8 minut z przerwami aby nie spalić urządzenia.

  • Ewelina napisał(a):

    Aniu, można samemu zrobić taki mus kokosowy ? 🙂
    Jeśli tak to w jaki sposób?
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Iwona napisał(a):

    Aniu, robię zakupy a tu nie ma musu kokosowego 🙁 kiedy będzie ? 🙂
    Dziękuje za odpowiedz 🙂

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      będzie, będzie 🙂

      • Iwona napisał(a):

        No to czekam 🙂 wszystko mi sie pokończyło juz.
        PS właśnie robię ciasteczka z daktylami, zamiast żurawiny, są malinki 🙂 wyszły obłędne 🙂

        • Anna Lewandowska napisał(a):

          Proszę o cierpliwość 🙂 mus robi szał 🙂

          • India napisał(a):

            No, to ja też czekam na mus, bo ciasto ostatnio zrobiło furorę ???????????? Aniu, czy mogę czymś zastąpić daktyle, bo nie za bardzo podchodzą do gustu moim domownikom? Pozdrawiam serdecznie ❤❤

  • Kasia napisał(a):

    Ciasto zrobilam dopiero dzisiaj. Aniu, uwielbiam wszystkie Twoje przepisy ale ten jest zdecydowanie moim ulubionym! Dziekuje! Deser wyszedl mi jak powinien, oczywiste jest ze czasami trzeba troszeczke dostosowac ilosc skladnikow do wlasnych potrzeb i produktow. Zaluje ze od razu nie zamowilam dwoch musow kokosowych, a w lio shakes jestem po prostu zakochana:) Cos czuje ze duzo czesciej bede robila zakupy w Twoim sklepie, ktory jest swietnie zorganizowany a i na dostawe za granice tez nie trzeba dlugo czekac. Pozdrawiam!

  • Ania napisał(a):

    Aniu ciasto przepyszne !!!! <3 <3 połączenie smaków genialne, tak jak lubie! 🙂 mimo mojego małego talentu w kuchni ciasto wyszło mi bardzo ładne i pyszne w smaku 😉 Ci co twierdzą, że nie da się zrobić….da się!! Pozdrawiam 😉

  • ewa napisał(a):

    Ciasto wlasnie robie, jak na razie wychodzi wszystko dobrze, zobaczymy efekt koncowy. Z zadnym ze skladnikow nie mialam problemow. Polecam osobom z Warszawy sklep Lokaleko na Burakowskiej. Swietnie wyposazony do tego super obsluga. Wszystkie produkty Fooda by Ann dostepne od reki 😉 pozdrawiam.

  • Monika Kulka napisał(a):

    U mnie wszystko wyszło, trzyma się jak należy, konsystencja też ok i smakuje 🙂 Spód wyszedł mi jasny – na zdjęciu jest ciemny – nie wiem dlaczego 🙂 Masło orzechowe zastąpiłam tahiną.

  • Ania napisał(a):

    Wszystko ok, tylko 12 daktyli i łyżka oleju na dwie szklanki wiórków nie da się zblendować na klejącą masę, nie mówiąc o ciemnym kolorze, jak na zdjęciu. Użyłam 2 razy tyle, skleiło się,ale jest jasno a nie ciemno brązowa.

  • Agnieszka napisał(a):

    Dziś zrobiłam! Ciasto petarda! Chyba właśnie znalazłam swoje ulubione ciasto ma wszystko co lubię kokos i masło orzechowe mniaaam.❤

  • Martina napisał(a):

    Niestety ciasto nie smakuje tak jak wygląda, ba! Moje nawet tak nie wygląda! ????A nie chwaląc się ja naprawdę bardzo dobrze gotuję i piekę!. Krem oddziela się od spodu, spód jest jasny(zwiększyłam ilość daktyli o połowę) tak samo jak i góra, ma brzydki kolor a robiłam wszystko tak jak w przepisie. Troszkę się rozczarowałam tym przepisem a szkoda. Być może inne będą lepsze. Pozdrawiam

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Hmmm zdecydowanie coś poszło Pani nie tak 🙂 ciasto przepyszne 🙂

    • Joa napisał(a):

      U mnie podobnie: spód nie trzyma się środka i jest blady, chociaż też zwiększyłam ilość daktyli. Polewa i spód bardzo smaczne, ale środek fatalny. Mdły. Niestety wyrzuciłam 🙁

  • Paulina napisał(a):

    Tak sie cieszylam,zrobilam wczoraj,dzis rano probowalam i niestety nie smakuje mi 🙁

  • Nel napisał(a):

    Aniu! Czy kaszę gotujemy w wodzie i później, pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe? Dobrze rozumiem?
    „ugotowałam kaszę jaglaną […] Pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia”

  • Patrycja G. napisał(a):

    Zakupiłam mus kokosowy, po otwarciu trzymam w lodówce ale zrobił się twardy i ciężko go jeść, czy mogę go przechowywać w temperaturze pokojowej ?

  • MałaMi:) napisał(a):

    Zrobiłam, zrobiłam udało się jest absolutnie pyszne:) Jutro będę testowała na 2,5 latce 🙂 jest miłośniczką kaszy jaglanej więc powinna być zadowolona:)

  • Jagoda napisał(a):

    A czy ta szklanka mleka roślinnego to jest to mleko kokosowe które dolewamy na końcu do kaszy jaglanej czy to osobno do masy ?

  • Ola napisał(a):

    Chciałam wstawić foto ale chyba się nie da. Rewelacja!!!!

  • ola napisał(a):

    ciasto chodzi sie w lodowce. juz przy robieniu spodu nie moglam sie powstrzymac zeby nie podjadac. nie przypuszczalam ze to bedzie takie pycha!!!! jutro wstawie foto 🙂

  • mistrzemkuchniniebede napisał(a):

    mam głupie pytanie, ale jestem laikiem w kuchni, po namoczeniu daktyli wodę odlać czy wlać do wiórków ?
    Dziękuje 🙂

  • Kinga napisał(a):

    Mase wystarczy zmiksowac czy warto zblendowac?

  • Marta napisał(a):

    Chyba jest bład:-) do masy chyba ma byc mleko roslinne a nie kokosowe zgadza sie? Pytam bo jutro chce zrobic ❤

  • Dagna napisał(a):

    wszystko napisane prawidłowo. Kupiłam mus, zrobiłam ciacho- pycha! A musu już nie ma- uzależnia;)

  • Pama napisał(a):

    Czy pasta/mus kokosowy będzie smakował tak samo jak śmietanka kokosowa? Szukałam w Piotrze i Pawle i niestety nie znalazłam, więc zakupiłam coś innego, mam nadzieję, że da taki sam efekt 🙁

  • Joanna napisał(a):

    Kupiłam mus:) zrobiłam ciasto. Pyszne – wszystkim smakuje!.Dziękuję Pani Aniu! Pozdrawiam i zdrówka życzę oczywiście!

  • GOSIA napisał(a):

    Robiłam według przepisu.z tym że krem kokosowy zrobiłam sama a cukier osobowy zastąpiła ksylitolem.moje pytanie co jest nie tak bo ciasto nie zgestnialo!?i ogromnie czuć smak kaszy mimo płukania. Co jest źle?w tym co wykonuje

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Ważny jest mus kokosowy lub olej koksowy, ważne jest aby kasza ostygła, wtedy się sklei.

      • maja napisał(a):

        ale w ktorym miejscu w przepisie jest mus kokosowy, bo ja nie widze 🙁

        • maja napisał(a):

          no juz widze blad: w przepisie jest Pasta kokosowa a w linku Mus dlatego ciasto nie wyszlo 🙁 szkoda. prosze nastepnym razem precyzyjniej nazywac skladniki !

        • Anna Lewandowska napisał(a):

          mus kokosowy to to samo co pasta kokosowa

          • maja napisał(a):

            dziekuje za odpowiedz. dla mnie pasta kojarzy sie raczej ze zwarta gesta konsystencja a mus z lekka piankowa. mam paste kokosowa w formie kostki masla i tej uzylam do ciasta. nastepnym razem sprobuje z musem.

  • Kinga napisał(a):

    Mam pytanie czym można zastąpić masło orzechowe?

  • Marta W napisał(a):

    Ania Lewandowska ciasto jest poezja i mistrzostwem. Dziękuję za przepis! Jesteśmy w nim zakochani 🙂 polecam każdemu. Rewelacja….!

  • Gabi napisał(a):

    Czym można zastąpić pastę kokosową? Pozdrawiam

  • Sara Węgrzyn napisał(a):

    Aniu, jakie wymiary ma ta foremka?????

  • Martyna napisał(a):

    A ja bym chciała się zapytać o masło orzechowe skąd ? Buziaki ????

    • Kamila napisał(a):

      Najlepsze maslo orzechowe to domowe, te kupne maja bardzo duzo cukru i czesto sa na oleju palmowym. Moj przepis jest na oko, okolo 400g (chociaz to dla kazdego indywidualnie) orzechow ziemnych, miksuje je a nastepnie dodaje lyzke oleju kokosowego i wg smaku miodu.

  • Natalia napisał(a):

    Pyszne!!! Kiedy zaczynają się Igrzyska Olimpiad Specjalnych? Z wielką chęcią pokibicujemy z rodzinką 🙂
    Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia. Bardzo się opłaca.

  • Tusia napisał(a):

    To będzie mój sernik Wielkanocny hahhah (chociaż jeszcze do Wielkanocy duzo czasu)

  • Madzia21 napisał(a):

    Aniu czy mozna zamówić twoje produkty za granice?

  • Klaudia napisał(a):

    Mam pytanie, nie na temat postu, czy przemęczenie, ciężkie treningi mogą powodować retencję wody w organizmie?

  • Paulina napisał(a):

    Jaka jest gramatura daktyli do przepisu? Nie wszystkie daktyle są takiej samej wielkości, a nie chce żeby smak umknął przez dodanie za dużej ilości lub za małej. Z góry dziękuję.

  • Andzia napisał(a):

    Aniu czy mus jest juz w super markecie Piotrze i Pawle ?

  • Jagoda napisał(a):

    Witam,
    Dzis po raz pierwszy sprobowalam mus kokosowy i jest przepyszny. Niestety ciezko mi znalesc wiecej informacji z czym mozna go spozywac, jak go podawac. Czy mozna taki mus jesc codziennie? Np. posmarowac cieniutko kromeczke chleba zytniego?
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Duzo zrdowka zycze!

  • Laura napisał(a):

    Wystarczy zmiksować czy lepiej użyć blendera, by uzyskać optymalną konsystencję masy?

  • Monia napisał(a):

    .Aniu pysznie wygląda to ciasto pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

  • Julia napisał(a):

    Pani Aniu, czy ma może Pani przepis na dobre i sprawdzone gofry bezglutenowe?

  • szyszunia0803 napisał(a):

    10000 pytan do…
    Aniu podziwiam za stoicka cierpliwosc ????

  • Kasia napisał(a):

    Jak zapobiec pojawianiu sie rozstepow w ciazy?

    • Marika napisał(a):

      Rozstępy są ponoć kwestią dziedziczną jednak ja uważam, że wszytako zależy od pielęgnacji. Ja w ciąży smarowałam brzuch i biodra masłem Palmers i rozciągałam ręcznie skórę i nie pojawił mi się ani jeden rozstęp. Niemniej tak jak mówiłam na początku ponoc to kwesta genów :/

  • Nina napisał(a):

    Ania ile kalorii można spodziewać się, w takim pysznie wyglądającym kawałku ciasta? ????????

  • Natalia:-) napisał(a):

    Czy mus kokosowy jest już na stronie czy nie. Będzie on też w sklepach np. Piotrze I pawle bo szukałam w zwykłych sklepach I nie ma a chciałabym jak nalszybciej spróbować tego ciasta bo wygląda pięknie a napewno smakuje jeszcze lepiej.

  • Marta napisał(a):

    I jest !!!! Aniu czym mogę zastąpić tą pastę kokosową bo niestety mieszkam w UK i nie mam dostępu do Twoich produktów ????

  • Terenia napisał(a):

    Jaki rozmiar tortownicy do tego przepisu uzyc????

  • Dominika napisał(a):

    Aniu jak z kalorycznością? Pozdrwiam

  • MiejskoWiejsko napisał(a):

    Powiem tak: ciasto wygląda obłędnie! i na pewno tak smakuje 😀

  • Mania napisał(a):

    Czy u Państwa także nie działa wyszukiwarka (taka lupka u góry strony).
    Tzn gdy wpisuje hasło którego szukam, to się wyświetlają posty, ale wyświetla się tylko jedna strona czyli 9 postów. Nie mogę przejść dalej. Gdy klikam na stronę 2, 3,4,… ładują się te same posty. Co robić ? 🙁

  • Emilia napisał(a):

    Dzięki Ania za świetny przepis! 🙂

  • Ania napisał(a):

    Jak tylko się pojawi w sklepie to zamawiam i robię ! Uwielbiam wszystko co kokosowe a strasznie za mną chodzi coś słodkiego ! w sam raz na weekendową przekąskę nawet w diecie ( mam nadzieje ) <3333

  • Justyna napisał(a):

    Aniu a jakiej średnicy foremka? 🙂

  • Domi napisał(a):

    Aniu a kiedy nowe smaki batonów? 🙂 pozdrawiam

  • Kasiunia napisał(a):

    Aniu a które z masel orzechowych możesz polecić? Większość jest z orzechów arachidowych i ma kiepski sklad?

  • Dora napisał(a):

    Ciasto wygląda mega:) muszę jedynie pokombinować i wymyślić coś jako zamiennik pasty kokosowej, której nie mam 🙂 jako celiak często zaglądam na Twojego bloga, dzięki czemu moje menu nie jest takie nudne 🙂 a jak mówię synowi, że je to Robert Lewandowski, to kop motywacyjny żeby kasza jaglaną zniknęła jak żaden 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspiracje, a od synów pozdrowienia dla ich idola

  • Magda M napisał(a):

    Jeszcze nigdy nie miałam okazji do spróbowania cukru kokosowego. Czym ewentualnie można go zastąpić? Nada się do tego erytrol?

  • Tosia napisał(a):

    Ciasto wyglada pysznie , a czy jest możliwość by pojawiło sie u ciebie masło dobre orzechowe bo pisałaś ze to sklepowe z orzechów ziemnych jest plesniotworcze . Pozdrawiam

  • Jud napisał(a):

    Czym moge zastapic maslo orzechowe???????

  • Ewa napisał(a):

    Pani Aniu, czy produkty foods by ann dostępne są w sprzedaży stacjonarnej? W polskich delikatesach/supermarketach? Mam też prośbę, a raczej propozycję artykułu – może napisałaby Pani o wprowadzaniu kokosa do diety dziecka? U nas kokos w różnych formach jest stałym gościem, ale czy można podać go niemowlakowi? Co z mlekiem kokosowym, wiórkami? Synek ma 9 miesięcy. Wszystkiego dobrego!

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Produkty można kupić w sklepach stacjonarnych np. w Piotrze i Pawle.

      • Marta napisał(a):

        Pani Aniu, niestety w Piotrze i Pawle produkty Foods by Ann są coraz trudniej dostępne. Szkoda, bo po raz kolejny miałam długą listę produktów do kupienia a towaru jak na lekarstwo.

        • Anna Lewandowska napisał(a):

          Ah i jak tu każdemu dogodzić 🙂 Wszystkie produkty dostępne u mnie na stornie 🙂

          • Marta napisał(a):

            Nie miałam nic złego na myśli. Szkoda tylko, że produkty foods by ann są „mniej ważne” dla kierowników sklepów (którzy zamawiają towar) niż chipsy, czekoladki, gazowane napoje, itd. Pozostaje sprawdzone źródło – strona internetowa. Pozdrawiam

        • Katie_Calliope napisał(a):

          A w którym były? Byłam już w czterech i w żadnym nie znalazłam 🙁

  • Aga napisał(a):

    A czym można zastąpić mus kokosowy dopóki się go nie ma? 😉

  • Andzia napisał(a):

    Kochana ty chyba czytasz w moich (naszych) myślach …. Czekałam czekałam i jest….???? mniam mniam???? zamawiam . wczoraj upiekłam murzynka bananowego … Bardzo dobry. A zresztą wszystko jest smaczne… No i przy najmniej wyrzuty sumienia mniejsze???? pozdrawiam

  • Marcia napisał(a):

    super przepis, ale da sie zastapic czym paste kokosowa a cukier kokosowy np ksylitolem?;)

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Hmmm. proszę próbować 🙂
      Proszę pamiętać, że ksylitol w większych ilościach działa przeczyszczająco.

  • aga napisał(a):

    zamawiam mus i robie wyglada mega 🙂

  • Natalia napisał(a):

    Wygląda pysznie! Aniu, a jakie to masło orzechowe? 🙂

  • Monika napisał(a):

    Najważniejsze pytanie! Jaka średnica foremki? To dość istotne, bo jeśli to są składniki np. na tortownicę 20cm a ja mam 26cm to muszę sobie proporcjonalnie przeliczyć. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

  • sania napisał(a):

    Czy mus kokosowy jest dostępny w sklepie Piotr i Paweł?

  • Natalia napisał(a):

    Nie cierpie daktyli i nie uzywam oleju kokosowego wiec nie dla mnie????

  • Ewa napisał(a):

    Ciasto wygląda obłędnie 🙂 mogę prosić o informacje jakiego rozmiaru blaszki użyłas w tym przepisie?

  • Ema napisał(a):

    Czy w przepisie są składniki zawierające gluten? 🙂

  • Kamila napisał(a):

    i już jest w sklepie! Super! 😉
    Jaki super przepis dla (mojego) sportowca np. na walentynki 😉

  • Daria napisał(a):

    Uwielbiam orzechy ale niestety nie lubię kokosów , toleruje jedynie olej kokosowy???? Przepis Mega! Szkoda ze nie dla mnie☹️ Liczę w przyszłości na mus o innym smaku np. Orzechowy lub kakaowy ????

  • Karolina napisał(a):

    Witaj Aniu, twoje przepisy za magiczne 🙂 A kulki mocy, które robię z Twojego przepisu są przepyszne, znikają tego samego dnia ! Mam pytanie odnośnie powyższego przepisu, czy mus kokosowy można czymś zastąpić ? Pozdrawiam

  • Magdzia napisał(a):

    Cudnie wygląda i też napewno smakuje. Mam pytanko kiedy zaczynają się Zimowe Igrzyska Olimpiad Specjalnych. Z wielką chęcią pokibicuje. Mamy wspaniały zespół ludzi którzy kochają to co robią. Dlatego trzeba ich też wsierać. Mam rację? Pozdrawiam

  • A. napisał(a):

    Aniu, od poniedziałku startuję z Twoją dietą. Chciałam już od soboty, ale weekend w rozjazdach mi to uniemożliwia:/
    Trzymaj kciuki:)
    Dieta, którą otrzymałam wygląda tak pysznie, że już nie mogę się doczekać, jest w niej wszystko to co lubię:)
    Pozdrawiam!

  • Natalia napisał(a):

    Mam pytania… Czym różni się cukier kokosowy od syropu kokosowego? Czy można zamiennie stosować te dwa produkty ? Czym jest w takim razie mus kokosowy ? Czy to taki sam produkt jak masło orzechowe ? Tyle nowych produktów sie pojawia i sZczerze mówiąc trochę sie gubię… Bardzo prosze o pomoc 🙂

  • Natalia napisał(a):

    Mnie brakuje w Twoich przepisach tabelki z makro i kaloryczności.

  • baks napisał(a):

    Czy masło orzechowe może być z normalnego sklepu?

  • Lucylla napisał(a):

    Aniu czy można póki co mus kokosowy czymś zastąpić?

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Wtedy nie mogę już zagwarantować tego nieziemskiego smaku 😉

      • Agnieszka napisał(a):

        Hmmm…a można tymczasowo zastąpić ten mus czymś innym? Zanim zostanie zrealizowane zamówienie to trochę potrwa a chciałabym zrobić to ciasto już 🙂 U mnie są dostępne Pani produkty ale nie ma musu…. Za to kupuję batony – goji i żurawina są najlepsze ! 🙂

  • Marta napisał(a):

    Ja ciasto zrobię jutro .A czy ten mus to samo co creamed coconut ? Pozdrawiam

  • Dorka napisał(a):

    Szkoda ze osoby z candida nie moga sobie pozwolic na taki pysznosci mniam….

    • Monika napisał(a):

      przy candidzie w trakcie leczenia to prawie nic nie mozna:) zw slodyczy:) no ale… jak juz sie wroci do zdrowia to mozna zaczac jesc zdrowe slodycze od czasu do czasu:)

    • Paula napisał(a):

      Dokładnie 🙁 a już chciałam robić. Poprosimy o przepisy na dozwolone pyszności przy candidi 😉

  • ola napisał(a):

    będzie robione 🙂

  • PatrycjaG. napisał(a):

    Dzień dobry:) Dieta smaczna a produkty Foods by Ann rewelacja !! Właśnie zakupiłam mus kokosowy 🙂 Mam pytanie jest szansa, że w sklepie pojawi się mleko kokosowe ?

  • Magda napisał(a):

    Aniu czy mozna zastąpić czymś mus kokosowy? Chciałabym zrobic ciasto dzis. I jeszcze jedno pytanko czy mozna zamówić twoje produkty za granice? Pozdrawiam mocno xx

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Jeśli zastąpimy mus kokosowy to nie mogę już zagwarantować takiego smaku 🙂 Wysyłki są realizowane na terenie UE. Pozdrawiam

  • Iwona napisał(a):

    Pani Aniu!dopiero powolutku zaczynam przygodę ze zdrowym odżywianiem i mam kilka pytań (jeśli będą głupie to przepraszam,ale jestem laikiem????)1.Czy w tradycyjnych przepisach na ciasta można zwykłą mąkę pszenną zastąpić zdrowszą? Jeśli tak to jaką i w jakich proporcjach?2.to samo pytanie dotyczy oleju,margaryny do pieczenia i jajek.3.czy cukier można zastąpić ksylitolem w tych samych proporcjach? 4.jeśli nasunie się Pani jeszcze jakaś fajna rada,to poprosze????Pozdrawiam całą Waszą Trójeczkę ????

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Do wszystkiego można użyć zamienników. Zachęcam do zapoznania się z wpisami na blogu. Pozdrawiam

    • Monika napisał(a):

      cukier jest slodszy niz ksylitol, choc to jednak troche inny smak. nie kazda maka zastapi pszenna, trzeba mieszac rozne bo kazda ma inne wlasciwosci. eksperymentujac trzeba sie nastawic ze pare razy cos nie wyjdzie, tzn bedzie po prostu inne. na pewno w smaku jest roznica, ale moimz daniem lepsza. odrzucenie pszenicy pozwala odkryc nowe smaki:)

    • Adzia napisał(a):

      Ja zastępuję zwykłą mąkę pszenną w wypiekach mąką ryżową. proporcji nie zmieniam. Jak na razie wszystko się udawało. Zamiast oleju lub margaryny daję olej kokosowy. Co do jajek. Nie zastępuję ich niczym. Słyszałam natomiast, że czasem polecane jest dodanie łyżki drobniutko zmielonego (do konsystencji mąki) siemienia lnianego i 2-3 łyżek wody + ewentualnie 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki należy wymieszać i zostawić na kilka minut do nasiąknięcia. Ze względu na nieco mocniejszy smak siemienia, sposób polecany do wypieków o bardziej wytrawnym lub mocniejszym smaku lub wypieków orzechowych. Zamiast cukru zwykłego używam kokosowego, rzadziej ksylitolu. Proporcji też nie zmieniam. Pozdrawiam i trzymam kciuki, każdy z nas kiedyś zaczynał.
      PS. Żadne pytania nie są głupie. Głupie jest ich nie zadawanie 😉

    • pola napisał(a):

      Ekspertem nie jestem ale tez zawsze sobie zamieniam ‚glutenowy przepis’ na bezglutenowy i proporcje maki takie same.. co do ksylitolu jest wg mnie bardzo słodki i używam o połowę mniej niżnormalnego cukru.

    • Alicja z krainy czarów napisał(a):

      Znam trudy początków więc pozwole sobie troche pomóc:) mąki zawsze warto zamienic na zdrowsze, jednak dopiero z czasem poznajemy ich specyfike. I tak na przyklad maka kokosowa pochlania okolo 3 razy wiecej wody/mleka niz zwykla maka. Ponadto rzeczy na niej (np nalesniki) bardzo sie krusza/rozpadaja. Daje pyszny, wdzieczny posmak ale nie jest najłatwiejsza do wspolpracy i trzeba pamietac aby dawac jej mniej niz innej, bo tak jak wspomnialam inaczej pochlania nam wilgoć z konsystencji. Ja poniewaz unikam glutenu zostalam z makami ryzowa, z kokosy ryzowej i amarantusa, kasztanowa czy z jaglana. Staram sie rzadko uzywac kukurydzianej. Czesto mieszam 3 rozne powyzsze maki ze soba i to pozwala mi uzyskac pozadana konsystencje i łatwość w obróbce;) najbardziej lubie kasztanowa, najmniej jaglana ze względu na jej posmak. Jezeli nie masz przeciwwskazan do glutenu to bardzo gajna jest tez maka owsiana. Gramature tych mak (oprocz kokosowej) stosuje taka sama jak zwykłej mąki.
      Margaryny i zwyklego sklepowego masla nie uzywamy w ogole. Zastepujemy to olejem kokosowym lub maslem klarowanym (ale nie z plastikowego opakowania) a do wytrawnych rzeczy tluszcz gęsi albo strusi jest rewelacyjny (gęsi dostepny w eko sklepach). Tutaj z proporcjami jest trudniej, bo olej kokosowy na pewno daje inny efekt niz margaryna w ktorej pelno smietany. Ja robie to po prostu intuicyjnie, na oko;) maslo klarowane ma doskonala konsystencje, natomiast olej kokosowy poniewaz jest twarszy a nie chcemy zaskoczenia w postaci grudek oleju w naszym wypieku, najpierw nabieram do malej miseczki/kubeczka i wkladam do wiekszego naczynia wypelnionego wrzatkiem. Olej szybko sie roztapia i w takiej plynnej postaci go dodaje.
      Przepis na klarowanie masla w domu znajdziesz pewnie na tym blogu lub u agnieszki maciag. Mozna oczywiście kupic w sklepie w szklanym op ale jest troche drogie.
      Do kanapek polecam tez maslo kozie lub bawole (na pewno jest w piotrze i pawle)

      Z mlekami roslinnymi uwazaj na sklad, najwazniejsze aby unikac tych w ktorych skladzie sa stabilizatory – nie potrzebujemy ich. Sklad mojego mlrka kokosowego ktore kupuje w piotrze i pawle to ekstrakt z orzecha kokosowego (60%), woda. Jest ono w kartonie. Sa tez mleka kokosowe z 8% ekstraktem i sa po prostu rzadsze. Moje mleko w puszce to ekologiczny ekstrakt z kokosa 80%, woda.
      Koniec. Zadnych emulgatorow, stabilizatorow i tablicy mendelejewa;) uwazaj na popularne marki mlek typu alpro soya – w sumie to chemia w plynie.

      Ksylitol stosuje w tych samych proporcjach co cukier. Erytrytol nie jest tak slodki ale jezeli chcesz poczestowac potrawa gosci to nieprzyzwyczajeni od duzej ilosci ksylitolu miga wyladowac w toalecie;) erytrytol ponoc nie zawiera kalorii, ksylitol na dzialanie przeczyszczajace, przeciwgrzybicze. Mozna go stosowac podczas detoksow.

      Miod kupuj z polecenia, te w markecie sa dosladzane lub pszczoky byky dokarmiane cukrem. Zaden pozytek z takiego miodu…

      Ja używam jajek ale kiedy wiem ze konsystencja poradzi sobie z zastepnikiem to z niego korzystam. Zalewam wtedy nasiona chia, siemie lniane lub babke plesznik wrzatkiem, odczekuje pare minut i wrzucam do reszty skladnikow. Nie bawie sie w gotowanie chyba ze chce wypic glutki z siemienia.

      Z innych rad… eksperymentuj. Ja na poczatku tez kurczowo trzymalam sie przepisow a z czasem pozwalalam sobie na inwencje wlasna – czasem z doskonalum skutkiem, a czasami cos musialo wyladowac w koszu. O jezu, ile babeczek smakujacych jak styropian wyrzucilam;) ile naleśników naprzeklinalam zanim wynalazlam sobie przepis doskonaly;)
      Poza tym czytaj, czytaj, szukaj…
      Blog Ani jest obszerny, wiec ja kiedy tylko mialam chwile na lekturę to wpisywalam hasla kluczowe w google i dopisywalam hpba.
      Czytaj tez wpisy w komentarzach, czesto wskazowki od innych tam zawarte bardzo duzo daja.

      Powodzenia w tej super przygodzie jaka jest zdrowe zywienie i zdrowe życie:) baw sie, nie frustruj, badz cierpliwa ale konsekwentna:)

  • Vanessa napisał(a):

    Cudnie wygląda i też napewno smakuje. Mam pytanko kiedy zaczynają się Zimowe Igrzyska Olimpiad Specjalnych. Z wielką chęcią pokibicuje. Mamy wspaniały zespół ludzi którzy kochają to co robią. Dlatego trzeba ich też wsierać. Mam rację? Pozdrawiam ????

  • Laura napisał(a):

    Aniu przypomniałabys gdzie można znaleźć stacjonarnie Twoje produkty w Warszawie?
    Pozdrawiam 🙂

    A sernik to obowiązkowy przepis na weekend 🙂

  • Sylwia napisał(a):

    Aniu, a jakie wymiary ma okrągła foremka? 🙂

  • M. Sobczynska napisał(a):

    a jaka kaloryczność? 🙂

  • Agnieszka napisał(a):

    Aniu, a może jakis wpis o zrzuceniu kilogramów z bardziej wymagających części ciała (boczki, uda) ? Nie wiem już co mam robić.. 🙁 zaczynam tracić motywację. Co do ciasta wygląda pysznie 🙂

  • Karolina napisał(a):

    Witam. Zadam może banalne pytanie ale jak zacząć ćwiczyć? Od czego ruszyć? W internecie znajduje wiele pomysłów, treningów, programow. Nie zależy mi na tym aby schudnąć bo jestem szczupła. Chce swoje ciało wzmocnić i czuć się po prostu dobrze. Zainteresował mnie program 15/7 czy będzie odpowiedni dla osoby początkującej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ☺

  • Patrycja napisał(a):

    Na jakim dziale w markecie szukać mleka kokosowego? I W jakim markecie?☺

  • Anna M napisał(a):

    Jakie Pani poleca mleko roślinne? Te z Alpro będzie dobre?

    • Nataaa napisał(a):

      Mleka z alpro niestety mają średnie składy, w rossmanie mają bardzo fajne mleka 🙂 cenowo tak samo, a nawet tańsze, a skład o wiele lepszy

    • Monika napisał(a):

      albo mleka natumi, zw w sklepach internetowych;) ryzowe pilos z lidla tez ma dobry sklad

  • Krysia napisał(a):

    Czym moge zastapic maslo orzechowe ??

  • Anna napisał(a):

    Czy można mus kokosowy zrobić (póki co????)samemu?

  • Asia napisał(a):

    A ile kcal ma to ciasto? 🙂 serdeczności!

  • Joanna napisał(a):

    Anno jak zwykle dziękuję bardzo, za inspiracje i przepis! będzie pewno przepyszne! zdrówka życzę!

  • Kinga napisał(a):

    Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje 🙂 Aniu, kiedy będzie dostępny w sklepie ten mus? Nie mogę się doczekać 😛 Pozdrawiam ciepło 🙂

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      już za moment 🙂

      • Basia napisał(a):

        Masz nieziemska cierpliwosc Aniu…

        • Kinga napisał(a):

          Aniu, dziękuję za odpowiedź. :*
          Basiu…odnośnie Twojego posta…gdy ja swojego pisałam nie było innych wypowiedzi na stronie odnośnie musu, stąd moje pytanie. Ukazał się później, z wieloma innymi i pewnie dlatego tak dużo zapytań o jedną, pewnie pyszną rzecz. Uśmiechu życzę. 🙂

  • Monika Kulka napisał(a):

    Pani Aniu, pasty kokosowej nie ma jeszcze w sklepie prawda ?

  • Patrycja napisał(a):

    Wyglada pysznie! Kiedy można spodziewać sie musu kokosowego w sprzedaży ? Niebawem na pewno wypróbuje przepis 🙂
    Pozdrawiam

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      już za chwilkę 🙂 na stronie 🙂

      • maja napisał(a):

        niestety, mi nie wyszlo. nie zastyglo jest bardzo rzadkie. mleko kokosowe spłynęło z góry ciasta. w przepisie jest napisane ze do warstwy 2 bierzemy paste kokosowa a w opisie robienia, ze dodajemy mleko kokosowe ????ja dodalam paste….w smaku nie jest zle ale wyglad i konsystencja tragedia.

        • Anna Lewandowska napisał(a):

          Zdecydowanie coś źle zrobiłaś 🙂

          • maja napisał(a):

            kiedy w takim razie dodaje mleko kokosowe? do ktorej warstwy? a do ktorej dodaje paste? czy mleko kokosowe ma to byc tylko ta gesta czesc z puszki?

        • GOSIA napisał(a):

          Ja miałam tak samo.wszysto spływa. I czuć mocno kasze.

        • Beata napisał(a):

          Ja dla mnie do warstwy 2 dajemy i mleko kokosowe (w składzie pisze, że roślinne i się zgadza) – to do samej kaszy a następnie pastę kokosową. Mi w zasadzie wyszło, tylko spód jest zdecydowanie jaśniejszy niż u p. Anny, więc zastanawiam się czy to kwestia ilości/wielkości daktyli (dałam ich co najmniej z 15) czy też tego, że moje były suszone.

  • Aneta napisał(a):

    Wooooooow. ❤❤❤❤ od kiedy mus kokosowy w sprzedaży? Czy ja nie widzę? Pozdrawiam kochana. ????

  • Roma napisał(a):

    Ciasto zapowiada się wspaniale! Aniu, kiedy mus kokosowy będzie dostępny online? Dziękuje!
    Uwielbiam produkty Foods by Ann! Rewelacja! Pozdrawiam! ????

  • Justyna napisał(a):

    Wyglada pysznie!! A jak mozna zrobić pastę kokosowa? Albo kupić? Pozdrawiam

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *