Pieczone filety z kaczki z czerwoną kapustą

Gdybyś czasem poszukiwał pomysłu na danie mięsne na pierwszy lub drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia to służę pomocą 🙂

Kiedy zbliżają się imieniny, urodziny lub rodzinna impreza np. w wolny od pracy jutrzejszy, świąteczny wtorek:))), często głowisz się i szukasz inspiracji na pyszne dania. Mam dla Ciebie propozycję na pieczone piersi z kaczki. Wypróbowana i jeszcze szybciej zjedzona przez moich gości, więc chyba warto ją zaproponować. Do tego czerwona kapusta duszona z rozmarynem i suszonymi pomidorami. Palce lizać 😉

Pieczone filety z kaczki

Przygotowanie:

Wytnij delikatnie, przy samych kościach piersi z kaczki, pozostawiając od góry skórę. Osusz ręcznikiem. W miseczce wymieszaj sól morską, pieprz, tymianek, odrobinę soku z cytryny, czosnek niedźwiedzi, oregano, łyżkę sosu sojowego i zmiażdżony ząbek czosnku. Pozostaw kaczkę w tej marynacie przez około 1,5 h. Następnie rozgrzej bardzo mocno suchą patelnię, połóż na niej piersi z kaczki, najpierw stroną ze skórą. Smaż ok. 8 minut i odwróć na drugą stronę. Następnie włóż mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywą wlewając z sos z patelni, który pozostał po marynacie. Piecz ok 8-10 minut w piekarniku w 180 stopniach. Wyjmij, sprawdzi czy kaczka nie jest gumowata i pokrój w plastry. Jako sosu użyj balsamico.

Czerwona kapusta duszona z rozmarynem

Przygotowanie:

Umyj dokładni kapustę, posiekaj i skrop cytryną.  Do głębokiej patelni nalej wody i wrzuć posiekaną kapustę. Duś pod przykryciem. W międzyczasie pokrój drobno cebulę i podduś ją na oleju kokosowym, następnie dodaj do ja wraz z pozostałymi składnikami (prócz jabłka) do kapusty.  Duś, mieszając, a w razie potrzeby podlewaj dodatkowo wodą. Na koniec dodaj drobno pokrojone jabłko. Podgrzej chwilkę całość.

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czerwona kapusta w tym wykonaniu jest obłędna!!! Jeszcze nie próbowałam w duecie z kaczką, ale to tylko kwestia czasu. Rewelacyjny przepis ?

Dziś robię na obiad. Mam nadzieję. Ze będzie smaczna, to mój pierwszy raz z kaczka 😉

Pani Aniu, czy może Pani polecić sklepy ze zdrowa żywnością w Niemczech, gdzie warto robić zakupy? Pozdrawiam Kinga 🙂

Pani Aniu, czy posiada Pani wiedzę na temat kandydozy? Ostatnio moja kosmetyczka zwróciła uwagę na mój język z białym nalotem, wtedy usłyszałam pierwszy raz o kandydozie. Kupiłam nowy SHAPE (był Pani zdrowy batonik, który uwielbiam), przez przypadek natknęłam się na artykuł o kandydozie, po weryfikacji wynika, iż mam do czynienia z wieloma objawami. Jednak obawiam się, iż sama dieta w moim przypadku nie wystarczy, Pozdrawiam

Ania czy debutir jest probiotykiem wieloszczepowym? Nigdzie nie mogę znalezć na ten temat informacji.

Super przepis. Dużo słyszałem o właściwościach filetów z kaczki. A jeszcze jak poleca to pani Anna Lewandowska. Ten przepis nabiera jeszcze piękniejszego i właściwego smaku. Który mimo wszystko trzeba spróbować. Pozdrowienia.